Surówka z ogórków małosolnych - przepis. Świetny dodatek do obiadu

Sezon na ogórki to nie tylko czas ich zbioru, ale również możliwość przygotowania rozmaitych przetworów i dań. Warto wtedy zrobić dodatek do obiadu, jakim będzie surówka z ogórków małosolnych. W opinii wielu osób, jest dużo lepsza niż w restauracji. Zobacz, jak ją przyrządzić.

ObrazekSurówka z ogórków małosolnych - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W lecie możemy rozkoszować się wspaniałymi owocami i warzywami sezonowymi. Szczególną popularnością cieszą się ogórki. Można je zjeść na surowo lub przygotować z nich rozmaite przetwory, jak na przykład surówkę z ogórków małosolnych. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu i zdecydowanie lepsza niż w restauracji. Jak ją zrobić?

Surówka z ogórków małosolnych

Chrupiące ogórki i delikatnie słone przysmaki doskonale komponują się z intensywnymi dodatkami smakowymi. W tej propozycji surówki nie brakuje świeżego kopru, aromatycznego czosnku oraz wyrazistej cebulki ze szczypiorem. To wyjątkowe połączenie smaków z pewnością zachwyci ciebie i twoich bliskich, i sprawi, że będą cieszyć się niezwykłym doznaniem kulinarnej satysfakcji. Taka kompozycja będzie orzeźwiająca i niezwykle prosta w przygotowaniu. Pasuje do dań mięsnych i nie tylko.

Obrazek
Podstawą surówki są domowe ogórki małosolne - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na surówkę z ogórków małosolnych

Przygotowanie surówki z ogórków małosolnych rozpoczyna się od wyboru odpowiednich składników. Ogórki małosolne są dostępne w wielu sklepach spożywczych. Ważne jest, aby wybrać świeże, jędrne ogórki, które mają intensywny smak i chrupiącą konsystencję. Możesz również spróbować przygotować ogórki małosolne w domu, korzystając z tradycyjnych metod marynowania.

Składniki:

  • 4 średnie ogórki małosolne,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Dobrze jest wzbogacić surówkę o świeży koperek - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z ogórków małosolnych - przygotowanie krok po kroku

Surówka z ogórków małosolnych to świetny dodatek do obiadu, który urozmaici i ożywi smaki twoich dań. Dzięki prostemu przepisowi, możesz szybko i łatwo przygotować tę pyszną surówkę w domu.

  1. Ogórki małosolne dokładnie umyj, aby pozbyć się nadmiaru soli. Odczekaj chwilę, aż puszczą sok, a następnie delikatnie je osusz.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również koper.
  3. W misce połącz cebulę, czosnek, koper, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Pokrój ogórki małosolne na cienkie plasterki lub paseczki i dodaj je do miski z wcześniej przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Surówkę z ogórków małosolnych przełóż do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Po tym czasie surówka jest gotowa do podania. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, np. do mięs, dań z grilla, kanapek czy sałatek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej