To najprostsze ciasto z truskawkami. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Chcesz przygotować ciasto z truskawkami, ale nie ręczysz za swoje kulinarne umiejętności? Spokojnie, poniżej znajdziesz przepis na deser, który zawsze się udaje. A składniki zapewne już masz w kuchennej szafce. Wyskocz tylko po koszyczek truskawek - i to zapewne będzie jedyna wymagająca czynność. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ciasto z truskawkami to kultowy deserCiasto z truskawkami to kultowy deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto z truskawkami to prawdziwe uosobienie smaku wiosny i lata uchwycone w formie wyjątkowo smacznego deseru. Trudno nie docenić tego połączenia słodyczy i soczystości truskawek z uwielbianym przez wielu ucieranym ciastem. Deser ten z pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Ciasto ucierane - najprostszy deser z truskawkami

Ciasto z truskawkami, o niepowtarzalnej kruchości i intensywnym owocowym smaku, z pewnością zjedna sobie nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie ucieranego ciasta jest proste, a same owoce wystarczy jedynie obrać z szypułek i oczyścić. To połączenie kruchości ciasta oraz świeżości sezonowych owoców jest naprawdę wyjątkowe.

Sezon truskawkowy zazwyczaj trwa do końca czerwca lub lipca (jeżeli plon jest obfity). Warto więc zakasać rękawy i przygotować niemalże kultowy już deser. Nie potrzebujesz ani doświadczenia, ani specjalistycznych kuchennych przyborów. Ucierane ciasto truskawkowe to najprostszy deser pod słońcem.

Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z truskawkami
Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z truskawkami © Pixabay

Ucierane ciasto z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Masło i cukier utrzyj na jednolitą masę. Następnie dodaj jajka i zmiksuj całość.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  3. Gotowe ciasto wylej na blachę, a na wierzchu ułóż przekrojone na połówki truskawki.
  4. Piecz całość w 180 st. C ok. 60 minut.
  5. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇