×

Pokroił i wrzucił do miski ponad 1 kg cebuli. Na widok tego, co z nią potem zrobił cieknie mi ślinka.

OK, co wiemy o cebuli? Sprawia, że nasz oddech cuchnie i płaczemy przy jej krojeniu. To wiemy na bank. I choć przytoczone informacje nie kojarzą się zbyt przyjemnie, to nie można zaprzeczyć, że cebula ma w sobie mnóstwo potencjału, który znajduje się w jej wszystkich warstwach. Wystarczy tylko zajrzeć głębiej i się o tym przekonać. Zresztą tak właśnie zrobił pewien mężczyzna, który znalazł sposób, aby z miski pokrojonej cebuli zrobić coś pysznego. Jak widać dla chcącego nic trudnego!

Myślisz, że to trudne? Przeczytaj ten przepis a przekonasz się, że jest zupełnie przeciwnie! Do dzieła, szkoda czasu.

Oto co musisz zrobić, aby przygotować tę niesamowitą francuską zupę cebulową:

1

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 6 cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 bagietka francuska
  • 1 szklanka startego sera szwajcarskiego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

1. Pokrój bagietkę w talarki i włóż do piekarnika, aby się zarumieniły.

2

Każdy plaster powinien mieć około 2 cm grubości.

2. Obierz cebulę i pokrój ją „z grubsza”. Ząbki czosnku przekrój na pół.

3

W zupie mają się znaleźć spore kawałki cebuli, więc nie martw się o schludność. Nie szalej z nożem i uważaj na palce.

3. Rozpuść masło na patelni.

4

Na patelni znajdzie się sporo płynu więc upewnij się, że jest ona wystarczająco głęboka.

4. Kiedy masło się rozpuści, dodaj czosnek. Niech się lekko zabrązowi (minutka/dwie wystarczą) przed wyrzuceniem cebuli. Karmelizacja będzie trwać około 45 minut.

5

5. Gdy cebula obkurczy się, dodaj białe wino. Mieszaj, aż wino zgęstnieje.

6

6. Teraz dodaj bulion z kurczaka.

7

7. Wymieszaj z łyżeczką musztardy.

8

8. Teraz czas na bulion wołowy. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

9

Już wiesz, co miałam na myśli mówiąc o głębokiej patelni.

9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

10

10. Gotowe! Teraz nabierz zupę do wysokiego naczynia a następnie zanurz w niej kawałki zarumienionej bagietki.

11

Niektóre francuskie przepisy na zupę cebulową mówią, aby bagietkę dodać do naczynia przed wlaniem zupy, ale umieszczenie jej na szczycie pozwoli rozkoszować się prawdziwym smakiem potrawy.

11. Teraz zakryj całość startym serem szwajcarskim.

12

12. Posyp parmezanem aby zakryć wszystkie luki.

13

13. Piecz aż ser nabierze złotego koloru.

14

14. Rozkoszuj się smakiem!

15

Nie wiem jak Ty, ale czytając ten przepis dopadł mnie głód. Kto by powiedział, że miska cebuli może przekształcić się w coś tak pysznego? Myślę, że wiem, co dzisiaj zjem na obiad.

 

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Dania i potrawy, które najlepiej smakowały u babci. Prawdziwy smak dzieciństwa!

Pyszności prosto z kuchni babci smakowały po prostu najlepiej. Ich smak pamiętamy do dziś i chętnie wracamy do wspomnień, które sprawiają, że robi nam się ciepło. Wszystkim babciom dziękujemy za nasze piękne wspomnienia! #1 Kasza manna z syropem Gorąca kasza manna gotowana na mleku, do tego domowy syrop malinowy…czy to nie był idealny podwieczorek? Najlepiej […]

Ramen Kylie Jenner. Przepis na hit z TikToka. Jak go zrobić? Składniki i wykonanie

Kylie Jenner to jedna z najpopularniejszych celebrytek na świecie. Nic więc dziwnego, że przepis na jej ulubiony makaron natychmiast stał się popularny. Kim jest Kylie Jenner? Kylie Jenner od dzieciństwa występowała w reality-show Z kamerą u Kardashianów. W dorosłym życiu swoją popularność przekuła w dochodowy biznes i błyskawicznie stała się jedną z najbogatszych osób osób młodego […]

Ceny chleba w 2022 roku. Ile kosztuje bochenek? Drastyczny wzrost cen pieczywa lada dzień

Ten rok nie zaczął się dobrze. Wiele osób boleśnie odczuje podwyżki cen za prąd i gaz. To dopiero początek, bo drożeje wszystko. Piekarnie ostrzegają, że chleb stanie się towarem niemal luksusowym. Jakie są ceny pieczywa w 2022 roku? Znamy prognozy. Rosną ceny pieczywa w 2022 roku Wraz ze wzrostem cen gazu i prądu w górę […]

Jakie jedzenie skraca życie, a które je wydłuża? Amerykańscy naukowcy wyniki badań

Amerykańscy naukowcy ostrzegają: jedzenie tych produktów skraca życie! A co jeść, żeby dłużej żyć? Przygotowali specjalny indeks potraw, które mają pozytywny i negatywny wpływ na nasz organizm. Jakie jedzenie skraca życie? Badania amerykańskich naukowców Chociaż o amerykańskich naukowcach krążą już dowcipy, to wciąż są oni potęgą w dziedzinie badań. Mimo że wybierają niestandardowe tematy, które […]

Przepis na ulubione ciasto królowej Elżbiety II. Zabiera je ze sobą w każdą podróż

Jakie jest ulubione ciasto królowej Elżbiety II? Co ze sobą zabiera w zagraniczną podróż? Zapomnij o orzeszkach, które linie lotnicze rozdają podczas lotów. Brytyjska monarchini zabiera ze sobą w podróże znacznie bardziej królewskie przysmaki. Jaki jest sekret królowej? Ulubione ciasto królowej Elżbiety II – czekoladowy tort W wywiadzie dla RecipesPlus były szef kuchni królowej, Darren […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

zamknij