Obok jarzynowej stawiam na stole sałatkę z pieczarkami. Rodzina aż piszczy z zachwytu
Raczej nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością jest warta uwagi. Jeśli szukasz inspiracji na świąteczną sałatkę, zerknij na przepis na sałatkę pieczarkową. Jest ekspresowa, prosta, a przy tym zachwyca wyrazistością zaakcentowaną głębokim smakiem grzybów.
11.12.2023 17:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka pieczarkowa doskonale spisze się na świątecznym stole. Jej dodatkowym atutem jest to, że powstaje ze składników, których nadmiar został po zrobieniu jarzynowej. Do ogórka kiszonego, jaj ugotowanych na twardo i odrobiny kukurydzy wystarczy dodać pieczarki, kilka łyżek majonezowego sosu i posiekane świeże zioła. Tylko tyle wystarczy, by zachwycić bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inspiracja na świąteczną sałatkę. Wypróbuj tę z pieczarkami
Wyrazista sałatka pieczarkowa może nie zdetronizuje królowej jarzynowej, ale z pewnością znajdzie się na szczycie listy najlepszych tego typu potraw. Przede wszystkim jest łatwa do przygotowania, a liczba składników ograniczona jest do minimum. Oczywiście jej bazą są pieczarki. Jak je przygotować, by zachwyciły smakiem?
Do sałatki najlepiej sprawdzą siętarget="_blank"> pieczarki gotowane. Wcześniej należy je jedynie wypłukać pod bieżącą wodą, obieranie ze skórki nie jest konieczne. Pieczarki najlepiej jest gotować w solonej wodzie od 3 do 5 minut, by nie straciły chrupiącej struktury. Po tym należy je osuszyć, np. ręcznikiem papierowym.
Patentem na zachowanie jasnego koloru pieczarek (kiedy ciemnieją, a jest to zupełnie normalne zjawisko, stają się nieapetyczne), jest gotowanie ich w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu trikowi grzyby zachowają jasny odcień. Do wody, dla wzbogacenia walorów smakowych, dodać można też natkę pietruszki, liść laurowy, tymianek czy czosnek.
Sałatka pieczarkowa. Przepis
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- pół czerwonej cebuli,
- mała puszka kukurydzy,
- 2 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie wymyj. Następnie umieść je w osolonej wodzie i gotuj ok. 5 minut.
- Jajka ugotuj na twardo. Gotowe ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Ugotowane grzyby odcedź i również pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę, podobnie cebulę czerwoną, a kukurydzę odcedź z zalewy.
- Musztardę i majonez wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę wstaw do lodówki, by smaki się "przegryzły". Podawaj schłodzą posypaną sporą ilością posiekanego szczypiorku lub koperku.