Buraczki na zimę, które zachwycą każdego. Siostra Anastazja ma swoją długoletnią recepturę

Przygotowanie przetworów jest proste jak budowa cepa, ale tylko pod jednym warunkiem: posiadania sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że udało nam się dotrzeć do receptury, którą stosuje siostra Anastazja do swoich popisowych buraczków na zimę. Lepszej po prostu nie znajdziesz!

Siostra Anastazja zdradziła przepis na buraczki na zimęSiostra Anastazja zdradziła przepis na buraczki na zimę
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook

Siostra Anastazja jest znana z tego, że na przetworach zna się, jak mało kto. W końcu niewiele postaci polskiej sceny kulinarnej może się pochwalić tym, że napisało książkę kucharską, w której to właśnie przetwory odegrały główną rolę. Oczywiście wiedza kulinarna siostry Anastazji jest o wiele szersza, ale to właśnie jej autorskie potrawy umieszczane w słoikach zyskały ogólnopolski rozgłos.

A skoro właśnie mamy sezon na przygotowywanie tego typu smakołyków, nie pozostaje nam nic innego, jak wziąć się za buraczki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Spokojnie — ze wcieleniem tej receptury w życie poradzi sobie nawet kucharski amator. Grunt to wczytać się w przepis i zastosować wszystkie składniki w dokładnie takich proporcjach, jak opisano poniżej. Powodzenia i miłej zabawy!

Buraczki na zimę według siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraczków,
  • 2 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę z całą pewnością ci się przydadzą
Buraczki na zimę z całą pewnością ci się przydadzą © canva.com
  1. Buraki dokładnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Zamiast tego ugotuj je w skórkach do miękkości. Powinno ci to zająć od 30 do 60 minut, w zależności od rozmiaru buraków, które gotujesz.
  2. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je i ostudź. Gdy stracą temperaturę, obierz je i zetrzyj na tarce. Użyj strony z dużymi oczkami.
  3. Cukinie umyj. Nie obieraj. Zetrzyj je na tarce, przełóż do miski, oprósz solą i poczekaj, aż puszczą nadmiar wody. Odcedź je wtedy i wymieszaj z burakami.
  4. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. W ten sam sposób rozpraw się z papryką. Oba składniki dorzuć do cukinii i buraków. Wymieszaj.
  5. Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej wszystkie składniki z miski. Wymieszaj i jeszcze gorące przelej do słoików. Zakręć, a następnie poddaj dwudziestominutowej pasteryzacji. Przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇