PrzepisMagda Gessler zdradziła, jak zrobić idealną zupę kurkową. To dlatego wychodzi taka pyszna

Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealną zupę kurkową. To dlatego wychodzi taka pyszna

Zupa kurkowa - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/magdagessler_official
Zupa kurkowa - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/magdagessler_official

29.06.2023 09:44, aktual.: 29.06.2023 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na kurki pozwala przygotować wiele wspaniałych dań. Wyróżniają się smakiem, właściwościami i zastosowaniem w kuchni. W tej sytuacji, dobrze jest mieć pod ręką przepis na pyszną zupę kurkową. A jaka powinna być najlepsza zupa kurkowa? Swoimi cennymi podpowiedziami, podzieliła się z nami Magda Gessler, która zdradziła sekret wyjątkowej zupy kurkowej. O czym należy pamiętać?

Sezon na grzyby w Polsce to zawsze prawdziwa przyjemność, hobby, jak i możliwość przygotowania różnorodnych dań. Jednymi z ulubionych grzybów Polaków są kurki. Najczęściej szuka się ich od końca czerwca do października, ale są i takie lata, w których można zbierać je już pod koniec maja. Pomimo tego, że ceny kurek, na samym początku sezonu, mogą nieco przerażać, to w kolejnych miesiącach jest zdecydowanie taniej. Warto wykorzystać tę okazję, by poznać przepis na zupę kurkową według receptury Magdy Gessler.

Zupa kurkowa Magdy Gessler - kluczowa jest jedna podstawowa zasada

Młode kurki mają nieodpartą moc przyciągania. Są wyśmienite, gdy dusisz je na maśle lub dodajesz do jajecznicy. Doskonałym pomysłem na obiad jest również zupa kurkowa, a słynna restauratorka Magda Gessler ma niezawodny przepis na to danie. Przygotowanie jej kurkowej zupy jest bardzo proste - potrzebne są podstawowe warzywa, przyprawy oraz bulion warzywny lub mięsny. Ale w czym tkwi wyjątkowość i tajemnica tej zupy? Oczywiście w grzybach. Restauratorka podkreśla, że do jej zupy używa się tylko młodych kurek. Grzyby powinny być małe i jędrne.

Magda Gessler radzi, by do zupy wybrać młode kurki - Pyszności; Foto Canva.com
Magda Gessler radzi, by do zupy wybrać młode kurki - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa kurkowa przepis - tak przygotowuje ją Magda Gessler

Magda Gessler to niezwykle ceniony autorytet kulinarny. Jej przepisy mają całe grono wielbicieli. Wszystko wskazuje na to, że tak będzie też w tym przypadku. Zupa kurkowa to prawdziwy hit na lato. Warto poznać najważniejsze zasady krok po kroku, by zachwycić swoich domowników i gości. Najlepsza zupa kurkowa będzie świetnym rozwiązaniem. Przed dodaniem kurek do zupy, konieczne jest dokładne oczyszczenie ich. Kurki są delikatnymi grzybami, dlatego należy postępować z nimi ostrożnie. Najlepiej obierać je bez użycia wody i usuwać z nich zabrudzenia za pomocą pędzelka i nożyka.

Składniki:

  • 30 dag kurek,
  • 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • marchew,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 250 ml śmietany,
  • liść laurowy,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • opcjonalnie: śmietana.
Zupa kurkowa to wyjątkowy letni rarytas - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa kurkowa to wyjątkowy letni rarytas - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie zupy kurkowej z przepisu Magdy Gessler

Jeśli zamierzasz przygotować zupę kurkową z przepisu Magdy Gessler, to wiedz, że jest to banalnie proste. Pamiętaj jednak, by użyć młodych kurek i odpowiednio je oczyścić przed gotowaniem. Poznaj przepis krok po kroku i już teraz przystąp do gotowania tej zupy.

  1. Odcedź bulion i przelej do garnka, w którym są już pokrojone ziemniaki, marchewka oraz ząbki czosnku.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do garnka.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyść kurki.
  5. Na grubej patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie kurki, posól, po czym dodaj posiekana cebulę. Duś, ciągle mieszając.
  6. Gotowe grzyby z cebulą wrzuć do zupy i całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
  7. Zupę możesz zabielić łyżką śmietany oraz doprawić do smaku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także