Ta sałatka do słoików siostry Anastazji smakuje obłędnie. Lepsza niż z ogórków
Masz sporo cukinii i nie masz pomysłu, co z nią zrobić? Koniecznie wykorzystaj przepis siostry Anastazji na genialną sałatkę ze słoika. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
17.08.2023 15:27
Wraz z początkiem sierpnia w naszym kraju rozpoczął się sezon na cukinię. To genialne zielone warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Osobiście uwielbiam krem z cukinii, zaś moje maluchy tylko czekają na cukiniowe łódeczki, które serwuje z przeróżnym farszem. Tak, aby w kuchni zawsze się coś działo.
Oczywiście cukinię można wykorzystać w kuchni również do przygotowania domowych przetworów. Możesz w końcu przygotować zielone warzywa w zalewie. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z niej pyszny ketchup.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialna sałatka na bazie cukinii z przepisu siostry Anastazji
Siostry Anastazji nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jest to w końcu bardzo popularna znawczyni sztuki kulinarnej w naszym kraju. A najlepiej świadczy o tym liczba książek z przepisami, które wydawała na przestrzeni lat.
Wśród jej perełek kulinarnych znalazłam również fenomenalny patent na wykorzystanie cukinii. Pomimo że sezon na to warzywo kończy się wraz z latem, dzięki recepturze siostry Anastazji, będziesz mógł cieszyć się genialnym dodatkiem nawet w środku zimy.
Sałatka z cukinii do słoików krok po kroku
Jeśli więc masz w domu zapas cukinii, nie trać ani sekundy i od razu zabieraj się za przygotowanie domowych przetworów. Uwierz mi na słowo, na pewno nie pożałujesz. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie!
Składniki:
- 1,5 kg cukinii,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki soli,
- ¼ szkl. natki pietruszki,
- ½ szkl. wody,
- ½ szkl. octu,
- ½ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 szkl. cukru.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zielonych warzyw. Najpierw je dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój w cienkie plasterki i przesyp do miski.
- Do środka wsyp również sól, po czym odstaw miskę na 2 godziny. W tym czasie warzywa puszczą soki, których trzeba będzie się pozbyć przed połączeniem z pozostałymi składnikami.
- W międzyczasie obierz cebulę, po czym pokrój ją w drobną kostkę. Nie zapomnij także obrać ząbków czosnku. Je pokrój w cienkie plasterki.
- Czas na przygotowanie marchewek. Najpierw je obierz, po czym zetrzyj je na tarce. Wykorzystaj część z grubymi oczkami. Możesz również pokroić pomarańczowe warzywa w cienkie słupki.
- Wszystkie produkty do słoika masz już gotowe. Teraz zostaje zrobienie domowej zalewy. W tym celu połącz na palniku w garnku: wodę, ocet, oliwę oraz cukier. Mieszankę gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Na koniec połącz odciśnięte cukinie z pozostałymi składnikami. W tym też z domową zalewą.
- Po dokładnym wymieszaniu odstaw powstały miks na bok na 45 minut.
- Dopiero po tym czasie możesz przełożyć go do wyparzonych słoików.
- Na koniec każdy słoik z zawartością pasteryzuj przez 20 minut. I to wszystko!
Domowa sałatka z cukinii będzie idealnym uzupełnieniem do wielu dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do mięsnych kęsków, jak i ryb oraz pieczonych warzyw. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją solo, jako ciekawą przekąskę. Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Ba, będzie cieszyć się większą popularnością niż kultowe ogórki kiszone.