W sezonie Ewa Wachowicz piecze na okrągło. Najprostsze ciasto z rabarbarem
Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar, od razu zastanawiam się, jak mogę przygotować go w swojej kuchni. Jednym z moich ulubionych przepisów jest proste ciasto rabarbarowe Ewy Wachowicz. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy zazwyczaj stronią od pieczenia.
12.04.2024 10:03
Nieco cierpki smak rabarbaru świetnie smakuje w deserach, przełamując słodkie ciasto. Ewa Wachowicz stawia na kruchy spód, który przygotowuje naprawdę ekspresowo. Na dodatek nie musisz martwić się, czy ciasto wyrośnie, czy też po ukrojeniu pierwszego kawałka okaże się zakalcem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz słynie z prostych i pysznych przepisów, a jej ciasto z rabarbarem to idealny przykład na to, jak z kilku podstawowych składników wyczarować wyśmienity deser. Ciasto można upiec na samej mące tortowej, ale dodatek krupczatki sprawi, że będzie bardziej kruche.
Rabarbar kojarzy się z przydomowym babcinym ogródkiem. Niepozorne łodygi skrywają w sobie jednak sporo witamin z grupy A, C oraz E. Bogaty jest również w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Zdecydowanie warto po niego sięgać.
Zobacz także
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru,
- 300 g mąki tortowej,
- 200 g krupczatki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki śmietany,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesyp mąkę krupczatkę oraz tortową.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Posiekaj całość nożem, tworząc kruszonkę.
- Z kruszonki uformuj kopiec, zrób w nim dołek, dodaj do niego śmietanę, jajko i żółtka. Delikatnie wymieszaj składniki nożem, a następnie wyrób ciasto ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie części. Jedną część umieść w woreczku foliowym i włóż do lodówki na 30 minut. Drugą część umieść w zamrażarce.
- Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
- Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Schłodzoną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy oraz po bokach.
- Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar.
- Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią rabarbar.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i udekoruj kołderką z cukru pudru. Smacznego!