Sałatki wigilijne, których nie może zabraknąć na stole. Poznaj sprawdzone przepisy

W tym roku zaszalejemy, a pierwsze skrzypce na naszych stołach świątecznych zagrają sałatki wigilijne. To nie tylko odwieczny jarzynowy klasyk. Zobacz trzy sprawdzone przepisy i zainspiruj się nimi, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatki wigilijne na każdą kieszeń. Proste i smaczneSałatki wigilijne na każdą kieszeń. Proste i smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eva

Sałatki wigilijne mają taką przewagę nad pozostałymi świątecznymi potrawami, że nie dotyczą ich niemal żadne konwenanse. Podejście do tej kwestii z przymrużeniem oka skutkuje zaś licznymi ciekawymi przepisami. Z doświadczenia wiemy, że to działa: to właśnie na sałatki wigilijne jako pierwsze rzucają się nasi świąteczni goście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Dzisiaj zademonstrujemy ci trzy przepisy, które z całą pewnością odniosą sukces na każdej wigilii. Oto sałatki, które twoi goście będą jeszcze długo wspominać. Coś czujemy, że do ich ponownego przygotowania będziesz musiał wrócić jeszcze na długo przed kolejnymi świętami!

Sałatki wigilijne: pieczarki i koperek

Składniki:

  • 300 g marynowanych pieczarek konserwowych,
  • 4 jajka,
  • 1 ogórek zielony,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki siekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki (tutaj przeczytasz o tym, jak to zrobić w prosty sposób) i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki odsącz z zalewy i posiekaj. Pokrój również ogórka, ale najpierw wykrój z niego wodnistą część z gniazdami nasiennymi.
  3. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Dodaj majonez, wsyp drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Sałatki wigilijne: buraki z rukolą

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 garści szpinaku,
  • 2 garści rukoli,
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • 20 g sera feta,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 1 duża gruszka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • mielony czosnek,
  • ocet balsamiczny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj do miękkości. Odcedź je i obierz. Pokrój w kostkę.
  2. Rukolę i szpinak opłucz. Fetę, ser pleśniowy i gruszkę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski. Oddzielnie wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i mielony czosnek.
  4. Przygotowanym sosem zalej składniki, a następnie dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Sałatki wigilijne: łosoś i groszek

Sałatki wigilijne to okazja do kulinarnych eksperymentów
Sałatki wigilijne to okazja do kulinarnych eksperymentów © Canva | manyakotiv

Składniki:

  • 2 puszki groszku,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 duża lub 2 małe sałaty rzymskie,
  • 4 jajka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • ulubione kiełki, np. groszku, rzodkiewki, lucerny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na połówki.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a łososia na mniejsze kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół, sałatę poszatkuj.
  3. Wszystkie składniki (poza jajkami) przełóż do miski. Oddzielnie przyrządź sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zalej nim składniki i wymieszaj. Udekoruj połówkami jajek i kiełkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę