Podaj ją jesienią, a wszystkie smutki od razu znikną. Dzięki tym składnikom nabierze wyjątkowego smaku

Sezon jesienny oficjalnie zostaje otwarty, dlatego zupy to idealne danie w tym okresie. Zupa jarzynowa sprawdzi się doskonale na obiad, przy okazji wykorzystamy dużą ilość sezonowych warzyw. Posiłek ten będzie pełen witamin i składników odżywczych.

Do jedzenia kalafiora i brukselki na pewno nie raz zachęcały nas nasze mamy. Dietetycy lubią używać tych produktów w kuchni. Mają masę witamin, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto przygotować taką zupę, nawet kilka razy. Spisz listę składników i sposób przygotowania tej potrawy.

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką- przepis

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką-Pyszności; Foto: Canva

Składniki: 

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 średni kalafior
  • 2 większe marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 400 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Na sam początek warzywa takie jak cebulę, marchew, ziemniaki i brukselkę obieramy. Cebule i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plastry. Zajmujemy się teraz kalafiorem, który dzielimy na mniejsze różyczki. Wcześniej przygotowany wywar warzywny należy podgrzać i odstawić. Do kolejnego garnka dodaj 3 łyżki oliwy, kurkumę, a także cebulę. Wszystko ze sobą połącz. Po kilku minutach dodaj kalafior i brukselkę.

To już prawie koniec, zalej wszystko gorącym wywarem. Zagotuj, a następnie dodaj marchew i ziemniaki. Aby zupa miała wyrazisty smak, dodaj dużą szczyptę soli. Jeszcze przez jakiś czas gotuj, aby wszystkie warzywa zmiękły. Tak przygotowaną zupę podawaj z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!

Brukselka – Pyszności / Źródło: canva.com

Czemu warto jeść brukselkę?

Ta ,,mała kapustka” nie jest zbyt częstym gościem w naszej kuchni. Wiele osób odrzuca ją za jej smak. To pyszne warzywo ma natomiast wiele do zaoferowania. Jeśli do tej pory Ci nie smakowała, przygotuj tę zupę. Na pewno zmienisz zdanie. Brukselka jest nisko kaloryczna. Ma tylko 47 kalorii w 100 gramach. Do tego jest bardzo sycąca, z uwagi na dużą ilość białka i błonnika. Zawiera sporą ilość potasu, a dodatkowo znajdziemy w niej magnez, fosfor, wapń, jod i żelazo.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone podudzia z kurczaka bez kości z batatami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×