PrzepisPrzekąskiSiostra Anastazja zalewa te owoce octem. Ich smak jest nie do podrobienia

Siostra Anastazja zalewa te owoce octem. Ich smak jest nie do podrobienia

Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Jeśli i ty lubisz dobrze zaopatrzyć się na zimę, to nie możesz przegapić tego przepisu siostry Anastazji. Uwierz nam, że kiedy za kilka miesięcy sięgniesz po słoik z tym przetworem, będziesz wniebowzięty.

Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na śliwki w occie
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na śliwki w occie
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook

22.08.2023 18:33

Mycie ogórków, brzdęk słoików i wrząca solanka to aktualnie standard wielu polskich gospodarstw. Oczywiście kiszone ogórki to dopiero początek przygody z przygotowywaniem przetworów. Zaraz po nich przychodzi czas na najróżniejszej maści dżemy, nalewki, buraczki i inne sałatki. Oraz, od czasu do czasu, śliwki.

Bądźmy jednak szczerzy. Śliwki w occie nie należą do najpopularniejszych przetworów tworzonych w XXI wieku. Za czasów naszych babć była to absolutna konieczność; dzisiaj taki produkt zmierza w stronę zapomnienia. Nie pozwólmy na to, bo takie śliwki to niezastąpiony dodatek do różnych mięs i ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeby ułatwić ci przygotowanie takiego przetworu, poniżej zamieszczamy przepis od specjalistki w tym dziale: siostry Anastazji. Jej receptura jest prosta, a śliwki wychodzą bajecznie smaczne. Koniecznie wypróbuj ten sposób, a jeśli masz taką możliwość, poczęstuj później tym przetworem swoją babcię. Sam zobaczysz, jak bardzo melancholijną będzie miała minę!

Śliwki w occie według siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 3/4 szklanki octu 10 proc.,
  • 800 ml wody,
  • 220 g cukru,
  • 10 goździków,
  • laska wanilii,
  • laska cynamonu.
Śliwki w occie to prawdziwa uczta dla podniebienia
Śliwki w occie to prawdziwa uczta dla podniebienia© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie przetworów zawsze polecamy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania słoików. Pamiętaj, że jeśli nie będą prawidłowo umyte i wyparzone, kiedy odkręcisz wieczka, może cię czekać przykra niespodzianka.
  2. W następnym kroku musisz umyć śliwki. Przekrój je też na pół i pozbądź się pestek i ogonków, a później przełóż owoce do czystych słoików.
  3. Czas na zalewę. Odmierz składniki z najwyższą dokładnością — to gwarancja sukcesu. Wlej wodę do garnka, dosyp cukier i zagotuj. Kiedy przyprawa się rozpuści, dorzuć goździki, cynamon, wanilię i ocet. Gotuj przez około 5 minut.
  4. Tak przygotowaną zalewę (jeszcze gorącą!) przelej teraz do słoików ze śliwkami. Zakręć wieczka.
  5. Śliwki w occie musisz teraz poddać pasteryzacji. Wstaw je do garnka wyłożonego czystymi ścierkami i zalej do 3/4 wysokości wodą. Gotuj przez 10 minut, a następnie wyłóż do góry dnem. Ostudź i przetrzymuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
siostra Anastazjaśliwkidomowe przetwory
Wybrane dla Ciebie