PrzepisNie uwierzysz co Grażyna wrzuca do ogórkowej. Nieoczywisty dodatek dzieli koneserów

Nie uwierzysz co Grażyna wrzuca do ogórkowej. Nieoczywisty dodatek dzieli koneserów

Zupa ogórkowa Grażyny  - Pyszności; Foto: Canva: YouTube
Zupa ogórkowa Grażyny - Pyszności; Foto: Canva: YouTube
Agnieszka
06.09.2022 14:37, aktualizacja: 15.09.2023 14:25

Zupa ogórkowa często gości na naszym stole podczas rodzinnego obiadu. Nic w tym dziwnego, w końcu potrawa ta jest wyjątkowo smaczna. Ogórki nadają jej nieco kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się ze słodkim smakiem śmietanki. Okazuje się, że Grażyna zamiast śmietanki dodaje do zupy ryż. Składnik ten idealnie pasuje do tej ogórkowej potrawy.

Zupa ogórkowa według Grażyny skrywa w sobie warzywa, karkówkę oraz ryż. Jeśli masz ochotę na tę klasyczną potrawę w nieco innym wydaniu, warto sprawdzić ten przepis. Ogórkowa z ryżem jest smaczna i sycąca.

Sekret ogórkowej według Grażyny

Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórkowa Grażyny jest nie tylko smaczna, ale wyróżnia się także wspaniałą konsystencją. Wszystko to za sprawą dodatku ryżu. Składnik ten wspaniale komponuje się z tą ogórkową potrawą. Poza tym nie musisz dodawać do zupy śmietanki. Poniżej podajemy jak wykonać tę kultową potrawę. Od teraz ryż już zawsze będzie wchodził w skład twojej ogórkowej!

Zupa ogórkowa według Grażyny

Zupa ogórkowa - Pyszności; Foto: Canva.com
Zupa ogórkowa - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 150 g karkówki
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g suchego ryżu
  • pęczek koperku
  • por
  • pietruszka
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój, a następnie wrzuć ją do dużego garnka. Mięso zalej około 3 litrami wody. Wszystko zagotuj, a następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez około godzinę.

Ogórki oraz marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki. Seler, koper, pietruszkę, por i marchewkę wrzuć do garnka z gotującą się karkówką.

Całość gotuj jeszcze około pół godziny. Następnie wrzuć ryż i podgrzewaj wszystko jeszcze przez 15 - 20 minut. Na końcu dodaj ogórki do zupy. Potrawę gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupa ogórkowa według Grażyny zasmakuje całej twojej rodzinie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Zupa ogórkowa w takiej wersji równie dobrze smakuje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także