PrzepisCiocia Alina zdradziła sekretny składnik zupy na mrozy. O tym rodzaju mięsa Polacy już zapomnieli

Ciocia Alina zdradziła sekretny składnik zupy na mrozy. O tym rodzaju mięsa Polacy już zapomnieli

Ciocia Alina zdradziła sekretny składnik zupy na mrozy. O tym rodzaju mięsa Polacy już zapomnieli
Paulina
24.09.2022 09:10

Zimne dni zbliżają się wielkimi krokami. W związku z tym czas na gorące posiłki został otwarty! Dlatego zupa na mrozy sprawdzi się idealnie. Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis cioci Aliny na zupę na kurzych żołądkach. Może nie brzmi zachęcająco, ale smakuje obłędnie. Mocno rozgrzewa od środka i dobrze sprawdzi się w jesienne popołudnie.

Kurze żołądki to skarbnica witamin i składników odżywczych, w połączeniu z ziemniakami i włoszczyzną będzie tworzyć zestawienie idealne. Robiąc tę zupę, oszczędzasz czas. Zrób jej od razu nieco więcej, by zostało na drugi dzień. Wtedy zupa smakuje najlepiej. Ciocia Alina zdradza, że z reguły widać tylko dno w garnku na drugi dzień, ale może, gdy zrobisz więcej tej potrawy, to na pewno jej nie zabraknie.

Zupa na mrozy gotowana na kurzych żołądkach

Obraz

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków drobnych drobiowych z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • kilka sztuk ziemniaków
  • garść zacierki
  • pęczek szczypiorku
  • liść laurowy
  • 2,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
Włoszczyzna - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Włoszczyzna - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Sposób przygotowania:

Na sam początek myjemy dokładnie żołądki.Kroimy je w plastry i gotujemy przez około 40 minut w wodzie, aby trochę zmiękły. Do garnka dodajemy umytą włoszczyznę, którą ścieramy na tarce. Najlepiej wykorzystać do tego duże oczka tarki. Kolejno dodajemy jeden liść laurowy, pokrojoną drobno cebule i starty na tarce jeden większy ziemniak. Pozostałą część ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Cały czas kontrolujemy czy nasze żołądki i ziemniaki są już miękkie.

Kolejnym krokiem będzie dodanie zacierki i przypraw. Sól i pieprz w takiej ilości, by podkreślić delikatnie smak potrawy. Natomiast, aby zupa uzyskała wyrazisty smak, należy pamiętać, aby użyć dużej ilość pieprzu. Tak przygotowana zupę przekładamy na talerz i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Warto zjeść ją z dodatkiem chrupiącego, ciemnego pieczywa. Smacznego!

Jeśli jesteś fanem jesiennych rozgrzewających zup, to ten przepis jest dla Ciebie. Aromatyczny  krem z grzybów leśnych dobrze sprawdzi się na chłodne dni. Sprawdź jak go zrobić krok po kroku na naszym kanale YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także