PrzepisGenialny patent na obieranie jajek na twardo. Prawie nikt z nas tak nie robi

Genialny patent na obieranie jajek na twardo. Prawie nikt z nas tak nie robi

jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: MicahMedia
jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: MicahMedia
08.03.2023 06:48

Obieranie jajek nie należy do najprzyjemniejszych czynności, jakie wykonujemy w kuchni. Równać się z tym może tylko ścieranie ziemniaków na placki, czy krojenie cebuli. Jednak z tym trikiem pozbawianie jajek ugotowanych na twardo skorupki już na zawsze zostanie wykreślone z listy irytujących kuchennych zajęć. Oto jak sprytnie obrać jajka na twardo.

Jajka na twardo są podstawowym elementem nie tylko śniadania, ale również różnorakich diet, od odchudzających, po antyrefluksowe. Jednak ich obieranie może sprawić, że ciśnienie wzrośnie nam na tyle, by zaprzepaścić wszystkie obecne w jajkach prozdrowotne właściwości. Jak tego uniknąć? Można zastosować jeden ze znanych sposobów lub poznać rewolucyjny patent rodem z YouTube.

Jak gotować jajka na twardo, żeby nie namęczyć się z ich obieraniem?

jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva
jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim warto uświadomić sobie jedną rzecz. Im jajko jest świeższe, tym trudniej będzie się je obierało. Nie polecamy oczywiście kupować nieświeżych produktów, ale musisz mieć wiedzieć, że obieranie skorupek z jaj prosto od kury może być nie lada wyzwaniem. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest odstawienie ich na kilka dni do lodówki.

Jednak jakichkolwiek jajek byś nie wybrał, warto, żebyś znał te sposoby na ułatwienie sobie ich obierania.

  • Przed ugotowaniem jajek poczekaj, aż osiągną one temperaturę pokojową. Dopiero wtedy włóż je do zimnej wody.
  • Do wody, w której gotujesz jajka, dodaj niewielką ilość soli lub sody oczyszczonej. Oba produkty pomogą w przyszłym obieraniu skorupek.
  • Szok termiczny również może w tej kwestii zdziałać cuda. Kiedy jajka będą już ugotowane, odcedź je i zalej zimną wodą. Podobną metodę stosuje się do warzyw.
  • Istnieje też metoda na nakłucie skorupki w miejscu zaokrąglenia. Zrób to przed gotowaniem i użyj do tego szpilki lub pinezki.

Patent z YouTube na obieranie jajek

W dobie internetu i mediów społecznościowych ciągle natrafiamy na nowe sposoby wykonywania zwykłych czynności.Nie inaczej jest w przypadku obierania jajek. Oto sposób z kanału na YouTube MicahMedia, dzięki któremu ta sztuka stanie się łatwiejsza niż kiedykolwiek.

Jajko na twardo włóż do szklanki i zalej je zimną wodą. Teraz potrząsaj szklanką tak, by jajko uderzało o ścianki, jednocześnie pozostając cały czas w wodzie. Po kilku sekundach sprawa będzie załatwiona, a tobie pozostanie tylko dokończyć dzieła i usunąć odchodzącą z łatwością skorupkę.

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także