Babcia tak robiła gołąbki z młodej kapusty. Nie pomijała tego składnika i wszystkie sąsiadki chciały znać przepis

Od maja trwa sezon na młodą kapustę. Kiedy tylko zobaczyliśmy pierwszą sztukę w warzywniaczku, od razu naszło nas wspomnienie babcinych gołąbków. Postanowiliśmy dać szansę jej patentowi na farsz i... jesteśmy wniebowzięci. Babcia miała rację — ten jeden drobny szczegół decyduje o tym, że gołąbki wychodzą o wiele smaczniejsze. 

ObrazekPrzepis na gołąbki z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Z młodej kapusty trzeba korzystać. Jesteśmy już niemal w połowie sezonu na nią, a z końcem sierpnia czas na przygotowanie z niej gołąbków minie. To warzywo nie tylko wyróżnia się cudownym smakiem i kruchością; zawiera też ogromne pokłady witaminy C, czterokrotnie wyższe, niż w przypadku kapusty kiszonej.

Obrazek
Gołąbki wyjdą lepsze, jeśli dodasz do farszu pewien składnik - Pyszności; foto: Canva

Szczególnie dietetycy i trenerzy personalni upodobali sobie młodą kapustę. Zawiera ona niewiele kalorii, a jednocześnie na tyle dużo błonnika pokarmowego, by można się nią najeść. Wykazuje również działania antybakteryjne i antywirusowe. Jak mawiał rzymski pisarz Marcus Katon: "jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko!". Cóż, być może nieco z tym przesadził, ale nie zmienia to faktu, że gołąbki babci, przygotowane z młodej kapusty, wydawały nam się zawsze remedium na wszelkie dolegliwości. Zwłaszcza że staruszka dodawała do ich farszu jeszcze jeden, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości składnik: czosnek. Zobacz sam, jak prezentował się jej przepis!

Babcine gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

          
  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 150 g surowego ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Sos:

      
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej wymieszanej z wodą
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Czosnek sprawi, że gołąbki będą lepsze niż kiedykolwiek - Pyszności; foto: Canva
      
  1. Ryż kilkukrotnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie ugotuj. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Teraz połącz oba składniki z mięsem i dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Z kapusty usuń głąb i sparz ją, umieszczając warzywo w dużym garnku z wrzącą wodą. Po kilku minutach możesz zacząć już ściągać z niej pierwsze liście. Następnie zawiń w nie przygotowany farsz i uformuj gołąbki.
  3. Kilka liści kapusty umieść na dnie drugiego garnka, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Bulion podgrzej, zmieszaj z przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy. Tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.
  4. Potrawę gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec zagęść sos mieszanką mąki i wody. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu
Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Babcie często ją gotowały, a ja dodaję 1 ekstra składnik
Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Babcie często ją gotowały, a ja dodaję 1 ekstra składnik
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia