Buraczki na zimę, które zachwycą każdego. Siostra Anastazja ma swoją długoletnią recepturę
Przygotowanie przetworów jest proste jak budowa cepa, ale tylko pod jednym warunkiem: posiadania sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że udało nam się dotrzeć do receptury, którą stosuje siostra Anastazja do swoich popisowych buraczków na zimę. Lepszej po prostu nie znajdziesz!
29.08.2023 14:27
Siostra Anastazja jest znana z tego, że na przetworach zna się, jak mało kto. W końcu niewiele postaci polskiej sceny kulinarnej może się pochwalić tym, że napisało książkę kucharską, w której to właśnie przetwory odegrały główną rolę. Oczywiście wiedza kulinarna siostry Anastazji jest o wiele szersza, ale to właśnie jej autorskie potrawy umieszczane w słoikach zyskały ogólnopolski rozgłos.
A skoro właśnie mamy sezon na przygotowywanie tego typu smakołyków, nie pozostaje nam nic innego, jak wziąć się za buraczki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Spokojnie — ze wcieleniem tej receptury w życie poradzi sobie nawet kucharski amator. Grunt to wczytać się w przepis i zastosować wszystkie składniki w dokładnie takich proporcjach, jak opisano poniżej. Powodzenia i miłej zabawy!
Buraczki na zimę według siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg buraczków,
- 2 kg cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- 0,5 kg papryki czerwonej,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 1 czubata łyżka soli,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 10 liści laurowych.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Zamiast tego ugotuj je w skórkach do miękkości. Powinno ci to zająć od 30 do 60 minut, w zależności od rozmiaru buraków, które gotujesz.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je i ostudź. Gdy stracą temperaturę, obierz je i zetrzyj na tarce. Użyj strony z dużymi oczkami.
- Cukinie umyj. Nie obieraj. Zetrzyj je na tarce, przełóż do miski, oprósz solą i poczekaj, aż puszczą nadmiar wody. Odcedź je wtedy i wymieszaj z burakami.
- Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. W ten sam sposób rozpraw się z papryką. Oba składniki dorzuć do cukinii i buraków. Wymieszaj.
- Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej wszystkie składniki z miski. Wymieszaj i jeszcze gorące przelej do słoików. Zakręć, a następnie poddaj dwudziestominutowej pasteryzacji. Przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!