Obok jarzynowej stawiam na stole sałatkę z pieczarkami. Rodzina aż piszczy z zachwytu
Raczej nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością jest warta uwagi. Jeśli szukasz inspiracji na świąteczną sałatkę, zerknij na przepis na sałatkę pieczarkową. Jest ekspresowa, prosta, a przy tym zachwyca wyrazistością zaakcentowaną głębokim smakiem grzybów.
11.12.2023 17:32
Sałatka pieczarkowa doskonale spisze się na świątecznym stole. Jej dodatkowym atutem jest to, że powstaje ze składników, których nadmiar został po zrobieniu jarzynowej. Do ogórka kiszonego, jaj ugotowanych na twardo i odrobiny kukurydzy wystarczy dodać pieczarki, kilka łyżek majonezowego sosu i posiekane świeże zioła. Tylko tyle wystarczy, by zachwycić bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inspiracja na świąteczną sałatkę. Wypróbuj tę z pieczarkami
Wyrazista sałatka pieczarkowa może nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością znajdzie się na szczycie listy najlepszych tego typu potraw. Przede wszystkim jest łatwa do przygotowania, a liczba składników ograniczona jest do minimum. Oczywiście jej bazą są pieczarki. Jak je przygotować, by zachwyciły smakiem?
Do sałatki najlepiej sprawdzą siętarget="_blank"> pieczarki gotowane. Wcześniej należy je jedynie wypłukać pod bieżącą wodą, obieranie ze skórki nie jest konieczne. Pieczarki najlepiej jest gotować w solonej wodzie od 3 do 5 minut, by nie straciły chrupiącej struktury. Po tym należy je osuszyć, np. ręcznikiem papierowym.
Patentem na zachowanie jasnego koloru pieczarek (kiedy ciemnieją, a jest to zupełnie normalne zjawisko, stają się nieapetyczne), jest gotowanie ich w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu trikowi grzyby zachowają jasny odcień. Do wody, dla wzbogacenia walorów smakowych, dodać można też natkę pietruszki, liść laurowy, tymianek czy czosnek.
Sałatka pieczarkowa. Przepis
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- pół czerwonej cebuli,
- mała puszka kukurydzy,
- 2 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie wymyj. Następnie umieść je w osolonej wodzie i gotuj ok. 5 minut.
- Jajka ugotuj na twardo. Gotowe ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Ugotowane grzyby odcedź i również pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę, podobnie cebulę czerwoną, a kukurydzę odcedź z zalewy.
- Musztardę i majonez wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę wstaw do lodówki, by smaki się "przegryzły". Podawaj schłodzą posypaną sporą ilością posiekanego szczypiorku lub koperku.