Kulinarna Stolica Polski
Polacy cenią sobie tradycję. Z nostalgią wspominają smaki dzieciństwa i chętnie wracają pamięcią do tego, co definiowało ulubione obiady u babci. Z drugiej strony lubią chwalić się tym, co nasze, są dumni z narodowej kultury, a jej częścią jest oczywiście kuchnia. Interesują ich lokalne smaki.
W Pysznościach czujemy ten nastrój i lubimy zabierać czytelników do czasów dzieciństwa, przypominać im dawne polskie smaki, ale też zapoznawać z tradycyjną kuchnią regionalną. Szanujemy tradycję i chcemy ją promować w nowym cyklu i plebiscycie Kulinarna Stolica Polski.
Więcej informacji już niebawem.
Kulinarna Stolica PolskiZupa z bani dziś zapomniana. Kiedyś przyrządzano ją w Łódzkiem każdej jesieni
Ewa Malinowska
Kulinarna Stolica PolskiTakie placki jadłem z koła gospodyń wiejskich. Odtworzyłem przepis w domu
Jakub Suliga
Kulinarna Stolica PolskiPlacki ziemniaczane bez tarcia. Specjał z Podhala wraca do łask
Karina Czernik
Kulinarna Stolica PolskiBaba ziemniaczana jak za dawnych lat. Regionalny przysmak za grosze
oprac. Ewa Malinowska
Kulinarna Stolica PolskiRegionalny przysmak. Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień
oprac. Karina Czernik
Kulinarna Stolica PolskiGdy w portfelu pustka, zrób lubelskie golasy. Cały talerz kotletów za grosze
Ewa Malinowska
Kulinarna Stolica PolskiDziś wielu krzywi się z niesmakiem. Kiedyś na ten dzień i przysmaki czekała cała wieś
Ewa Malinowska
Kulinarna Stolica PolskiKazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni
oprac. Ewa Malinowska
Kulinarna Stolica PolskiNaturalny napój musujący z kaszy. Na Podlasiu tradycyjnie serwują z chałwą
Karina Czernik
Kulinarna Stolica PolskiW Pyrlandii niepodzielnie króluje ziemniak. Gospodynie zdradziły swoje przepisy
Ewa Malinowska