Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy

Wiele osób próbowało lub chociaż ma pojęcie o tym, jak wygląda babka ziemniaczana. Tymczasem mój syn o babce ziemniaczanej w ogóle nie słyszał, za to wie, czym jest bambrzok – wielkopolski odpowiednik tej potrawy. Na festiwalu w Szreniawie dostałam przepis, który postanowiłam odtworzyć w domu. Od razu mówię, że nie trzymałam się ściśle podanych składników.

Bambrzok z boczkiem i parmezanemBambrzok z boczkiem i parmezanem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

O bambrzoku dowiedziałam się na tegorocznym festiwalu Poznańska Pyra w Szreniawie. Tam pracownicy muzeum przygotowali zapiekankę ziemniaczaną zgodnie z tradycyjnym wielkopolskim przepisem, o którego wpis na listę potraw regionalnych zadbał pan Witold Wróbel. Do degustacji były dwie wersje – jedna z suszonymi owocami, a druga z wędzonym boczkiem i cebulą. W obydwu znajdowała się duża ilość majeranku, co trochę mi przeszkadzało. Dlatego odtwarzając ten przepis w domu, całkowicie zrezygnowałam z tej przyprawy. Zamiast niej dodałam starty parmezan, który utworzył na powierzchni bambrzoka bardzo przyjemną skorupkę.

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Wielkopolskie dania z ziemniaków

Chociaż wydawać by się mogło, że ziemniaki są nieodłącznym elementem wielkopolskiej kultury kulinarnej, nie zawsze tak było. Zarówno w okolicach Poznania, jak i w innych regionach Polski, dania z ziemniaków zyskały popularność dopiero w XIX wieku. Do rozwoju potraw ziemniaczanych znacznie przyczynił się nakaz zwiększenia upraw ziemniaków w zaborze pruskim wydany przez Fryderyka Wielkiego. To wtedy w Wielkopolsce ziemniaki zaczęto nazywać pyrami, a wkrótce całe województwo zyskało status Pyrlandii.

Przepis na bambrzoka pochodzi, tak jak nazwa wskazuje, od osadników niemieckich z Bambergu, którzy osiedlali się w Wielkopolsce już od XVIII wieku. W tych czasach mięso nie było dostępne dla każdego, więc znacznie częściej przygotowywano bambrzok na słodko – z owocami sezonowymi lub suszonymi. Ziemniaczany placek podawano do kawy zbożowej lub maślanki.

Przepis na bambrzok z parmezanem

W mojej wersji zapiekanka miała wyraźnie obiadowy charakter. Podałam ją z domowym sosem czosnkowym oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g parmezanu,
  • masło i bułka tarta do przygotowania blachy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (ja rozdrobniłam w malakserze). Przełóż na sito, aby odsączyć soki.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a na tłuszczu, który się z niego wytopi, zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Przełóż odciśnięte z wody ziemniaki do miski. Dodaj smażone dodatki, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.
  4. Po wierzchu posyp parmezanem startym na drobnych oczkach.
  5. Piecz przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Jeśli ser będzie się za mocno przypiekać, przykryj bambrzok arkuszem papieru do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata