Polędwiczki z kurczaka łączę z genialnym sosem. Są tak dobre, że robię je kilka razy w tygodniu
Znudziły ci się już standardowe pomysły na obiad? Chcesz odpocząć od rozbijania i panierowania kotletów? Przygotuj polędwiczki z kurczaka w kremowym sosie, a na pewno nie pożałujesz. Smakują jak z najlepszej restauracji.
04.05.2024 07:38
Przygotowanie każdego dnia ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu to nie lada wyzwanie. Na szczęście masz naszą bazę, gdzie zawsze możesz znaleźć sprawdzone pomysły na pyszny posiłek dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak z niepozornych polędwiczek z kurczaka przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Mięsnym kęskom towarzyszyć będzie kremowy sos na bazie śmietanki. Taki duet to prawdziwe niebo w gębie, dlatego też nie powinien zdziwić cię fakt, że smaczny obiad znika z talerzy w mgnieniu oka. I to za każdym razem!
Zobacz także
Genialne polędwiczki z kurczaka w śmietankowym sosie staną się twoim ulubionym daniem obiadowym
Składniki:
- 400 g polędwiczek z piersi z kurczaka,
- 1/4 szkl. oleju z suszonych pomidorów,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju w pokrojonej wersji,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 220 ml śmietanki 18 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania polędwiczek z kurczaka. Mięso najpierw dokładnie oczyszczam, po czym osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie łączę je w misce z olejem z suszonych pomidorów. Nie zapominam też o przyprawach, a mianowicie: słodkiej papryce, suszonym oregano, suszonym czosnku oraz soli.
Na koniec mieszam dokładnie wszystkie produkty, aby dobrze się połączyły, po czym przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam mięso do lodówki do zamarynowania na godzinę.
Krok 2. Po 60 minutach wyjmuję polędwiczki z lodówki i zaczynam smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Krok 3. Kiedy mięso nabiera już złocistych rumieńców, na patelnię dodaję: pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w oleju, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Zawartość patelni delikatnie mieszam i gotuję przez kilka minut, aby sos miał czas zgęstnieć.
Krok 4. Gotowe danie serwuję z posiekaną natką pietruszki. Oczywiście do polędwiczek z kurczaka w pysznym sosie będą pasować przeróżne dodatki — od ziemniaków, po ryż, kaszę, a nawet makaron. Postaw na kombinację, która najbardziej ci odpowiada. I to wszystko, smacznego!