Sałatka z tuńczykiem warstwowa. Robią ją tylko najlepsze gospodynie

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem ma tylko jedną wadę - tak dobrze się prezentuje, że żal zatapiać w niej łyżkę (czy też zęby) i naruszać tę fenomenalną konstrukcję. Co więcej, z pewnych źródeł wiemy, że specjał ten smakuje lepiej, niż wygląda. Łapcie przepis.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem to imprezowy hitWarstwowa sałatka z tuńczykiem to imprezowy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to imprezowy hit. Nie dość, że prezentuje się fenomenalnie (zwłaszcza jeśli nie pożałujesz szczypiorku i posypiesz sałatkę jego sporą ilością), to smakuje wprost obłędnie. Tuńczyk doskonale komponuje się z jajkiem i cebulą. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i "zaciągnąć" kilkoma łyżkami majonezu. Poczęstujcie tym rarytasem gości. Zachwytom nie będzie końca, bo to w końcu najlepsza sałatka z tuńczykiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Sałatka z tuńczykiem. Obowiązkowy przepis w zeszytach najlepszych gospodyń

Szybka i prosta, ale efektowna sałatka z warstwowa z tuńczykiem i jajkiem podbije podniebienia gości i domowników. Ułożenie kolorowych warstw to bułka z masłem, a kompozycja smaków jest tak prosta, że z doprawieniem całości poradziłoby sobie nawet dziecko. Mimo że przyrządzenie sałatki warstwowej jest nieziemsko proste, zadanie to wciąż zarezerwowane jest dla wprawionych gospodyń.

Warto przezwyciężyć obawy i spróbować swoich sił w kuchni, tworząc tę fenomenalną - bądź co bądź - konstrukcję. Poszukujący bardziej wyrazistych smaków kolejne warstwy sałatki mogą przekładać domowej roboty sosem czosnkowym (zamiast majonezu). Polecamy też dodanie jednej warstwy stworzonej z ogórków kiszonych, marynowanych grzybków, gotowanej marchewki (np. z rosołu) i zamianę szczypiorku na koperek.

Tuńczyk to doskonały składnik sałatek
Tuńczyk to doskonały składnik sałatek © Adobe Stock

Jaki tuńczyk do sałatki warstwowej z tuńczykiem?

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem ma to do siebie, że za jej niepowtarzalny smak odpowiada tuńczyk. Do sałatki warstwowej z tuńczykiem najlepiej wybrać tuńczyka w oliwie z oliwek lub w sosie własnym. Tuńczyk w oliwie doda delikatniejszego smaku, a w sosie własnym będzie bardziej neutralny, co pozwoli na lepsze połączenie z innymi składnikami sałatki. Warto wybrać tuńczyka w kawałkach, ponieważ jest on bardziej soczysty i łatwiejszy do mieszania w sałatce.

Jeśli zależy ci na lepszym smaku, postaw na tuńczyka w wysokiej jakości oliwie. Unikaj tuńczyka w oleju roślinnym, ponieważ może on wprowadzić niechciany, cięższy smak, który może przyćmić delikatność innych składników sałatki z tuńczykiem. Wybierając tuńczyka, upewnij się, że pochodzi ze zrównoważonych źródeł, co może być dodatkowym atutem, jeśli dbasz o etyczny wybór produktów.

Sałatki z tuńczyka - inne opcje

Przepisy na sałatki z tuńczykiem mają to do siebie, że lubią zaskakiwać. Okazuje się, że sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to jedna z wielu opcji, którą można przygotować na rodzinne przyjęcie, czy spotkania ze znajomymi. Można śmiało eksperymentować ze składnikami i stworzyć danie dostosowane do własnych preferencji żywieniowych. Równie smaczna będzie sałatka z tuńczykiem i makaronem.

Miłośnicy ryżu powinni być zachwyceni sałatką z tuńczykiem i ryżem. Delikatność ryżu sprawi, że sałatka z tuńczyka będzie rozpływać się w ustach, przez co twoi domownicy lub goście będą sięgać po nią chętniej.

Podczas spotkań ze znajomymi, prawdziwym hitem na pewno będzie sałatka z tuńczykiem na krakersach. To szybka i smaczna przekąska, którą łatwo przygotować, a jej wyjątkowy smak zaskoczy każdego gościa. Krakersy idealnie komponują się z delikatnym tuńczykiem, tworząc chrupiącą bazę, która doskonale balansuje z kremową konsystencją sałatki.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Przepis

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka w zalewie (320-480 g),
  • 6 jajek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 200 g sera żółtego,
  • 200 g kukurydzy w puszce,
  • 8 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedź z zalewy.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Sałatkę układaj warstwowo: białka, tuńczyk, cebula, sól i pieprz, warstwa majonezu, ser żółty, znów tuńczyk, kukurydza, cebula, sól i pieprz, majonez, żółtka. Górę posyp sporą ilością posiekanego szczypioru.
  5. Warstwową z tuńczykiem i jajkiem przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak podawać?

Proste sałatki z tuńczykiem to świetna propozycja na przyjęcia, kolacje czy rodzinne spotkania. Aby podać ją w najlepszy sposób, warto ułożyć ją w przezroczystej szklanej misce, co pozwoli ukazać warstwy i kolorowe składniki, które sprawią, że sałatka będzie wyglądać naprawdę apetycznie. Przed podaniem, sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.

Można ją podać również w pojedynczych porcjach, na przykład w małych słoiczkach lub szklankach, co doda jej elegancji i sprawi, że każda osoba będzie miała swoją indywidualną porcję. Na koniec warto ozdobić ją świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy koperek, co doda jej świeżości i atrakcyjności.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach