PrzepisTak pysznego żurku jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dodać do zupy garść tych młodych listków

Tak pysznego żurku jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dodać do zupy garść tych młodych listków

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
05.04.2023 12:21, aktualizacja: 18.09.2023 10:56

Ile domów, tyle wersji świątecznego żurku. Mamy dziś dla was niecodzienną odmianę tej zupy. Jest wegetariańska, ale bez wątpienia zachwyci także mięsożerców. Żurek z czosnkiem niedźwiedzim będzie idealny na wielkanocne śniadanie lub uroczysty świąteczny obiad.

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną. Jednak bez problemu można go kupić w sklepach internetowych, na lokalnych targowiskach lub od plantatorów. Zaczął się na niego sezon - właśnie teraz czosnek niedźwiedzi jest młody i aromatyczny, bez łykowatości, która pojawia się w fazie kwitnienia rośliny. Naprawdę warto, stosować go w kuchni, bo nie dość, że smakuje wybornie, to ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Więcej o czosnku niedźwiedzim dowiesz się tu: Rośnie w Polsce i jest niesamowicie zdrowy. Wielu o tym nie wie, a właśnie trwa na niego sezon.

Ponadto, jeśli zachowasz kolejność gotowania tej zupy, twój żurek z czosnkiem niedźwiedzim stanie się daniem przygotowanym według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian.

Przepis na postny żurek z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka (korzeń) – też posiekana
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
  • szczypior
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka żytniego zakwasu na żurek
  • szczypta majeranku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 proc)
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy i pokrojone ziemniaki. Zagotuj.
  2. Następnie dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok.20 minut, aż warzywa zmiękną. Wówczas dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę zostaw do ozdobienia zupy), gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj sól. Nie bój się przesolenia, bo jej nadmiar wchłoną kolejne składniki żurku.
  4. Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni. Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty
  5. Teraz czas na dodanie majeranku i śmietanki kremówki. Możesz ją zahartować: Magda Gessler radzi, czym zabielić zupę, by się nie zwarzyła. Restauratorka ręczy za ten sposób
  6. Rozlej żurek z czosnkiem niedźwiedzim na talerze. Do każdego dodaj jedno jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół i ozdób posiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także