Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące

Placki ziemniaczane to popularna potrawa w wielu krajach, w tym w Polsce i Czechach. Choć obie kuchnie mają wiele wspólnego, czeskie placki ziemniaczane skrywają sekret, który czyni je wyjątkowo chrupiącymi i aromatycznymi.

Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiąceCzesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane są jednym z tych klasycznych dań, które zawsze cieszą podniebienia, ale istnieje sposób, aby sprawić, że będą jeszcze bardziej nieodparty. Tajemnica tkwi w czeskim przepisie, który dodaje wyjątkowy smak i chrupkość. Odkryj jak prosty trik może zmienić twoje placki ziemniaczane zwykłe na wyjątkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Prosty przepis na wyjątkowy smak placków ziemniaczanych

Przygotowanie czeskich placków ziemniaczanych jest niezwykle proste. Potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 1 główka czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Boczek pokrój w kostkę.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, boczek, majeranek, sól i pieprz.
  4. Dodaj mleko i rozgnieciony lub posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  6. Nakładaj placki łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki:

  • Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące, możesz dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej.
  • Placki możesz smażyć na smalcu, oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.
  • Do placków możesz podawać różne sosy, np. śmietanowy, grzybowy lub czosnkowy.

Czeskie placki ziemniaczane - idealne na każdą okazję

Czeskie placki ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw, np. mięsa z grilla.

Pamiętaj, że możesz eksperymentować z dodatkami. Do placków możesz dodać również inne warzywa, np. cebulę, paprykę lub pieczarki.

Spróbuj czeskiego przepisu na placki ziemniaczane i przekonaj się, jak pyszne i chrupiące mogą być!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia