To proste rozwiązanie oszczędziło mi wiele nerwów. Banalnie uratujesz za kwaśną pomidorówkę

Zupa pomidorowa zrobiona z wczorajszego rosołu to chyba standard w wielu polskich domach. Zrobienie pomidorowej to nic trudnego. Wystarczy baza, czyli rosół i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Natomiast co zrobić, gdy pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna?

Pomidorowa jest ceniona w naszej kuchni za idealne zestawienie smaku słodko-kwaśnego. W połączeniu z makaronem zachwyca wielu domowników i zawsze jest dobrym rozwiązaniem na obiad. Problem pojawia się wtedy, kiedy dodamy do wywaru zbyt dużo koncentratu i całość staje się za kwaśna. Nie ma co spisywać na straty naszej zupy. Są na to sposoby.

cukier a zupa pomidorowa

Cukier – Pyszności; Foto: Canva.com

Kwaśna zupa pomidorowa — jak ją uratować?

Czasami wystarcz jedno z najprostszych rozwiązań, czyli rozwodnienie zupy, ale nie zawsze ten patent się sprawdza. Co wtedy zrobić? Na ratunek przychodzą przyprawy i cukier. To właśnie ta ostatnie pozycja może pomóc poprawić nam smak naszej zupy i zneutralizować kwaśny smak.

Ryż- Pyszności; Foto: Canva.com

Makaron i ryż uratują kwaśną zupę?

Kolejnym rozwiązaniem, które może poprawić smak  kwaśniej zupy, są odpowiednie dodatki.  Jak się okazuje, to właśnie ryż może pomóc nam zwalczyć zbyt kwaśny smak zupy pomidorowej. Wiec, jeśli nie jest za późno i nie ugotowaliśmy już makaronu, to wybierzmy ten drugi dodatek do naszej zupy.

Soda oczyszczona-Pyszności; Foto: google.pl

Soda oczyszczona

Ostatnią deską ratunku może być dodatek sody oczyszczonej do naszego wywaru. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy 1/2 łyżeczki, i zupa pomidorowa będzie uratowana. Ten biały proszek ma odczyn zasadowy, co wpłynie na zneutralizowanie kwaśnego smaku pomidorowej.

Czemu zupa pomidorowa wychodzi zbyt kwaśna?

Co może być winowajcą kwaśnej zupy, oprócz koncentratu pomidorowego? Inne dodatki, takie jak passata pomidorowa czy pomidory z puszki, mają duże znaczenie, a dokładnie ich ilość. Oprócz tego powinniśmy zwrócić uwagę na ilość użytego rosołu lub bulionu do przygotowania zupy. Zbyt mała ilość w stosunku do pomidorów będzie na naszą niekorzyść. Kolejnym ważnym elementem jest marchewka, jeśli doda się jej zbyt mało, zupa pomidorowa nie będzie odpowiednio słodka. Na koniec warto przyjrzeć się śmietanie, zbyt kwaśna nie będzie najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy- zerknij na nasz kanał na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×