PrzepisZupa tajska z kurczakiem. Pachnie tak, że trudno się oprzeć

Zupa tajska z kurczakiem. Pachnie tak, że trudno się oprzeć

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika
18.03.2023 19:55, aktualizacja: 12.04.2023 09:43

Tajlandia to raj dla smakoszy pikantnej i wyrazistej kuchni. Nie musisz jednak jechać tam, by cieszyć się tajskimi smakami. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tradycyjną tajską zupę z mleczkiem kokosowym, którą zrobisz bez problemu w domu! Oto zupa tajska z kurczakiem.

Tajska zupa z kurczakiem

Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku i kultury. Są one przygotowywane tak, by dostarczyć do naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze. W tajskiej kuchni znajdziesz się przede wszystkim mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, galangal czy tajska bazylia. Oprócz tego w daniach głównych nie może zabraknąć chudego mięsa lub owoców morza, tofu oraz szeregu świeżych warzyw, które są bogatym źródłem błonnika i wielu witamin cennych dla naszego organizmu.

Na pierwszy rzut oka przygotowanie zupy tajskiej w domu może wydawać się trudne. Nie tak łatwo jest wydobyć bogactwo smaków i przygotować taką zupę, której nie powstydziłby się tajski kucharz. Z naszym przepisem jest to jednak możliwe!

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 100 gramów makaronu ryżowego
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • ½ cebuli
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • garść pokrojonych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • czerwona pasta curry (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchewkę i pieczarki.
  2. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodaj odmierzoną ilość pasty curry, sosu sojowego oraz sosu rybnego.
  3. Wlej mleczko kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do garnka warzywa oraz pokrojone w kostkę mięso z kurczaka.
  4. Całość gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!

Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także