Roladki śledziowe ze śliwką© Pyszności

Świąteczne roladki śledziowe ze śliwką i aksamitnym sosem

22 listopada 2023

W wigilijnym menu nie może zabraknąć śledzi. Można podać je na wiele sposobów, ale forma roladek ze śliwką w połączeniu z pysznym sosem to po prostu najlepsza kombinacja smakowa.

Przygotowując bożonarodzeniowe menu, należy uwzględnić śledzie. I choć istnieje wiele sposobów na ich podanie, jedna z metod bezapelacyjnie wygrywa. Dlaczego? Otóż można znaleźć tu dosłownie wszystko — ciekawy i oryginalny pomysł podania, jak i zupełnie nowe połączenie smaków.

Śledź, wędzone śliwki i czerwona cebula tworzą niezawodne trio. Ich wybornym uzupełnieniem jest domowy sos pomidorowo-miodowy, któremu charakteru dodaje szczypta cynamonu. Ponadto przystawka w formie roladek świetnie się prezentuje na wigilijnym stole. W przygotowaniu oryginalnej przekąski z pewnością pomogą akcesoria kuchenne marki Zwieger.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 4 duże filety śledzi a'la Matjas,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 czerwone cebule,
  • ok. 8 wędzonych śliwek,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczka pieprzu.

Sos:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/3 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu kroję drobno czerwone cebule oraz wędzone śliwki.

Krok 2. Następnie na palniku ustawiam patelnię i wlewam do niej olej. Kiedy tłuszcz jest już dobrze nagrzany, wrzucam do środka czerwone cebule oraz kolendrę. Po 3 minutach smażenia na patelnię wsypuję również suszony majeranek, wędzone śliwki, sól oraz pieprz.

Składniki dokładnie mieszam i smażę jeszcze ok. 2 minut, po czym zdejmuję patelnię z palnika.

Krok 3. Czas przygotować sos do przyszłych roladek. W tym celu w garnku z rozgrzanym olejem łączę koncentrat pomidorowy, miód oraz sok z cytryny przeciśnięty przez małe sitko, aby pestki nie dostały się do środka.

To jednak nie koniec. W garnku powinna znaleźć się również słodka papryka, cynamon oraz woda. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.

Krok 4. Doprawiam solą i pieprzem. Jako ostatni składnik wrzucam do środka masło. Całość gotuję do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Krok 5. Na desce do krojenia układam filety śledziowe. Następnie na każdym kawałku rozprowadzam wcześniej przygotowane nadzienie. Każdy filet zwijam na koniec w rulon, po czym dzielę dodatkowo na pół. Aby zabezpieczyć powstałą konstrukcję, używam małych wykałaczek.

Krok 6. Gotowe roladki serwuję z dodatkiem aksamitnego sosu. Smacznego!

Same pyszności
Same pyszności© Licencjodawca | Pyszności