Wirtualna Polska

Żurek wielkanocny palce lizać. Z tym przepisem nie spędzisz godzin w kuchni

Żurek wielkanocny palce lizać. Z tym przepisem nie spędzisz godzin w kuchni

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Wielkanoc to czas, który najczęściej spędzamy w gronie najbliższej rodziny. Wówczas nie można zapomnieć o tradycyjnych potrawach, które pojawiają się na każdym stole. Przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny, który jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. 

Wirtualna Polska

Żurek wielkanocny z ziemniakami – tradycja, o której trzeba pamiętać

Tradycyjny żur wielkanocny to sycąca zupa, którą przygotowuje się na bazie zakwasu chlebowego zazwyczaj z mąki żytniej, która ma nieco kwaśny posmak. Warto na tym etapie przytoczyć różnicę między żurem a barszczem białym, bowiem wiele osób używa tych określeń zamiennie. W rzeczywistości jednak barszcz biały przyrządzany jest w tradycyjnej wersji na bazie mąki pszennej, co sprawia, że nie ma on tak kwaśnego posmaku jak staropolski żur na bazie mąki żytniej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Nazwa żurek pochodzi z języka niemieckiego od słowa „Sauer” oznaczającego „zakwaszany” lub „kwaśny”. Ten rodzaj zupy najczęściej spożywa się w Wielką Niedzielą, już na świąteczne śniadanie. Najczęściej podaje się go z jajkiem, kiełbasą oraz chlebem, wszystko oczywiście pochodzi z poświęconego wielkanocnego koszyczka. Dużą popularnością cieszy się także żurek wielkanocny z ziemniakami, który jest jeszcze bardziej sycący niż jego tradycyjna wersja.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zakwas na żurek jest podstawą do wykonania dobrej zupy. Przepisów na zakwas jest wiele, więc warto próbować różne i wybrać ten, który najlepiej nam smakuje. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz także kupić gotowy zakwas na żurek.

Czytaj także: Jaka jest różnica między żurkiem i barszczem białym? Kluczowy jest jeden składnik

Jak ugotować żurek wielkanocny?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na żurek wielkanocny z pozoru może wydawać się trudny, jednak w rzeczywistości przygotowanie wielkanocnej zupy wcale nie jest takie skomplikowane.

Składniki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1,5 litra wody
  • 1 włoszczyzna
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 gram surowej białej kiełbasy
  • 500 gram ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 4 łyżki śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Do garnka wlej wodę, włóż do niego warzywa z włoszczyzny, 1 cebulę, wędzony boczek oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  2. Całość gotuj przez około 30 minut, a następnie przecedź bulion przez sitko.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w małą kostkę. Do bulionu dodaj kiełbasę i ziemniaki, a następnie gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec całość przypraw majerankiem i pieprzem.
  4. Następnie dodaj zakwas i obrany czosnek. Kiełbasę i boczek pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Całość zagotuj i gotowe!

Przepis na piękne i pyszne galarety na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×