PrzepisStrzelczyk pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. To stara i zapomniana receptura

Strzelczyk pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. To stara i zapomniana receptura

Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
14.03.2023 12:45

Wielkanoc coraz bliżej. To dobry moment, by zacząć już planować, co znajdzie się na świątecznym stole. Obowiązkową pozycją, na pewno będzie żur. Jeśli ma być najlepszy, smaczny i wyróżniający się tradycyjną recepturą to warto sięgnąć po przepis na żur Tomasza Strzelczyka. To świetna opcja na Wielkanoc!

Żur Tomasza Strzelczyka - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Najlepszy żur na Wielkanoc, musi wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Najważniejsza jest tu jednak zachowana tradycja. Większość osób, w obecnym czasie, decyduje się zakupić gotowy zakwas w butelce, a nawet gotowy żurek w kartonie, który wystarczy tylko odgrzać. Jeśli ma być smacznie i tak, jak na Wielkanoc przystało, to dobrze jest przygotować go od A do Z. Żur Tomasza Strzelczyka to z jednej strony odniesienie do tradycji, a z drugiej - wyjątkowy smak tej popularnej zupy, który zaskoczy wszystkich twoich domowników i gości.

Żur - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Żur - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk nie stosuje tu gotowych zakwasów. Wszystko robi samodzielnie. Dzięki temu, żur jest aromatyczny i bardzo smaczny. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi tu o dokładkę.

Jak przygotować żur Tomasza Strzelczyka?

Poczuj klimat zbliżającej się Wielkanocy i przygotuj tę wyjątkową zupę. Na pewno, jej gotowanie wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku gotowania z kupionego zakwasu. Ale czego się nie robi, by wielkanocny stół wyróżniał się tymi najlepszymi i smacznymi daniami.

Składniki:

  • około 2,5 l wody
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g wędzonych żeberek i 200 g świeżych żeberek
  • włoszczyzna
  • łyżka majeranku
  • 150 g boczku
  • łyżka lubczyku
  • 1,75 l zakwasu żytniego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy polskiej surowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Żur Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit na Wielkanoc. Przygotowanie rozpocznij od przelania wody do garnka i ustawienia go na średnim ogniu. Wrzuć garść suszonych grzybów oraz dodaj wędzone i surowe żeberka. Przypraw pieprzem i dodaj liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Całość gotuj przez około godzinę.

W połowie gotowania dodaj zgniecione ząbki czosnku, włoszczyznę i przekrojoną na pół - cebulę. Gotuj przez kolejne 30 minut - pamiętaj, by garnek był przykryty pokrywką. Po upływie godziny dodaj pętka surowej kiełbasy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Pozostałą część mięsa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu.

Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Żur Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kolejny krok to pokrojenie cebuli w kostkę i dodanie jej do podsmażanego mięsa. Pamiętaj, że musi się ona zeszklić. Zawartość patelni przełóż następnie do gotującej się zupy i gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj majeranek i lubczyk. Wlej przygotowany wcześniej  zakwas, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.

Gdy żur Tomasza Strzelczyka będzie gotowy, dodaj ugotowane jajka na twardo. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na kremową czerwoną zupę z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także