Nie ma lepszego przepisu. Tak dobrego swojskiego smalcu jeszcze nie jadłeś

Pyszny, domowy smalec ze skwarkami to specjał polskiej kuchni. W połączeniu z pajdą chleba smakuje po prostu obłędnie. Ten przepis to mistrzostwo świata.

Smalec - Pyszności; źródło CanvaSmalec - Pyszności; źródło Canva
Ewa

Kanapka z tradycyjnym smalcem i kiszonym ogórkiem to smaczna przekąska, która cieszy się popularnością wśród Polaków od wielu lat. Smalec w XIX i XX wieku był stosowany jako tańsza alternatywa dla masła. Dziś kojarzy nam się przede wszystkim z imprezami z wiejskim stołem i festynami, gdzie stoiska z pajdą chleba suto posmarowaną smalcem cieszą się ogromną popularnością. Ten klasyczny przysmak możesz przygotować samodzielnie w swoim domu.

Czy smalec jest zdrowy?

Ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, często uznawany jest za szkodliwy dla zdrowia. Zastąpienie smalcu twardymi margarynami w kostkach wydawało się być lepszym wyborem, lecz teraz już wiemy, że smalec nie jest bardziej szkodliwy dla zdrowia niż margaryny. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ilość tłuszczu w diecie jest zawsze niezdrowa, a smalec powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.

Obrazek
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Smalec doskonale smakuje z kawałkami kiszonego ogórka, cebulą lub ogórkiem małosolnym na kromce chleba. Możesz również dodać odrobinę tego tłuszczu do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, żeby nadać im więcej smaku. Dodaj trochę smalcu do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, aby nadać im smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się również do placów ziemniaczanych oraz do smażenia wieprzowiny.

Wielką fanką smalcu jest również znana restauratorka, Magda Gessler.

Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność- mówi w jednym z wywiadów

Pora na odczarowanie tego smarowidła i przywrócenie mu dawnego blasku. Z tym przepisem przygotujesz pyszny smalec bez zbędnego wysiłku.

Domowy smalec

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Od słoniny odetnij skórkę i zmiel ją w maszynce. Opcjonalnie możesz też bardzo drobno posiekać mięso.
  2. Wrzuć całość do garnka i wytapiaj na wolnym ogniu przez ok. 1-3 godziny.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wytopionego tłuszczu. Dorzuć przyprawy.
  4. Przesmaż chwilę i zdejmij garnek z palnika, aby cebulka się nie przypaliła.
  5. Gotowy smalec przelej do słoiczków i poczekaj, aż stężeje. Wstaw do lodówki.
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay

Tak przygotowane smarowidło może stać w chłodzie przez kilkanaście dni. Pamiętaj o tym, aby szczelnie zamknąć słoiczek. W przeciwnym wypadku tłuszcz zacznie przejmować wszystkie lodówkowe aromaty i stanie się niesmaczny.

Do podstawowego przepisu możesz dorzucić również kwaśne, starte na tarce jabłko. Dzięki temu smalec będzie delikatniejszy w smaku oraz bardziej miękki. Twardy smalec możesz rozmiękczyć również przy pomocy wody lub mleka- dodaj jedną, dwie łyżki pod koniec gotowania.

Przepis na domowy salceson z butelki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀