Babcia tak robiła gołąbki z młodej kapusty. Nie pomijała tego składnika i wszystkie sąsiadki chciały znać przepis
04.06.2023 16:40, aktual.: 16.10.2023 09:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Od maja trwa sezon na młodą kapustę. Kiedy tylko zobaczyliśmy pierwszą sztukę w warzywniaczku, od razu naszło nas wspomnienie babcinych gołąbków. Postanowiliśmy dać szansę jej patentowi na farsz i... jesteśmy wniebowzięci. Babcia miała rację — ten jeden drobny szczegół decyduje o tym, że gołąbki wychodzą o wiele smaczniejsze.
Z młodej kapusty trzeba korzystać. Jesteśmy już niemal w połowie sezonu na nią, a z końcem sierpnia czas na przygotowanie z niej gołąbków minie. To warzywo nie tylko wyróżnia się cudownym smakiem i kruchością; zawiera też ogromne pokłady witaminy C, czterokrotnie wyższe, niż w przypadku kapusty kiszonej.
Szczególnie dietetycy i trenerzy personalni upodobali sobie młodą kapustę. Zawiera ona niewiele kalorii, a jednocześnie na tyle dużo błonnika pokarmowego, by można się nią najeść. Wykazuje również działania antybakteryjne i antywirusowe. Jak mawiał rzymski pisarz Marcus Katon: "jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko!". Cóż, być może nieco z tym przesadził, ale nie zmienia to faktu, że gołąbki babci, przygotowane z młodej kapusty, wydawały nam się zawsze remedium na wszelkie dolegliwości. Zwłaszcza że staruszka dodawała do ich farszu jeszcze jeden, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości składnik: czosnek. Zobacz sam, jak prezentował się jej przepis!
Babcine gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 150 g surowego ryżu
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Sos:
- 700 ml bulionu warzywnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 10 g mąki pszennej wymieszanej z wodą
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż kilkukrotnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie ugotuj. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Teraz połącz oba składniki z mięsem i dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Z kapusty usuń głąb i sparz ją, umieszczając warzywo w dużym garnku z wrzącą wodą. Po kilku minutach możesz zacząć już ściągać z niej pierwsze liście. Następnie zawiń w nie przygotowany farsz i uformuj gołąbki.
- Kilka liści kapusty umieść na dnie drugiego garnka, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Bulion podgrzej, zmieszaj z przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy. Tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.
- Potrawę gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec zagęść sos mieszanką mąki i wody. Smacznego!