Surówka z kapusty pekińskiej zawładnęła moją kuchnią. Rodzina tylko taką chce do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej, tuż obok ćwikły czy kiszonego ogórka, stanowi klasyk wśród warzywnych dodatków do obiadu. Zajadamy się nią pod różnymi postaciami, kombinując z kolejnymi zestawieniami warzyw, ziół i sosów. Jednak to te najprostsze rozwiązania najczęściej okazują najbardziej zadowalającymi. Koniecznie sprawdź przepis na surówkę, którą pokochają domownicy.

Ta surówka podbije podniebienia domownikówTa surówka podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kapustę z dwoma składnikami i sosem. Do tego dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz garść świeżych ziół. Łatwej się nie da, a smak bije inne surówki na głowę. Pokochasz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej zamiast majonezu?

Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. W połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Zapomnij więc o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.

Śmietana świetnie będzie współgrać ze słodkością papryki i kukurydzy. Ponadto produkt ten, ze względu obecność w swoim składzie tłuszczu, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest też mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę.

Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu
Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu © Pixabay

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • ok. 100 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską drobno pokrój i posól, a następie odstaw na ok. 30 minut, by zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie możesz delikatnie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody.
  2. Do tak przygotowanej kapusty dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę z puszki.
  3. Całość wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
  4. Surówkę warto podawać z posiekanymi świeżymi ziołami, np. pietruszką lub koperkiem.
  5. Jeśli wolisz chrupiącą surówkę, do poszatkowanej kapusty dodaj od razu pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę, a następnie dopraw całość i wymieszaj ze śmietaną. Pamiętaj jednak, że kapusta po chwili zacznie puszczać wodę, więc taką surówkę należy wymieszać tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy