PrzepisŻurek wielkanocny palce lizać. Z tym przepisem nie spędzisz godzin w kuchni

Żurek wielkanocny palce lizać. Z tym przepisem nie spędzisz godzin w kuchni

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika
24.03.2023 18:05, aktualizacja: 18.09.2023 10:56

Wielkanoc to czas, który najczęściej spędzamy w gronie najbliższej rodziny. Wówczas nie można zapomnieć o tradycyjnych potrawach, które pojawiają się na każdym stole. Przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny, który jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. 

Żurek wielkanocny z ziemniakami - tradycja, o której trzeba pamiętać

Tradycyjny żur wielkanocny to sycąca zupa, którą przygotowuje się na bazie zakwasu chlebowego zazwyczaj z mąki żytniej, która ma nieco kwaśny posmak. Warto na tym etapie przytoczyć różnicę między żurem a barszczem białym, bowiem wiele osób używa tych określeń zamiennie. W rzeczywistości jednak barszcz biały przyrządzany jest w tradycyjnej wersji na bazie mąki pszennej, co sprawia, że nie ma on tak kwaśnego posmaku jak staropolski żur na bazie mąki żytniej.

Nazwa żurek pochodzi z języka niemieckiego od słowa "Sauer" oznaczającego "zakwaszany" lub "kwaśny". Ten rodzaj zupy najczęściej spożywa się w Wielką Niedzielą, już na świąteczne śniadanie. Najczęściej podaje się go z jajkiem, kiełbasą oraz chlebem, wszystko oczywiście pochodzi z poświęconego wielkanocnego koszyczka. Dużą popularnością cieszy się także żurek wielkanocny z ziemniakami, który jest jeszcze bardziej sycący niż jego tradycyjna wersja.

Zakwas na żurek jest podstawą do wykonania dobrej zupy. Przepisów na zakwas jest wiele, więc warto próbować różne i wybrać ten, który najlepiej nam smakuje. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz także kupić gotowy zakwas na żurek.

Jak ugotować żurek wielkanocny?

Przepis na żurek wielkanocny z pozoru może wydawać się trudny, jednak w rzeczywistości przygotowanie wielkanocnej zupy wcale nie jest takie skomplikowane.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 włoszczyzna
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 gram surowej białej kiełbasy
  • 500 gram ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 4 łyżki śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, włóż do niego warzywa z włoszczyzny, 1 cebulę, wędzony boczek oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  2. Całość gotuj przez około 30 minut, a następnie przecedź bulion przez sitko.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w małą kostkę. Do bulionu dodaj kiełbasę i ziemniaki, a następnie gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec całość przypraw majerankiem i pieprzem.
  4. Następnie dodaj zakwas i obrany czosnek. Kiełbasę i boczek pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Całość zagotuj i gotowe!

Przepis na piękne i pyszne galarety na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także