Drobiowe roladki z kolorowym nadzieniem robię kilka razy w tygodniu. Moi bliscy ciągle się o nie dopominają
Brakuje ci pomysłów na ciekawy obiad z mięsnym akcentem? Masz już dość smażenia mielonych i ubijania schabowych? Przychodzę z rozwiązaniem, które na pewno cię zainteresuje.
28.03.2024 | aktual.: 28.03.2024 13:32
Zazwyczaj kilka razy w tygodniu na naszych stołach pojawiają się obiady z mięsnym dodatkiem. Nic więc dziwnego, że klasyczne połączenia z biegiem czasu mogą po prostu się znudzić. Dlatego też polecam urozmaicić domowe menu przy pomocy wspaniałych roladek ze smaczną niespodzianką.
Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze będzie to powiew świeżości w każdej kuchni. Co więcej, każdą roladkę nafaszerujesz na bogato mieszanką na bazie serka śmietankowego, suszonych pomidorów oraz świeżej bazylii. Nie zabraknie też boczku, który doda całości jeszcze więcej walorów smakowych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Pyszne roladki drobiowe skrywają smaczną niespodziankę. To prawdziwa uczta dla podniebienia
Składniki:
- 220 g serka śmietankowego,
- 60 g suszonych pomidorów w oleju,
- ⅓ szkl. drobno posiekanej świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 8 plastrów boczku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad roladkami rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu najpierw siekam drobno świeżą bazylię, po czym łączę ją z serkiem śmietankowym.
Krok 2. Do miski wrzucam również pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Nie zapominam jednocześnie o obranych i przeciśniętych przez praskę ząbkach czosnku, soli oraz pieprzu.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby dobrze się połączyły.
Krok 3. Następie biorę się za przygotowanie mięsa. W tym celu dzielę filety z kurczaka w pionowe pasy. Na wszystkich elementach umieszczam folię spożywczą i zaczynam rozbijać je na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa. Dzięki takiemu zabezpieczeniu nie muszę potem długo czyścić całej kuchni dookoła oraz samego gadżetu.
Krok 4. Rozbite kawałki mięsa doprawiam następnie przyprawą do kurczaka. Na koniec na każdym elemencie umieszczam sporą dawkę farszu, po czym zwijam całą konstrukcję w ciasną roladę.
Krok 5. To jednak nie koniec, bo każdą roladkę otulam dodatkowo plastrami boczku. Dopiero w takim wydaniu mięso trafia do formy do pieczenia, którą wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe roladki posypuję świeżą natką pietruszki i serwuję z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu kolorowa sałatka, ziemniaki w przeróżnej postaci, ryż oraz kasza. I to wszystko, smacznego!