Surówka z kapusty pekińskiej zawładnęła moją kuchnią. Rodzina tylko taką chce do obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej, tuż obok ćwikły czy kiszonego ogórka, stanowi klasyk wśród warzywnych dodatków do obiadu. Zajadamy się nią pod różnymi postaciami, kombinując z kolejnymi zestawieniami warzyw, ziół i sosów. Jednak to te najprostsze rozwiązania najczęściej okazują najbardziej zadowalającymi. Koniecznie sprawdź przepis na surówkę, którą pokochają domownicy.
19.09.2023 14:44
To jedna z najprostszych wersji surówki z kapusty pekińskiej. Nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć aromatyczny i pełny smaku dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kapustę z dwoma składnikami i sosem. Do tego dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz garść świeżych ziół. Łatwej się nie da, a smak bije inne surówki na głowę. Pokochasz ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej zamiast majonezu?
Większość surówek z kapusty pekińskiej zawiera w składzie majonez. W połączeniu z ciężkim obiadem taki dodatek może spowodować jedynie niestrawność. Zapomnij więc o majonezie czy innych zawiesistych sosach stworzonych na bazie tego produktu. Warzywa wymieszaj z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.
Śmietana świetnie będzie współgrać ze słodkością papryki i kukurydzy. Ponadto produkt ten, ze względu obecność w swoim składzie tłuszczu, jest nośnikiem smaku. Śmietana jest też mniej kaloryczna od majonezu oraz zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę.
Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu do obiadu. Przepis
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej,
- 1 średnia papryka czerwona,
- ok. 100 g kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki śmietany 12 proc.,
- sól i grubo mielony pieprz,
- mały pęczek koperku lub natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską drobno pokrój i posól, a następie odstaw na ok. 30 minut, by zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie możesz delikatnie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody.
- Do tak przygotowanej kapusty dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę z puszki.
- Całość wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
- Surówkę warto podawać z posiekanymi świeżymi ziołami, np. pietruszką lub koperkiem.
- Jeśli wolisz chrupiącą surówkę, do poszatkowanej kapusty dodaj od razu pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę, a następnie dopraw całość i wymieszaj ze śmietaną. Pamiętaj jednak, że kapusta po chwili zacznie puszczać wodę, więc taką surówkę należy wymieszać tuż przed podaniem.