Obok jarzynowej stawiam na stole sałatkę z pieczarkami. Rodzina aż piszczy z zachwytu

Raczej nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością jest warta uwagi. Jeśli szukasz inspiracji na świąteczną sałatkę, zerknij na przepis na sałatkę pieczarkową. Jest ekspresowa, prosta, a przy tym zachwyca wyrazistością zaakcentowaną głębokim smakiem grzybów.

Sałatka pieczarkowaSałatka pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka pieczarkowa doskonale spisze się na świątecznym stole. Jej dodatkowym atutem jest to, że powstaje ze składników, których nadmiar został po zrobieniu jarzynowej. Do ogórka kiszonego, jaj ugotowanych na twardo i odrobiny kukurydzy wystarczy dodać pieczarki, kilka łyżek majonezowego sosu i posiekane świeże zioła. Tylko tyle wystarczy, by zachwycić bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Inspiracja na świąteczną sałatkę. Wypróbuj tę z pieczarkami

Wyrazista sałatka pieczarkowa może nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością znajdzie się na szczycie listy najlepszych tego typu potraw. Przede wszystkim jest łatwa do przygotowania, a liczba składników ograniczona jest do minimum. Oczywiście jej bazą są pieczarki. Jak je przygotować, by zachwyciły smakiem?

Do sałatki najlepiej sprawdzą się pieczarki gotowane. Wcześniej należy je jedynie wypłukać pod bieżącą wodą, obieranie ze skórki nie jest konieczne. Pieczarki najlepiej jest gotować w solonej wodzie od 3 do 5 minut, by nie straciły chrupiącej struktury. Po tym należy je osuszyć, np. ręcznikiem papierowym.

Patentem na zachowanie jasnego koloru pieczarek (kiedy ciemnieją, a jest to zupełnie normalne zjawisko, stają się nieapetyczne), jest gotowanie ich w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu trikowi grzyby zachowają jasny odcień. Do wody, dla wzbogacenia walorów smakowych, dodać można też natkę pietruszki, liść laurowy, tymianek czy czosnek.

Jak przygotować pieczarki do sałatki?
Jak przygotować pieczarki do sałatki? © Pixabay

Sałatka pieczarkowa. Przepis

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • pół czerwonej cebuli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie wymyj. Następnie umieść je w osolonej wodzie i gotuj ok. 5 minut.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Gotowe ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Ugotowane grzyby odcedź i również pokrój w kostkę.
  4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, podobnie cebulę czerwoną, a kukurydzę odcedź z zalewy.
  5. Musztardę i majonez wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Sałatkę wstaw do lodówki, by smaki się "przegryzły". Podawaj schłodzą posypaną sporą ilością posiekanego szczypiorku lub koperku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości