NewsyDanie, które od lat pojawia się na wigilijnym stole Andrzeja Dudy. To regionalny przysmak

Danie, które od lat pojawia się na wigilijnym stole Andrzeja Dudy. To regionalny przysmak

Prezydent Andrzej Duda przygotował tradycyjną wigilijną potrawę pod czujnym okiem profesjonalisty
Prezydent Andrzej Duda przygotował tradycyjną wigilijną potrawę pod czujnym okiem profesjonalisty
Źródło zdjęć: © X: W Pałacu Prezydenckim (screenshot)

22.12.2023 16:13

Mimo że prezydent Andrzej Duda urodził i wychował się w Krakowie, na jego wigilijnym stole pojawiają się specjały typowe dla kuchni innych regionów Polski. W krótkim wideo, które obejrzeć możemy na profilu "W Pałacu Prezydenckim", polityk opowiedział o potrawie, która od lat uświetnia świąteczny stół w jego domu, a nawet, ubrany w kuchenny fartuszek, zajął się jej przygotowaniem wespół z kucharzem Kancelarii Prezydenta.

Jedną z potraw, którą prezydent Andrzej Duda zachwala i zachęca do spróbowania, jest specjał wywodzący się z tradycyjnej kuchni sądeckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prezydent Andrzej Duda zdradza, co jada w Wigilię

Jaka potrawa od lat obecna jest na stole rodziny prezydenckiej? Tego dowiedzieć się możemy z krótkiego filmiku, opublikowanego na portalu X (dawniej Twitter) przez profil "W Pałacu Prezydenckim" (mniej oficjalne konto Kancelarii Prezydenta).

- Chciałem zrobić takie danie, które zawsze jest u nas na Wigilii. Kasza z suszonymi śliwkami, które należą do tradycji łąckiej [...] i z suszonymi grzybami - oznajmił Andrzej Duda w rozmowie z Marcinem Jabłońskim, kucharzem Kancelarii Prezydenta.

Kasza z suszonymi śliwkami to tradycyjne wigilijne danie Sądecczyzny. Korzenie rodziny Andrzeja Dudy sięgają właśnie ziemi sądeckiej - ze Starego Sącza pochodzi jego ojciec, Jan. Prezydent zaproponował wersję na słono z dodatkiem suszonych grzybów, istnieje również słodka wariacja, zwana kaszą tatarczaną ze śliwianką (kasza gryczana z wodą, w której gotowały się suszone śliwki).

- Tradycja wigilijna, która jest u nas w rodzinie, to jest zmieszanie obyczaju z rodziny od strony mojego taty - góralskiej, mogę powiedzieć - z obyczajami rodziny mojej mamy, która jest bardziej mazowiecka - powiedział prezydent Andrzej Duda w rozmowie z radiową "Trójką".

Kasza ze śliwkami i grzybami. Przepis

Składniki:

  • 200 g kasza jęczmienna perłowa,
  • 150 g śliwek suszonych bez pestek,
  • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Śliwki wystarczy moczyć ok. 30 minut.
  2. Kaszę zalej wodą (w proporcji jedna objętość kaszy, dwie objętości wody) i ugotuj na wolnym ogniu.
  3. Namoczone grzyby i pokrój drobno i podsmaż je na rozgrzanym maśle.
  4. Kiedy grzyby podsmażą się, dodaj ugotowaną kaszę, na końcu pokrojone śliwki.
  5. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe danie przełóż do mniejszego garnka, przykryj i owiń kocem. najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy smaki się "przegryzą".
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także