Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Robią ją tylko najlepsze gospodynie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem ma tylko jedną wadę - tak dobrze się prezentuje, że żal zatapiać w niej łyżkę (czy też zęby) i naruszać tę fenomenalną konstrukcję. Co więcej, z pewnych źródeł wiemy, że specjał ten smakuje lepiej, niż wygląda. Łapcie przepis.
25.08.2023 15:30
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to imprezowy hit. Nie dość, że prezentuje się fenomenalnie (zwłaszcza jeśli nie pożałujesz szczypiorku i posypiesz sałatkę jego sporą ilością), to smakuje wprost obłędnie. Tuńczyk doskonale komponuje się z jajkiem i cebulą. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i "zaciągnąć" kilkoma łyżkami majonezu. Poczęstujcie tym rarytasem gości. Zachwytom nie będzie końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z tuńczykiem. Obowiązkowy przepis w zeszytach najlepszych gospodyń
Szybka i prosta, ale efektowna sałatka z warstwowa z tuńczykiem i jajkiem podbije podniebienia gości i domowników. Ułożenie kolorowych warstw to bułka z masłem, a kompozycja smaków jest tak prosta, że z doprawieniem całości poradziłoby sobie nawet dziecko. Mimo że przyrządzenie sałatki warstwowej jest nieziemsko proste, zadanie to wciąż zarezerwowane jest dla wprawionych gospodyń.
Warto przezwyciężyć obawy i spróbować swoich sił w kuchni, tworząc tę fenomenalną - bądź co bądź - konstrukcję. Poszukujący bardziej wyrazistych smaków kolejne warstwy sałatki mogą przekładać domowej roboty sosem czosnkowym (zamiast majonezu). Polecamy też dodanie jednej warstwy stworzonej z ogórków kiszonych, marynowanych grzybków, gotowanej marchewki (np. z rosołu) i zamianę szczypiorku na koperek.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Przepis
Składniki:
- 3 puszki tuńczyka w zalewie (320-480 g),
- 6 jajek,
- 1 cebula czerwona,
- 200 g sera żółtego,
- 200 g kukurydzy w puszce,
- 8 łyżek majonezu,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odcedź z zalewy.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Sałatkę układaj warstwowo: białka, tuńczyk, cebula, sól i pieprz, warstwa majonezu, ser żółty, znów tuńczyk, kukurydza, cebula, sól i pieprz, majonez, żółtka. Górę posyp sporą ilością posiekanego szczypioru.
- Warstwową z tuńczykiem i jajkiem przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.