Sałatki wigilijne, których nie może zabraknąć na stole. Poznaj sprawdzone przepisy
W tym roku zaszalejemy, a pierwsze skrzypce na naszych stołach świątecznych zagrają sałatki wigilijne. To nie tylko odwieczny jarzynowy klasyk. Zobacz trzy sprawdzone przepisy i zainspiruj się nimi, a na pewno nie pożałujesz!
29.11.2023 | aktual.: 29.11.2023 14:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatki wigilijne mają taką przewagę nad pozostałymi świątecznymi potrawami, że nie dotyczą ich niemal żadne konwenanse. Podejście do tej kwestii z przymrużeniem oka skutkuje zaś licznymi ciekawymi przepisami. Z doświadczenia wiemy, że to działa: to właśnie na sałatki wigilijne jako pierwsze rzucają się nasi świąteczni goście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj zademonstrujemy ci trzy przepisy, które z całą pewnością odniosą sukces na każdej wigilii. Oto sałatki, które twoi goście będą jeszcze długo wspominać. Coś czujemy, że do ich ponownego przygotowania będziesz musiał wrócić jeszcze na długo przed kolejnymi świętami!
Sałatki wigilijne: pieczarki i koperek
Składniki:
- 300 g marynowanych pieczarek konserwowych,
- 4 jajka,
- 1 ogórek zielony,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki siekanego koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki (tutaj przeczytasz o tym, jak to zrobić w prosty sposób) i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki odsącz z zalewy i posiekaj. Pokrój również ogórka, ale najpierw wykrój z niego wodnistą część z gniazdami nasiennymi.
- Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Dodaj majonez, wsyp drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Sałatki wigilijne: buraki z rukolą
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 garści szpinaku,
- 2 garści rukoli,
- 50 g niebieskiego sera pleśniowego,
- 20 g sera feta,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 1 duża gruszka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- mielony czosnek,
- ocet balsamiczny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotuj do miękkości. Odcedź je i obierz. Pokrój w kostkę.
- Rukolę i szpinak opłucz. Fetę, ser pleśniowy i gruszkę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Oddzielnie wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i mielony czosnek.
- Przygotowanym sosem zalej składniki, a następnie dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Sałatki wigilijne: łosoś i groszek
Składniki:
- 2 puszki groszku,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 duża lub 2 małe sałaty rzymskie,
- 4 jajka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- ulubione kiełki, np. groszku, rzodkiewki, lucerny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na połówki.
- Cebulę pokrój w piórka, a łososia na mniejsze kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół, sałatę poszatkuj.
- Wszystkie składniki (poza jajkami) przełóż do miski. Oddzielnie przyrządź sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zalej nim składniki i wymieszaj. Udekoruj połówkami jajek i kiełkami. Smacznego!