Surówka z kapusty pekińskiej zawładnęła moją kuchnią. Rodzina tylko taką chce do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej, tuż obok ćwikły czy kiszonego ogórka, stanowi klasyk wśród warzywnych dodatków do obiadu. Zajadamy się nią pod różnymi postaciami, kombinując z kolejnymi zestawieniami warzyw, ziół i sosów. Jednak to te najprostsze rozwiązania najczęściej okazują najbardziej zadowalającymi. Koniecznie sprawdź przepis na surówkę, którą pokochają domownicy.

Ta surówka podbije podniebienia domownikówTa surówka podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kapustę z dwoma składnikami i sosem. Do tego dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz garść świeżych ziół. Łatwej się nie da, a smak bije inne surówki na głowę. Pokochasz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej zamiast majonezu?

Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. W połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Zapomnij więc o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.

Śmietana świetnie będzie współgrać ze słodkością papryki i kukurydzy. Ponadto produkt ten, ze względu obecność w swoim składzie tłuszczu, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest też mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę.

Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu
Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu © Pixabay

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • ok. 100 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską drobno pokrój i posól, a następie odstaw na ok. 30 minut, by zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie możesz delikatnie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody.
  2. Do tak przygotowanej kapusty dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę z puszki.
  3. Całość wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
  4. Surówkę warto podawać z posiekanymi świeżymi ziołami, np. pietruszką lub koperkiem.
  5. Jeśli wolisz chrupiącą surówkę, do poszatkowanej kapusty dodaj od razu pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę, a następnie dopraw całość i wymieszaj ze śmietaną. Pamiętaj jednak, że kapusta po chwili zacznie puszczać wodę, więc taką surówkę należy wymieszać tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki