Bratowa dała mi najlepszy przepis na surówkę. W słoiku przetrwa nawet cztery tygodnie

Pyszna i chrupiąca surówka ze słoika to przepis, dzięki któremu nigdy nie brakuje w moim domu sałatki do obiadu. Nie wymaga pasteryzacji, jest pożywna i bardzo smaczna. Octowa zalewa nadaje smaku i sprawia, że warzywa smakują po prostu wybornie.

Surówka w słoiku- PysznościSurówka w słoiku- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

W moim domu surówka to obowiązkowy element każdego dania mięsnego czy też kotletów jajecznych i warzywnych. To ważne, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Nie zawsze mamy ochotę na chrupanie marchewki lub jabłka, więc warto przemycać je pod postacią pysznej surówki. Często robiłam surówkę w słoikach, jednak proces pasteryzacji sprawiał, że sięgałam po nią coraz rzadziej- po prostu nie miałam tylko czasu i przestrzeni na wekowanie i przechowywanie. Sposób na to znalazła moja bratowa- podała mi ten prosty przepis na surówkę bez pasteryzacji. Robię kilka słoików raz w miesiącu i w mojej kuchni nigdy nie brakuje warzywnego dodatku do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Surówka bez pasteryzacji

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • kilka łyżek cukru.

Zalewa:

  • 125 ml octu,
  • ¼ szklanki cukru białego,
  • 180 ml oleju roślinnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę obieram i ścieram na tarce. Cebulę zamieniam w pióra, a z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w cienkie paseczki.
  2. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski i posypuję cukrem. Odstawiam na kilka godzin.
  3. W międzyczasie dokładnie wyparzam i osuszam słoiki.
  4. Do garnka wlewam ocet oraz olej, dodaję cukier, pieprz i sól i dokładnie mieszam, podgrzewając składniki zalewy. Gotuję przez kilka minut.
  5. Z warzyw odciskam wodę i przekładam je do czystych słoików. Zalewam przygotowaną zalewą i zakręcam. Wstawiam do lodówki.

Wraz z upływem czasu warzywa robią się coraz bardziej miękkie i smakują po prostu nieziemsko. Ja uwielbiam surówkę, która postała w lodówce 2-3 dni. Przygotowuję zawsze tyle słoików, ile wiem, że zje moja rodzina. Pysznie, zdrowo, smacznie i bardzo szybko. Kiedy warzywa są pod ręką, znacznie chętniej po nie sięgamy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀