Udka z kurczaka piekę na ryżowo-warzywnej pierzynce. Każdy, kto ich spróbuje, od razu prosi o przepis

Nie masz pomysłu, jak w ciekawy i smaczny sposób przygotować udka z kurczaka? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno zrobi prawdziwą furorę w twojej kuchni.

I pomysł na obiad już jestI pomysł na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Kiedy myślisz o obiedzie z kurczakiem w roli głównej, to pewnie od razu przed oczami masz filety, które wykorzystujemy w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście warto jednocześnie pamiętać o innych smacznych częściach kurczaka jak, chociażby udka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten obiad gości w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Każdy się o niego dopomina

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby na ich bazie przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia? Wszystko, co w tym przypadku musisz zrobić, to połączyć udka w aromatycznej marynacie z mieszanką batata, brązowego ryżupieczarek. Prawda, że zapowiada się całkiem ciekawie? W rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej. Dlatego też nie zwlekaj ani minuty i jeszcze dziś wykorzystaj interesujący pomysł na smaczny posiłek prosto z piekarnika.

Udka w pysznej marynacie upieczone na ryżowo-warzywnej pierzynce to gotowa receptura na obiad dla całej rodziny

Składniki:

Kurczak:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 batat,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 200 g brązowego ryżu,
  • 400 ml bulionu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania udek. Oczyszczone i osuszone mięso przekładam do dużej miski, po czym łączę z: oliwą z oliwek, słodką papryką, suszonym czosnkiem, suszonym tymiankiem, kardamonem, solą oraz pieprzem

Najpierw przygotowuję mięso
Najpierw przygotowuję mięso © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski dokładnie mieszam, aby dodane przyprawy i oliwa dobrze pokryły całą powierzchnię mięsa. 

Krok 2. Udka w marynacie trafiają następnie na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie podsmażam je przez kilka minut na każdej stronie. Na koniec zdejmuję mięso z patelni i odstawiam na bok. 

Zamarynowane udka trafiają na patelnię
Zamarynowane udka trafiają na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na tej samej patelni łączę ze sobą wcześniej obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa: cebulę, batata i pieczarki. Nie zapominam też o dodatkach: ząbkach czosnku, natce pietruszki, pieprzu oraz soli.

Na patelni przygotowuję też warzywa
Na patelni przygotowuję też warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec, bo do patelni wrzucam również ugotowany wcześniej brązowy ryż. Całość dokładnie mieszam.

Jako ostatni składnik dodaję ugotowany ryż
Jako ostatni składnik dodaję ugotowany ryż © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam okrągłą formę do pieczenia. Cały spód wypełniam mieszanką z patelni. Następnie na wierzchu układam kawałki kurczaka. Do formy trafia też domowej roboty bulion

W przepisie nie zabraknie także domowego bulionu
W przepisie nie zabraknie także domowego bulionu © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane danie wstawiam następnie do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotowe danie serwuję udekorowane gałązkami świeżego rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki