Pokroił i wrzucił do miski ponad 1 kg cebuli. Na widok tego, co z nią potem zrobił cieknie mi ślinka.

Wystarczy tylko zajrzeć głębiej i się o tym przekonać. Zresztą tak właśnie zrobił pewien mężczyzna, który znalazł sposób, aby z miski pokrojonej cebuli zrobić coś pysznego. Jak widać dla chcącego nic trudnego!

Myślisz, że to trudne? Przeczytaj ten przepis a przekonasz się, że jest zupełnie przeciwnie! Do dzieła, szkoda czasu.

Oto co musisz zrobić, aby przygotować tę niesamowitą francuską zupę cebulową:

1

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 6 cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 bagietka francuska
  • 1 szklanka startego sera szwajcarskiego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

1. Pokrój bagietkę w talarki i włóż do piekarnika, aby się zarumieniły.

2

Każdy plaster powinien mieć około 2 cm grubości.

2. Obierz cebulę i pokrój ją „z grubsza”. Ząbki czosnku przekrój na pół.

3

W zupie mają się znaleźć spore kawałki cebuli, więc nie martw się o schludność. Nie szalej z nożem i uważaj na palce.

3. Rozpuść masło na patelni.

4

Na patelni znajdzie się sporo płynu więc upewnij się, że jest ona wystarczająco głęboka.

4. Kiedy masło się rozpuści, dodaj czosnek. Niech się lekko zabrązowi (minutka/dwie wystarczą) przed wyrzuceniem cebuli. Karmelizacja będzie trwać około 45 minut.

5

5. Gdy cebula obkurczy się, dodaj białe wino. Mieszaj, aż wino zgęstnieje.

6

6. Teraz dodaj bulion z kurczaka.

7

7. Wymieszaj z łyżeczką musztardy.

8

8. Teraz czas na bulion wołowy. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

9

Już wiesz, co miałam na myśli mówiąc o głębokiej patelni.

9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

10

10. Gotowe! Teraz nabierz zupę do wysokiego naczynia a następnie zanurz w niej kawałki zarumienionej bagietki.

11

Niektóre francuskie przepisy na zupę cebulową mówią, aby bagietkę dodać do naczynia przed wlaniem zupy, ale umieszczenie jej na szczycie pozwoli rozkoszować się prawdziwym smakiem potrawy.

11. Teraz zakryj całość startym serem szwajcarskim.

12

12. Posyp parmezanem aby zakryć wszystkie luki.

13

13. Piecz aż ser nabierze złotego koloru.

14

14. Rozkoszuj się smakiem!

15

Nie wiem jak Ty, ale czytając ten przepis dopadł mnie głód. Kto by powiedział, że miska cebuli może przekształcić się w coś tak pysznego? Myślę, że wiem, co dzisiaj zjem na obiad.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×