PrzepisŻurek z puszystym jajkiem. Tradycyjny przepis z nutą nowoczesności

Żurek z puszystym jajkiem. Tradycyjny przepis z nutą nowoczesności

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Ewa
28.03.2023 16:47, aktualizacja: 28.03.2023 17:46

Żurek z dodatkiem puszystego jajka to oryginalny przepis na Wielkanoc. Połączenie tradycyjnego przepisu z nowoczesną formą podania.

Żurku specjalnie nikomu przedstawiać nie Jest to jedno z dań, które kojarzy się z tym świętem i wiele rodzin przygotowuje go w tę okazję. Jego charakterystyczną cechą jest kwaśny smak, który uzyskuje się dzięki zakwasowi z mąki żytniej lub żytniej chlebowej. W zależności od regionu zupa ta może mieć różne dodatki, takie jak biała kiełbasa, jajko czy boczek. To pyszne danie stanowi nieodłączny element kultury kulinarnej Polski i przyciąga uwagę turystów z różnych zakątków świata. Dziś mamy dla ciebie przepis na uwielbianą zupę z nowoczesnym akcentem w postaci puszystego jak chmurka jajka.

Żurek z puszystym jajkiem

Składniki:

  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • 10 g suszonych grzybów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 1 por
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500-600 ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 6 jajek

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka włóż boczek, białą kiełbasę, pokrojone na mniejsze części cebule, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dorzuć również suszone grzyby i zalej wodą. Całość zagotuj.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Po tym czasie wyciągnij mięso z garnka. Dorzuć suszony majeranek, obrane marchewki, pietruszki, por oraz seler. Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie usuń z wywaru warzywa i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Odlej chochlę wywaru do osobnego naczynia i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Dzięki zahartowaniu śmietany unikniemy ryzyka zważenia się zupy i uzyskamy jednolity płyn. Następnie dodaj zakwas na żurek oraz tarty chrzan i gotuj całość. Dopraw solą oraz pieprzem.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Przygotuj jajeczne chmurki. Oddziel żółtka od białek tak, aby zachować je w zwartej formie, najlepiej wbić każde żółtko do osobnej miseczki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i wyłóż chmurki na blaszce z papierem do pieczenia. Zrób w białku wgłębienie przy pomocy łyżki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 4-5 minut. Po tym czasie we wgłębienia dodaj żółtka i piecz przez kolejne 3-4 minuty.

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności

Gotowy żurek podaj z pokrojonymi kawałkami mięsa oraz upieczoną chmurką jajeczną. Smacznego!

Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Żurek z puszystym jajkiem- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także