Wirtualna Polska

Pyszna zupa, którą babcia robi zawsze na Wielkanoc. Znika do ostatniej kropelki

Pyszna zupa, którą babcia robi zawsze na Wielkanoc. Znika do ostatniej kropelki

Adobe Stock

Staropolska zupa chrzanowa to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Intensywny smak chrzanu w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, zadowoli kubki smakowe wszystkich gości. Jak zrobić tradycyjną zupę chrzanową?

Wirtualna Polska

Najlepsza zupa chrzanowa – hit na Wielkanoc

Zupa chrzanowa wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mimo tego, że nie gości ona na każdym stole wielkanocnym, warto zmienić tradycję i choć raz ją spróbować. Gwarantujemy, że od tego momentu, będzie ona jednym z dań w każdą Wielkanoc!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zupa chrzanowa do dobra alternatywa dla żurku. Do niej również możemy dodać białą kiełbasę oraz ugotowane jajko. Chrzan, który jest jednym z głównych składników zupy, znany jest z wielu właściwości zdrowotnych i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Zupa chrzanowa ma intensywny smak i aromat, a jej konsystencja jest kremowa i gęsta.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się świeżo starty chrzan, niemniej jednak zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika będzie równie pyszna i z pewnością szybsza w przygotowaniu.

Zobacz także: Pieczeń rzymska – najlepszy przepis. Taka, jaką robiła babcia

Top view mushroom soup with crackers and napkins on stone background

Top view mushroom soup with crackers and napkins on stone background

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wielkanocna zupa chrzanowa – przepis

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • majeranek do smaku

Opcjonalnie: 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jajka ugotowane do podania

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, dodaj do niej resztę warzyw oraz czosnek. Całość smaż na małym ogniu.

Przełóż warzywa do garnka z bulionem. Następnie dodaj do zupy pokrojone ziemniaki, zmniejsz ogień i dodaj surową kiełbasę w całości oraz dopraw majerankiem. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

Zdejmij całość z palnika i dodaj śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Następnie dodaj trzy łyżki chrzanu i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zupa chrzanowa będzie gotowa do podana! Smacznego.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×