Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Wiele osób próbowało lub chociaż ma pojęcie o tym, jak wygląda babka ziemniaczana. Tymczasem mój syn o babce ziemniaczanej w ogóle nie słyszał, za to wie, czym jest bambrzok – wielkopolski odpowiednik tej potrawy. Na festiwalu w Szreniawie dostałam przepis, który postanowiłam odtworzyć w domu. Od razu mówię, że nie trzymałam się ściśle podanych składników.
O bambrzoku dowiedziałam się na tegorocznym festiwalu Poznańska Pyra w Szreniawie. Tam pracownicy muzeum przygotowali zapiekankę ziemniaczaną zgodnie z tradycyjnym wielkopolskim przepisem, o którego wpis na listę potraw regionalnych zadbał pan Witold Wróbel. Do degustacji były dwie wersje – jedna z suszonymi owocami, a druga z wędzonym boczkiem i cebulą. W obydwu znajdowała się duża ilość majeranku, co trochę mi przeszkadzało. Dlatego odtwarzając ten przepis w domu, całkowicie zrezygnowałam z tej przyprawy. Zamiast niej dodałam starty parmezan, który utworzył na powierzchni bambrzoka bardzo przyjemną skorupkę.
Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia
Wielkopolskie dania z ziemniaków
Chociaż wydawać by się mogło, że ziemniaki są nieodłącznym elementem wielkopolskiej kultury kulinarnej, nie zawsze tak było. Zarówno w okolicach Poznania, jak i w innych regionach Polski, dania z ziemniaków zyskały popularność dopiero w XIX wieku. Do rozwoju potraw ziemniaczanych znacznie przyczynił się nakaz zwiększenia upraw ziemniaków w zaborze pruskim wydany przez Fryderyka Wielkiego. To wtedy w Wielkopolsce ziemniaki zaczęto nazywać pyrami, a wkrótce całe województwo zyskało status Pyrlandii.
Przepis na bambrzoka pochodzi, tak jak nazwa wskazuje, od osadników niemieckich z Bambergu, którzy osiedlali się w Wielkopolsce już od XVIII wieku. W tych czasach mięso nie było dostępne dla każdego, więc znacznie częściej przygotowywano bambrzok na słodko – z owocami sezonowymi lub suszonymi. Ziemniaczany placek podawano do kawy zbożowej lub maślanki.
Przepis na bambrzok z parmezanem
W mojej wersji zapiekanka miała wyraźnie obiadowy charakter. Podałam ją z domowym sosem czosnkowym oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 40 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g parmezanu,
- masło i bułka tarta do przygotowania blachy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (ja rozdrobniłam w malakserze). Przełóż na sito, aby odsączyć soki.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a na tłuszczu, który się z niego wytopi, zeszklij posiekaną cebulę.
- Przełóż odciśnięte z wody ziemniaki do miski. Dodaj smażone dodatki, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.
- Po wierzchu posyp parmezanem startym na drobnych oczkach.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Jeśli ser będzie się za mocno przypiekać, przykryj bambrzok arkuszem papieru do pieczenia.