InspiracjeSurówka z kapusty pekińskiej zawładnęła moją kuchnią. Rodzina tylko taką chce do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej zawładnęła moją kuchnią. Rodzina tylko taką chce do obiadu

Ta surówka podbije podniebienia domowników
Ta surówka podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.09.2023 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z kapusty pekińskiej, tuż obok ćwikły czy kiszonego ogórka, stanowi klasyk wśród warzywnych dodatków do obiadu. Zajadamy się nią pod różnymi postaciami, kombinując z kolejnymi zestawieniami warzyw, ziół i sosów. Jednak to te najprostsze rozwiązania najczęściej okazują najbardziej zadowalającymi. Koniecznie sprawdź przepis na surówkę, którą pokochają domownicy.

To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kapustę z dwoma składnikami i sosem. Do tego dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz garść świeżych ziół. Łatwej się nie da, a smak bije inne surówki na głowę. Pokochasz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej zamiast majonezu?

Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. W połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Zapomnij więc o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.

Śmietana świetnie będzie współgrać ze słodkością papryki i kukurydzy. Ponadto produkt ten, ze względu obecność w swoim składzie tłuszczu, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest też mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę.

Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu
Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu© Pixabay

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • ok. 100 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską drobno pokrój i posól, a następie odstaw na ok. 30 minut, by zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie możesz delikatnie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody.
  2. Do tak przygotowanej kapusty dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę z puszki.
  3. Całość wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
  4. Surówkę warto podawać z posiekanymi świeżymi ziołami, np. pietruszką lub koperkiem.
  5. Jeśli wolisz chrupiącą surówkę, do poszatkowanej kapusty dodaj od razu pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę, a następnie dopraw całość i wymieszaj ze śmietaną. Pamiętaj jednak, że kapusta po chwili zacznie puszczać wodę, więc taką surówkę należy wymieszać tuż przed podaniem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także