W sezonie Ewa Wachowicz piecze na okrągło. Najprostsze ciasto z rabarbarem

Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar, od razu zastanawiam się, jak mogę przygotować go w swojej kuchni. Jednym z moich ulubionych przepisów jest proste ciasto rabarbarowe Ewy Wachowicz. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy zazwyczaj stronią od pieczenia.

Ciasto z rabarbarem - PysznościCiasto z rabarbarem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joannatkaczuk
Ewa Malinowska

Nieco cierpki smak rabarbaru świetnie smakuje w deserach, przełamując słodkie ciasto. Ewa Wachowicz stawia na kruchy spód, który przygotowuje naprawdę ekspresowo. Na dodatek nie musisz martwić się, czy ciasto wyrośnie, czy też po ukrojeniu pierwszego kawałka okaże się zakalcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz słynie z prostych i pysznych przepisów, a jej ciasto z rabarbarem to idealny przykład na to, jak z kilku podstawowych składników wyczarować wyśmienity deser. Ciasto można upiec na samej mące tortowej, ale dodatek krupczatki sprawi, że będzie bardziej kruche.

Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) © Getty Images

Rabarbar kojarzy się z przydomowym babcinym ogródkiem. Niepozorne łodygi skrywają w sobie jednak sporo witamin z grupy A, C oraz E. Bogaty jest również w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Zdecydowanie warto po niego sięgać.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 200 g krupczatki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesyp mąkę krupczatkę oraz tortową.
  2. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Posiekaj całość nożem, tworząc kruszonkę.
  3. Z kruszonki uformuj kopiec, zrób w nim dołek, dodaj do niego śmietanę, jajko i żółtka. Delikatnie wymieszaj składniki nożem, a następnie wyrób ciasto ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie części. Jedną część umieść w woreczku foliowym i włóż do lodówki na 30 minut. Drugą część umieść w zamrażarce.
  5. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
  6. Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Schłodzoną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy oraz po bokach.
  8. Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar.
  9. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią rabarbar.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i udekoruj kołderką z cukru pudru. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca