Udka z kurczaka piekę na ryżowo-warzywnej pierzynce. Każdy, kto ich spróbuje, od razu prosi o przepis

Nie masz pomysłu, jak w ciekawy i smaczny sposób przygotować udka z kurczaka? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno zrobi prawdziwą furorę w twojej kuchni.

I pomysł na obiad już jestI pomysł na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kiedy myślisz o obiedzie z kurczakiem w roli głównej, to pewnie od razu przed oczami masz filety, które wykorzystujemy w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście warto jednocześnie pamiętać o innych smacznych częściach kurczaka jak, chociażby udka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten obiad gości w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Każdy się o niego dopomina

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby na ich bazie przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia? Wszystko, co w tym przypadku musisz zrobić, to połączyć udka w aromatycznej marynacie z mieszanką batata, brązowego ryżupieczarek. Prawda, że zapowiada się całkiem ciekawie? W rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej. Dlatego też nie zwlekaj ani minuty i jeszcze dziś wykorzystaj interesujący pomysł na smaczny posiłek prosto z piekarnika.

Udka w pysznej marynacie upieczone na ryżowo-warzywnej pierzynce to gotowa receptura na obiad dla całej rodziny

Składniki:

Kurczak:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 batat,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 200 g brązowego ryżu,
  • 400 ml bulionu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania udek. Oczyszczone i osuszone mięso przekładam do dużej miski, po czym łączę z: oliwą z oliwek, słodką papryką, suszonym czosnkiem, suszonym tymiankiem, kardamonem, solą oraz pieprzem

Najpierw przygotowuję mięso
Najpierw przygotowuję mięso © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski dokładnie mieszam, aby dodane przyprawy i oliwa dobrze pokryły całą powierzchnię mięsa. 

Krok 2. Udka w marynacie trafiają następnie na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie podsmażam je przez kilka minut na każdej stronie. Na koniec zdejmuję mięso z patelni i odstawiam na bok. 

Zamarynowane udka trafiają na patelnię
Zamarynowane udka trafiają na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na tej samej patelni łączę ze sobą wcześniej obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa: cebulę, batata i pieczarki. Nie zapominam też o dodatkach: ząbkach czosnku, natce pietruszki, pieprzu oraz soli.

Na patelni przygotowuję też warzywa
Na patelni przygotowuję też warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec, bo do patelni wrzucam również ugotowany wcześniej brązowy ryż. Całość dokładnie mieszam.

Jako ostatni składnik dodaję ugotowany ryż
Jako ostatni składnik dodaję ugotowany ryż © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam okrągłą formę do pieczenia. Cały spód wypełniam mieszanką z patelni. Następnie na wierzchu układam kawałki kurczaka. Do formy trafia też domowej roboty bulion

W przepisie nie zabraknie także domowego bulionu
W przepisie nie zabraknie także domowego bulionu © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane danie wstawiam następnie do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotowe danie serwuję udekorowane gałązkami świeżego rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej