Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Robią ją tylko najlepsze gospodynie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem ma tylko jedną wadę - tak dobrze się prezentuje, że żal zatapiać w niej łyżkę (czy też zęby) i naruszać tę fenomenalną konstrukcję. Co więcej, z pewnych źródeł wiemy, że specjał ten smakuje lepiej, niż wygląda. Łapcie przepis.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to imprezowy hit. Nie dość, że prezentuje się fenomenalnie (zwłaszcza jeśli nie pożałujesz szczypiorku i posypiesz sałatkę jego sporą ilością), to smakuje wprost obłędnie. Tuńczyk doskonale komponuje się z jajkiem i cebulą. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i "zaciągnąć" kilkoma łyżkami majonezu. Poczęstujcie tym rarytasem gości. Zachwytom nie będzie końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny
Sałatka z tuńczykiem. Obowiązkowy przepis w zeszytach najlepszych gospodyń
Szybka i prosta, ale efektowna sałatka z warstwowa z tuńczykiem i jajkiem podbije podniebienia gości i domowników. Ułożenie kolorowych warstw to bułka z masłem, a kompozycja smaków jest tak prosta, że z doprawieniem całości poradziłoby sobie nawet dziecko. Mimo że przyrządzenie sałatki warstwowej jest nieziemsko proste, zadanie to wciąż zarezerwowane jest dla wprawionych gospodyń.
Warto przezwyciężyć obawy i spróbować swoich sił w kuchni, tworząc tę fenomenalną - bądź co bądź - konstrukcję. Poszukujący bardziej wyrazistych smaków kolejne warstwy sałatki mogą przekładać domowej roboty sosem czosnkowym (zamiast majonezu). Polecamy też dodanie jednej warstwy stworzonej z ogórków kiszonych, marynowanych grzybków, gotowanej marchewki (np. z rosołu) i zamianę szczypiorku na koperek.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Przepis
Składniki:
- 3 puszki tuńczyka w zalewie (320-480 g),
- 6 jajek,
- 1 cebula czerwona,
- 200 g sera żółtego,
- 200 g kukurydzy w puszce,
- 8 łyżek majonezu,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odcedź z zalewy.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Sałatkę układaj warstwowo: białka, tuńczyk, cebula, sól i pieprz, warstwa majonezu, ser żółty, znów tuńczyk, kukurydza, cebula, sól i pieprz, majonez, żółtka. Górę posyp sporą ilością posiekanego szczypioru.
- Warstwową z tuńczykiem i jajkiem przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.