Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealną zupę kurkową. To dlatego wychodzi taka pyszna
Sezon na kurki pozwala przygotować wiele wspaniałych dań. Wyróżniają się smakiem, właściwościami i zastosowaniem w kuchni. W tej sytuacji, dobrze jest mieć pod ręką przepis na pyszną zupę kurkową. A jaka powinna być najlepsza zupa kurkowa? Swoimi cennymi podpowiedziami, podzieliła się z nami Magda Gessler, która zdradziła sekret wyjątkowej zupy kurkowej. O czym należy pamiętać?
29.06.2023 | aktual.: 19.07.2024 11:16
Sezon na grzyby w Polsce to zawsze prawdziwa przyjemność, hobby, jak i możliwość przygotowania różnorodnych dań. Jednymi z ulubionych grzybów Polaków są kurki. Najczęściej szuka się ich od końca czerwca do października, ale są i takie lata, w których można zbierać je już pod koniec maja. Pomimo tego, że ceny kurek, na samym początku sezonu, mogą nieco przerażać, to w kolejnych miesiącach jest zdecydowanie taniej. Warto wykorzystać tę okazję, by poznać przepis na zupę kurkową według receptury Magdy Gessler.
Zupa kurkowa Magdy Gessler - kluczowa jest jedna podstawowa zasada
Młode kurki mają nieodpartą moc przyciągania. Są wyśmienite, gdy dusisz je na maśle lub dodajesz do jajecznicy. Doskonałym pomysłem na obiad jest również zupa kurkowa, a słynna restauratorka Magda Gessler ma niezawodny przepis na to danie. Przygotowanie jej kurkowej zupy jest bardzo proste - potrzebne są podstawowe warzywa, przyprawy oraz bulion warzywny lub mięsny. Ale w czym tkwi wyjątkowość i tajemnica tej zupy? Oczywiście w grzybach. Restauratorka podkreśla, że do jej zupy używa się tylko młodych kurek. Grzyby powinny być małe i jędrne.
Zupa kurkowa przepis - tak przygotowuje ją Magda Gessler
Magda Gessler to niezwykle ceniony autorytet kulinarny. Jej przepisy mają całe grono wielbicieli. Wszystko wskazuje na to, że tak będzie też w tym przypadku. Zupa kurkowa to prawdziwy hit na lato. Warto poznać najważniejsze zasady krok po kroku, by zachwycić swoich domowników i gości. Najlepsza zupa kurkowa będzie świetnym rozwiązaniem. Przed dodaniem kurek do zupy, konieczne jest dokładne oczyszczenie ich. Kurki są delikatnymi grzybami, dlatego należy postępować z nimi ostrożnie. Najlepiej obierać je bez użycia wody i usuwać z nich zabrudzenia za pomocą pędzelka i nożyka.
Składniki:
- 30 dag kurek,
- 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
- marchew,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 250 ml śmietany,
- liść laurowy,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie,
- opcjonalnie: śmietana.
Przygotowanie zupy kurkowej z przepisu Magdy Gessler
Jeśli zamierzasz przygotować zupę kurkową z przepisu Magdy Gessler, to wiedz, że jest to banalnie proste. Pamiętaj jednak, by użyć młodych kurek i odpowiednio je oczyścić przed gotowaniem. Poznaj przepis krok po kroku i już teraz przystąp do gotowania tej zupy.
- Odcedź bulion i przelej do garnka, w którym są już pokrojone ziemniaki, marchewka oraz ząbki czosnku.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do garnka.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyść kurki.
- Na grubej patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie kurki, posól, po czym dodaj posiekana cebulę. Duś, ciągle mieszając.
- Gotowe grzyby z cebulą wrzuć do zupy i całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
- Zupę możesz zabielić łyżką śmietany oraz doprawić do smaku. Smacznego!