Surówka z czerwonej kapusty w 5 minut. To istna bomba witaminowa

Surówka z czerwonej kapusty zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo warzywo to należy do jednych z najzdrowszych na naszej planecie. Na głowę biję swoją białą kuzynkę i jest istną witaminową bombą. Wystarczy 100 gramów, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Właściwości prozdrowotnych czerwonej kapusty jest znacznie więcej. Następnym razem, zastanawiając się nad tym, co podać do obiadu, sięgnij właśnie po to warzywo. Przepis na ekspresową surówkę znajdziesz poniżej.

ObrazekSurówka z czerwonej kapusty to bomba witaminowa - Pyszności; Fot. Canva

Na początku sierpnia zaczyna się zbiór średniopóźnych odmian czerwonej kapusty. To bliska krewna tej białej, ale jeszcze niedostatecznie doceniana. A szkoda, bo czerwona kapusta bije swoją białą kuzynkę na głowę pod względem wartościowych, korzystnych dla zdrowia substancji. To przede wszystkim witaminowa bomba. Jak przemycić czerwoną kapustę do diety? Najlepsza będzie surówka. Łapcie ekspresowy przepis.

Czerwona kapusta to witaminowa bomba

Czerwona kapusta jest źródłem witamin C, K, A i E, a także kwasu foliowego i błonnika. Co ciekawe, 100 g liści czerwonej kapusty to 57 mg witaminy C, czyli aż 95 proc. rekomendowanego dziennego zapotrzebowania (36,6 mg w białej kapuście). Tyle samo czerwonej kapusty zapewnia 22 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. W przypadku białej kapusty to 2 proc.

Czerwona kapusta zawiera fitonutrienty, takie jak antocyjany, które nadają jej intensywny kolor czerwony. Antocyjany mają też silne właściwości przeciwutleniające, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, chroniąc go przed stresem oksydacyjnym i zapobiegając różnym chorobom. Antocyjany posiadają też właściwości przeciwzapalne. 

Obrazek
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Ponadto, spożycie czerwonej kapusty może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca. Wspomniane już antocyjany pomagają obniżyć poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) we krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Czerwona kapusta jest również bogata w błonnik, niezbędny dla zdrowego trawienia. Błonnik pomaga w regulacji procesu trawienia i zapobiega zaparciom. W dodatku wspiera utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej.

Szybka i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Przepis

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
  • cebula,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 2 łyżki majonezu lub jogurtu.

Przygotowanie: 

  1. Poszatkuj kapustę, a następnie posól ją, delikatnie zagnieć i odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę drobno posiekaj (możesz ją sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ostrego smaku).
  3. Obrane marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a zioła posiekaj.
  4. Kapustę odciśnij, a następie dodaj do niej zioła, a także cebulę, marchewkę i pietruszkę.
  5. Skrop surówkę sokiem z cytryny, dopraw ją solą i pieprzem.
  6. Opcjonalnie możesz dodać majonez bądź jogurt naturalny.
  7. Dokładnie wymieszaj całość. Surówką będzie najlepiej smakować schłodzona.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości