W sezonie Ewa Wachowicz piecze na okrągło. Najprostsze ciasto z rabarbarem

Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar, od razu zastanawiam się, jak mogę przygotować go w swojej kuchni. Jednym z moich ulubionych przepisów jest proste ciasto rabarbarowe Ewy Wachowicz. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy zazwyczaj stronią od pieczenia.

Ciasto z rabarbarem - PysznościCiasto z rabarbarem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joannatkaczuk
Ewa Malinowska

Nieco cierpki smak rabarbaru świetnie smakuje w deserach, przełamując słodkie ciasto. Ewa Wachowicz stawia na kruchy spód, który przygotowuje naprawdę ekspresowo. Na dodatek nie musisz martwić się, czy ciasto wyrośnie, czy też po ukrojeniu pierwszego kawałka okaże się zakalcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz słynie z prostych i pysznych przepisów, a jej ciasto z rabarbarem to idealny przykład na to, jak z kilku podstawowych składników wyczarować wyśmienity deser. Ciasto można upiec na samej mące tortowej, ale dodatek krupczatki sprawi, że będzie bardziej kruche.

Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) © Getty Images

Rabarbar kojarzy się z przydomowym babcinym ogródkiem. Niepozorne łodygi skrywają w sobie jednak sporo witamin z grupy A, C oraz E. Bogaty jest również w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Zdecydowanie warto po niego sięgać.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 200 g krupczatki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesyp mąkę krupczatkę oraz tortową.
  2. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Posiekaj całość nożem, tworząc kruszonkę.
  3. Z kruszonki uformuj kopiec, zrób w nim dołek, dodaj do niego śmietanę, jajko i żółtka. Delikatnie wymieszaj składniki nożem, a następnie wyrób ciasto ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie części. Jedną część umieść w woreczku foliowym i włóż do lodówki na 30 minut. Drugą część umieść w zamrażarce.
  5. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
  6. Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Schłodzoną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy oraz po bokach.
  8. Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar.
  9. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią rabarbar.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i udekoruj kołderką z cukru pudru. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy