PrzepisSałatkiBratowa dała mi najlepszy przepis na surówkę. W słoiku przetrwa nawet cztery tygodnie

Bratowa dała mi najlepszy przepis na surówkę. W słoiku przetrwa nawet cztery tygodnie

Surówka w słoiku- Pyszności
Surówka w słoiku- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

05.09.2023 07:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszna i chrupiąca surówka ze słoika to przepis, dzięki któremu nigdy nie brakuje w moim domu sałatki do obiadu. Nie wymaga pasteryzacji, jest pożywna i bardzo smaczna. Octowa zalewa nadaje smaku i sprawia, że warzywa smakują po prostu wybornie.

W moim domu surówka to obowiązkowy element każdego dania mięsnego czy też kotletów jajecznych i warzywnych. To ważne, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Nie zawsze mamy ochotę na chrupanie marchewki lub jabłka, więc warto przemycać je pod postacią pysznej surówki. Często robiłam surówkę w słoikach, jednak proces pasteryzacji sprawiał, że sięgałam po nią coraz rzadziej- po prostu nie miałam tylko czasu i przestrzeni na wekowanie i przechowywanie. Sposób na to znalazła moja bratowa- podała mi ten prosty przepis na surówkę bez pasteryzacji. Robię kilka słoików raz w miesiącu i w mojej kuchni nigdy nie brakuje warzywnego dodatku do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka bez pasteryzacji

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • kilka łyżek cukru.

Zalewa:

  • 125 ml octu,
  • ¼ szklanki cukru białego,
  • 180 ml oleju roślinnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę obieram i ścieram na tarce. Cebulę zamieniam w pióra, a z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w cienkie paseczki.
  2. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski i posypuję cukrem. Odstawiam na kilka godzin.
  3. W międzyczasie dokładnie wyparzam i osuszam słoiki.
  4. Do garnka wlewam ocet oraz olej, dodaję cukier, pieprz i sól i dokładnie mieszam, podgrzewając składniki zalewy. Gotuję przez kilka minut.
  5. Z warzyw odciskam wodę i przekładam je do czystych słoików. Zalewam przygotowaną zalewą i zakręcam. Wstawiam do lodówki.

Wraz z upływem czasu warzywa robią się coraz bardziej miękkie i smakują po prostu nieziemsko. Ja uwielbiam surówkę, która postała w lodówce 2-3 dni. Przygotowuję zawsze tyle słoików, ile wiem, że zje moja rodzina. Pysznie, zdrowo, smacznie i bardzo szybko. Kiedy warzywa są pod ręką, znacznie chętniej po nie sięgamy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także