PrzepisTa zupa smakuje lepiej niż babciny rosołek. Jej aromat niesie się po całym domu

Ta zupa smakuje lepiej niż babciny rosołek. Jej aromat niesie się po całym domu

Adobe Stock
Adobe Stock
Weronika
19.03.2023 16:55, aktualizacja: 12.04.2023 09:50

Ciężko mówić o kuchni wietnamskiej, nie wspominając o zupie pho! Ten przysmak jest niejako wpisany w tradycję Wietnamu, więc nie czekaj ani chwili, tylko przenieś się do Azji z naszym przepisem na zupę pho. 

Zupa pho, czyli właściwie co?

Kuchnia azjatycka jest bogata w różne smaki, które zaspokoją każde kubki smakowe. Zupa pho to nic innego jak rosół w wersji wietnamskiej, który rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni. Zupa najczęściej przyrządzana jest w dwóch wersjach: z kurczakiem lub z wołowiną.

Jej bazę stanowi wywar o gęstej konsystencji, który charakteryzuje się orientalnym aromatem. W zupie pho znajdziemy także mieszanką przypraw, m.in. kolendrę, anyż, goździki, cynamon oraz imbir. Jej smak dodatkowo podkreśla sos rybny, którego nie może zabraknąć w żadnej wietnamskiej zupie. Pamiętaj, że do zupy pho absolutnie nie dodaje się soli. Słony smak zawsze nadaje jej sos rybny.

Jak podawać zupę pho? Tradycyjnie wietnamski wywar podajemy w małej, głębokiej miseczce. Oczywiście potrawę klasycznie je się pałeczkami, ale jeśli nie potrafisz, spokojnie możesz użyć do niej łyżki.

Adobe Stock
Adobe Stock

Zupa pho - przepis krok po kroku

Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną wietnamską zupę z wołowiną.

Zupa pho składniki:

  • 600 gram wołowiny
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 1 główka czosnku
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • 6-8 grzybów shitake
  • 3 litry wody
  • 50 g imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki
  • 5 cm cynamonu
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry

Do podania:

  • dowolna ilość makaronu ryżowego lub sojowego
  • szczypiorek lub pokrojona dymka
  • limonka do wyciśnięcia
  • garść kolendry

Sposób przygotowania:

Wołowinę włóż do garnka z 3 litrami zimną wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, grzyby shiitake, imbir oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj sos rybny i gotuj całość pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, a bulion przecedź do czystego garnka. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Teraz możesz przystąpić do podania wietnamskiej zupy pho. Wołowinę pokrój na cieniutkie paseczki. Makaron przełóż do miski, a na niego ułóż mięso. Następnie zalej całość gorącym bulionem i dodaj szczypiorek, liście kolendry (opcjonalnie mięty) oraz skrop sosem z limonki. Do smaku możesz też doprawić sosem rybnym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także