PoradyCzesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące

Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące

Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące
Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Wychodzą sto razy bardziej chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.03.2024 11:27, aktualizacja: 24.03.2024 12:17

Placki ziemniaczane to popularna potrawa w wielu krajach, w tym w Polsce i Czechach. Choć obie kuchnie mają wiele wspólnego, czeskie placki ziemniaczane skrywają sekret, który czyni je wyjątkowo chrupiącymi i aromatycznymi.

Placki ziemniaczane są jednym z tych klasycznych dań, które zawsze cieszą podniebienia, ale istnieje sposób, aby sprawić, że będą jeszcze bardziej nieodparty. Tajemnica tkwi w czeskim przepisie, który dodaje wyjątkowy smak i chrupkość. Odkryj jak prosty trik może zmienić twoje placki ziemniaczane zwykłe na wyjątkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na wyjątkowy smak placków ziemniaczanych

Przygotowanie czeskich placków ziemniaczanych jest niezwykle proste. Potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 1 główka czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Boczek pokrój w kostkę.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, boczek, majeranek, sól i pieprz.
  4. Dodaj mleko i rozgnieciony lub posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  6. Nakładaj placki łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki:

  • Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące, możesz dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej.
  • Placki możesz smażyć na smalcu, oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.
  • Do placków możesz podawać różne sosy, np. śmietanowy, grzybowy lub czosnkowy.

Czeskie placki ziemniaczane - idealne na każdą okazję

Czeskie placki ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw, np. mięsa z grilla.

Pamiętaj, że możesz eksperymentować z dodatkami. Do placków możesz dodać również inne warzywa, np. cebulę, paprykę lub pieczarki.

Spróbuj czeskiego przepisu na placki ziemniaczane i przekonaj się, jak pyszne i chrupiące mogą być!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także