Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, bo standardowe rozwiązania dawno ci się znudziły? Już za moment skutecznie rozwiążemy ten problem. Obiad z piekarnika na bazie ziemniaków i kurczaka stanie się twoim ulubionym przepisem.

Takiej uczcie nie odmówi nawet największy niejadek
Takiej uczcie nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

12.04.2024 07:56

Myśląc o obiedzie na bazie ziemniakówkurczaka, pewnie przed oczami widzisz od razu kotleta drobiowego w panierce w towarzystwie kremowego purée. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo taka kombinacja jest jak najbardziej smaczna. Nie oznacza to jednak, że nie może szybko się znudzić. Dlatego też warto mieć pod ręką ciekawe alternatywy w postaci sprawdzonych przepisów. 

A skoro o takich rozwiązaniach już mowa, to nie możesz przegapić pomysłu na fenomenalny obiad prosto z piekarnika. W jednej formie przygotujesz ciekawą, oryginalną i przede wszystkim smaczną szachownicę właśnie z kurczakiem i ziemniakami w roli głównej. W przepisie nie zabraknie oczywiście ciągnącego się sera, aromatycznych przypraw oraz pomidorowego akcentu. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla bliskich niesamowity obiad prosto z piekarnika. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 400 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 400 g pomidorów krojonych. 

Ziemniaczany miks:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 40 g masła,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki. 

Dodatki:

  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania farszu na bazie mielonego kurczaka. W tym celu na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulę. Po chwili na patelnię dodaję mięso mielone

Na patelnię wrzucam w pierwszej kolejności cebulę i mięso
Na patelnię wrzucam w pierwszej kolejności cebulę i mięso© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają przyprawy: słodka papryka, kurkuma, pieprz oraz sól. Nie zapominam jednocześnie o wrzuceniu do środka obranych i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

W przepisie nie może zabraknąć przypraw
W przepisie nie może zabraknąć przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki oraz krojone pomidory. Całość dokładnie mieszam i trzymam na rozgrzanym palniku jeszcze przez 2-3 minuty

Na patelnię trafiają m.in. pomidory
Na patelnię trafiają m.in. pomidory© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję ziemniaczaną mieszankę. Do ugotowanych i obranych ziemniaków dodaję kawałki masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki w misce rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków

Czas na miks na bazie ziemniaków
Czas na miks na bazie ziemniaków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ziemniaczaną mieszankę przekładam do formy o wymiarach 23 cm x 23 cm, tworząc pierwszą warstwę. Następnie biorę do ręki małą literatkę i przy jej pomocy robię 9 małych otworów

W ziemniaczanej warstwie robię małe otwory
W ziemniaczanej warstwie robię małe otwory© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałe wgłębienia wypełniam po brzegi wcześniej przygotowanym farszem. Na koniec całą konstrukcję przykrywam startym na tarce serem

Jeszcze tylko wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Formę z zawartością wkładam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Krok 7. Upieczone danie wystarczy podzielić na mniejsze kawałki i serwować z dodatkiem świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I można się zajadać!
I można się zajadać!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie