Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Roladki z cukinii w chrupiącej panierce to przepis na pyszną i prostą przekąskę. Całość przygotujesz w 20 minut, a twoi bliscy oniemieją z zachwytu. Cukiniowe rollsy z szynką i serem przygotujesz w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Chrupiące roladki z cukinii- PysznościChrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukiniowe roladki to świetna alternatywa dla zawijasków z tortilli. Skrywają w sobie szynkę oraz ser, który pod wpływem pieczenia apetycznie się roztapia. Sekretem tego przepisu jest nietypowa panierka z mielonych migdałów i parmezanu, która otula cukinię i nadaje jej wyjątkowego smaku. Do przygotowania roladek użyłam włoskie szynki oraz aromatycznego sera Provolone, pochodzącego z południa Włoch.

Taka kompozycja skradnie serce twojej rodziny i znajomych. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub ciepłej przekąski na imprezach. Wygląda niesamowicie efektownie, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Przygotuje je już dziś i ciesz się pysznym smakiem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Chrupiące roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 250 g szynki włoskiej w plastrach,
  • 120 g sera Provolone w plastrach,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cukinię ścieram na mandolinie na długie, cienkie plastry. Zanurzam na chwilę w oliwie z oliwek i grilluję na patelni, aż warzywo nieco się przypiecze.

Cukinia na roladki- Pyszności
Cukinia na roladki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Starty parmezan mieszam z mielonymi migdałami. W powstałej mieszance obtaczam podgrillowaną cukinię tak, aby migdały i parmezan dobrze otuliły plasterki warzyw.

Roladki z cukinii- Pyszności
Roladki z cukinii- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na plastrze cukinii układam kawałek włoskiej szynki oraz sera i zawijam w roladkę. Roladki przekładam do żaroodpornego naczynia, ustawiając je pionowo. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez około 15 minut. Roladki możesz też przygotować trochę wcześniej i włożyć do piekarnika tuż przed podaniem.

Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone roladki przekładam na talerz i dekoruję pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz serwować je także na zimno. Idealna przekąska na imprezę jest już gotowa. Smacznego!

Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności
Chrupiące roladki z cukinii- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik