Bratowa dała mi najlepszy przepis na surówkę. W słoiku przetrwa nawet cztery tygodnie

Pyszna i chrupiąca surówka ze słoika to przepis, dzięki któremu nigdy nie brakuje w moim domu sałatki do obiadu. Nie wymaga pasteryzacji, jest pożywna i bardzo smaczna. Octowa zalewa nadaje smaku i sprawia, że warzywa smakują po prostu wybornie.

Surówka w słoiku- PysznościSurówka w słoiku- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

W moim domu surówka to obowiązkowy element każdego dania mięsnego czy też kotletów jajecznych i warzywnych. To ważne, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Nie zawsze mamy ochotę na chrupanie marchewki lub jabłka, więc warto przemycać je pod postacią pysznej surówki. Często robiłam surówkę w słoikach, jednak proces pasteryzacji sprawiał, że sięgałam po nią coraz rzadziej- po prostu nie miałam tylko czasu i przestrzeni na wekowanie i przechowywanie. Sposób na to znalazła moja bratowa- podała mi ten prosty przepis na surówkę bez pasteryzacji. Robię kilka słoików raz w miesiącu i w mojej kuchni nigdy nie brakuje warzywnego dodatku do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Surówka bez pasteryzacji

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • kilka łyżek cukru.

Zalewa:

  • 125 ml octu,
  • ¼ szklanki cukru białego,
  • 180 ml oleju roślinnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę obieram i ścieram na tarce. Cebulę zamieniam w pióra, a z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w cienkie paseczki.
  2. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski i posypuję cukrem. Odstawiam na kilka godzin.
  3. W międzyczasie dokładnie wyparzam i osuszam słoiki.
  4. Do garnka wlewam ocet oraz olej, dodaję cukier, pieprz i sól i dokładnie mieszam, podgrzewając składniki zalewy. Gotuję przez kilka minut.
  5. Z warzyw odciskam wodę i przekładam je do czystych słoików. Zalewam przygotowaną zalewą i zakręcam. Wstawiam do lodówki.

Wraz z upływem czasu warzywa robią się coraz bardziej miękkie i smakują po prostu nieziemsko. Ja uwielbiam surówkę, która postała w lodówce 2-3 dni. Przygotowuję zawsze tyle słoików, ile wiem, że zje moja rodzina. Pysznie, zdrowo, smacznie i bardzo szybko. Kiedy warzywa są pod ręką, znacznie chętniej po nie sięgamy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa