PrzepisPrzekąskiChrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
24.08.2023 16:07

Roladki z cukinii w chrupiącej panierce to przepis na pyszną i prostą przekąskę. Całość przygotujesz w 20 minut, a twoi bliscy oniemieją z zachwytu. Cukiniowe rollsy z szynką i serem przygotujesz w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Cukiniowe roladki to świetna alternatywa dla zawijasków z tortilli. Skrywają w sobie szynkę oraz ser, który pod wpływem pieczenia apetycznie się roztapia. Sekretem tego przepisu jest nietypowa panierka z mielonych migdałów i parmezanu, która otula cukinię i nadaje jej wyjątkowego smaku. Do przygotowania roladek użyłam włoskie szynki oraz aromatycznego sera Provolone, pochodzącego z południa Włoch.

Taka kompozycja skradnie serce twojej rodziny i znajomych. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub ciepłej przekąski na imprezach. Wygląda niesamowicie efektownie, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Przygotuje je już dziś i ciesz się pysznym smakiem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 250 g szynki włoskiej w plastrach,
  • 120 g sera Provolone w plastrach,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cukinię ścieram na mandolinie na długie, cienkie plastry. Zanurzam na chwilę w oliwie z oliwek i grilluję na patelni, aż warzywo nieco się przypiecze.

Cukinia na roladki- Pyszności
Cukinia na roladki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Starty parmezan mieszam z mielonymi migdałami. W powstałej mieszance obtaczam podgrillowaną cukinię tak, aby migdały i parmezan dobrze otuliły plasterki warzyw.

Roladki z cukinii- Pyszności
Roladki z cukinii- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Na plastrze cukinii układam kawałek włoskiej szynki oraz sera i zawijam w roladkę. Roladki przekładam do żaroodpornego naczynia, ustawiając je pionowo. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez około 15 minut. Roladki możesz też przygotować trochę wcześniej i włożyć do piekarnika tuż przed podaniem.

Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczone roladki przekładam na talerz i dekoruję pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz serwować je także na zimno. Idealna przekąska na imprezę jest już gotowa. Smacznego!

Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także