PrzepisSałatkiBuraczki na zimę, które zachwycą każdego. Siostra Anastazja ma swoją długoletnią recepturę

Buraczki na zimę, które zachwycą każdego. Siostra Anastazja ma swoją długoletnią recepturę

Siostra Anastazja zdradziła przepis na buraczki na zimę
Siostra Anastazja zdradziła przepis na buraczki na zimę
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook
29.08.2023 14:27

Przygotowanie przetworów jest proste jak budowa cepa, ale tylko pod jednym warunkiem: posiadania sprawdzonego przepisu. Tak się składa, że udało nam się dotrzeć do receptury, którą stosuje siostra Anastazja do swoich popisowych buraczków na zimę. Lepszej po prostu nie znajdziesz!

Siostra Anastazja jest znana z tego, że na przetworach zna się, jak mało kto. W końcu niewiele postaci polskiej sceny kulinarnej może się pochwalić tym, że napisało książkę kucharską, w której to właśnie przetwory odegrały główną rolę. Oczywiście wiedza kulinarna siostry Anastazji jest o wiele szersza, ale to właśnie jej autorskie potrawy umieszczane w słoikach zyskały ogólnopolski rozgłos.

A skoro właśnie mamy sezon na przygotowywanie tego typu smakołyków, nie pozostaje nam nic innego, jak wziąć się za buraczki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Spokojnie — ze wcieleniem tej receptury w życie poradzi sobie nawet kucharski amator. Grunt to wczytać się w przepis i zastosować wszystkie składniki w dokładnie takich proporcjach, jak opisano poniżej. Powodzenia i miłej zabawy!

Buraczki na zimę według siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraczków,
  • 2 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę z całą pewnością ci się przydadzą
Buraczki na zimę z całą pewnością ci się przydadzą© canva.com
  1. Buraki dokładnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Zamiast tego ugotuj je w skórkach do miękkości. Powinno ci to zająć od 30 do 60 minut, w zależności od rozmiaru buraków, które gotujesz.
  2. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je i ostudź. Gdy stracą temperaturę, obierz je i zetrzyj na tarce. Użyj strony z dużymi oczkami.
  3. Cukinie umyj. Nie obieraj. Zetrzyj je na tarce, przełóż do miski, oprósz solą i poczekaj, aż puszczą nadmiar wody. Odcedź je wtedy i wymieszaj z burakami.
  4. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. W ten sam sposób rozpraw się z papryką. Oba składniki dorzuć do cukinii i buraków. Wymieszaj.
  5. Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej wszystkie składniki z miski. Wymieszaj i jeszcze gorące przelej do słoików. Zakręć, a następnie poddaj dwudziestominutowej pasteryzacji. Przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także