Babcia tak robiła gołąbki z młodej kapusty. Nie pomijała tego składnika i wszystkie sąsiadki chciały znać przepis

Od maja trwa sezon na młodą kapustę. Kiedy tylko zobaczyliśmy pierwszą sztukę w warzywniaczku, od razu naszło nas wspomnienie babcinych gołąbków. Postanowiliśmy dać szansę jej patentowi na farsz i... jesteśmy wniebowzięci. Babcia miała rację — ten jeden drobny szczegół decyduje o tym, że gołąbki wychodzą o wiele smaczniejsze. 

ObrazekPrzepis na gołąbki z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Z młodej kapusty trzeba korzystać. Jesteśmy już niemal w połowie sezonu na nią, a z końcem sierpnia czas na przygotowanie z niej gołąbków minie. To warzywo nie tylko wyróżnia się cudownym smakiem i kruchością; zawiera też ogromne pokłady witaminy C, czterokrotnie wyższe, niż w przypadku kapusty kiszonej.

Obrazek
Gołąbki wyjdą lepsze, jeśli dodasz do farszu pewien składnik - Pyszności; foto: Canva

Szczególnie dietetycy i trenerzy personalni upodobali sobie młodą kapustę. Zawiera ona niewiele kalorii, a jednocześnie na tyle dużo błonnika pokarmowego, by można się nią najeść. Wykazuje również działania antybakteryjne i antywirusowe. Jak mawiał rzymski pisarz Marcus Katon: "jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko!". Cóż, być może nieco z tym przesadził, ale nie zmienia to faktu, że gołąbki babci, przygotowane z młodej kapusty, wydawały nam się zawsze remedium na wszelkie dolegliwości. Zwłaszcza że staruszka dodawała do ich farszu jeszcze jeden, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości składnik: czosnek. Zobacz sam, jak prezentował się jej przepis!

Babcine gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

          
  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 150 g surowego ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Sos:

      
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej wymieszanej z wodą
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Czosnek sprawi, że gołąbki będą lepsze niż kiedykolwiek - Pyszności; foto: Canva
      
  1. Ryż kilkukrotnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie ugotuj. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Teraz połącz oba składniki z mięsem i dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Z kapusty usuń głąb i sparz ją, umieszczając warzywo w dużym garnku z wrzącą wodą. Po kilku minutach możesz zacząć już ściągać z niej pierwsze liście. Następnie zawiń w nie przygotowany farsz i uformuj gołąbki.
  3. Kilka liści kapusty umieść na dnie drugiego garnka, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Bulion podgrzej, zmieszaj z przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy. Tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.
  4. Potrawę gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec zagęść sos mieszanką mąki i wody. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej