5 kroków, dzięki którym Twoja zupa zawsze będzie perfekcyjna. Miej je na uwadze!
Co zawsze możesz znaleźć w mojej kuchni? Odpowiedź jest bardzo prosta – zupa. Mam do niej ogromną słabość, a jej przygotowanie jest dla mnie zawsze czystą przyjemnością.

Moi bliscy również kochają zupy. I nie ma chyba przepisu, który zniechęciłby ich do tego typu dań. Po prostu jesteśmy w nich zakochani!


A skoro już o zupie mowa, to czy wiesz, co zrobić, aby udała się za każdym razem? Jeśli nie, poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne odpowiedzi!
#1 Postaw na kostki bulionowe domowej roboty



To bardzo proste zadanie, a efekty na pewno Cię zadowolą. Wystarczy, że podsmażysz na patelni włoszczyznę, z cebulą, czosnkiem i przyprawami (pietruszka, lubczyk, zioła prowansalskie, tymianek, sól). Gotową mieszankę możesz umieścić w formie na kostki i wstawić do zamrażarki.
Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotowe kostki, które podkreślą smak Twojej zupy.


#2 Zabielanie zupy



Rób to rozważnie i powoli. Najlepiej dodaj śmietankę w małych porcjach i patrz co dzieje się z zupą. Dzięki temu, wszystkie składniki dobrze się połączą.
#3 Dodawanie do zupy makaronu i ryżu



Zupa bardzo często zawiera w swoim składzie makaron lub ryż. I warto pamiętać, że przy tych składnikach łatwo o katastrofę w postaci rozgotowanej paćki. Moja rada? Ugotowany ryż lub makaron dodaj w ostatniej fazie przygotowania zupy, tuż przed podaniem jej swoim bliskim.


#4 Przyprawy i świeże zioła

Skoro już jesteśmy przy ostatniej fazie przygotowania zupy, pamiętaj, że to odpowiedni czas na dodanie do niej przypraw i świeżych ziół. Dzięki temu podkręcisz i wzbogacisz smak swojej zupy w 100%
#5 Zupa potrzebuje czasu

Jeśli będziesz chciała wszystko przyśpieszyć i przygotowanie zupy stanie się wyścigiem, nie licz na zadawalające efekty. Po pierwsze, warzywa w zupie mogą być niedogotowane. Po drugie, zupę należy przygotować w określonym porządku, zaczynając od bazy, po dodanie bulionu i zabielenie wywaru na samym końcu.
I to wszystko! Juz wiesz co zrobić, aby zupa wyszła idealna za każdym razem ?
Zobacz także: Przepis na szparagi w cieście francuskim, które podasz w ciekawy sposób
Komentarze