PrzepisNie ma lepszego przepisu. Tak dobrego swojskiego smalcu jeszcze nie jadłeś

Nie ma lepszego przepisu. Tak dobrego swojskiego smalcu jeszcze nie jadłeś

Smalec - Pyszności; źródło Canva
Smalec - Pyszności; źródło Canva
Ewa

27.03.2023 16:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszny, domowy smalec ze skwarkami to specjał polskiej kuchni. W połączeniu z pajdą chleba smakuje po prostu obłędnie. Ten przepis to mistrzostwo świata.

Kanapka z tradycyjnym smalcem i kiszonym ogórkiem to smaczna przekąska, która cieszy się popularnością wśród Polaków od wielu lat. Smalec w XIX i XX wieku był stosowany jako tańsza alternatywa dla masła. Dziś kojarzy nam się przede wszystkim z imprezami z wiejskim stołem i festynami, gdzie stoiska z pajdą chleba suto posmarowaną smalcem cieszą się ogromną popularnością. Ten klasyczny przysmak możesz przygotować samodzielnie w swoim domu.

Czy smalec jest zdrowy?

Ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, często uznawany jest za szkodliwy dla zdrowia. Zastąpienie smalcu twardymi margarynami w kostkach wydawało się być lepszym wyborem, lecz teraz już wiemy, że smalec nie jest bardziej szkodliwy dla zdrowia niż margaryny. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ilość tłuszczu w diecie jest zawsze niezdrowa, a smalec powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Smalec doskonale smakuje z kawałkami kiszonego ogórka, cebulą lub ogórkiem małosolnym na kromce chleba. Możesz również dodać odrobinę tego tłuszczu do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, żeby nadać im więcej smaku. Dodaj trochę smalcu do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, aby nadać im smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się również do placów ziemniaczanych oraz do smażenia wieprzowiny.

Wielką fanką smalcu jest również znana restauratorka, Magda Gessler.

Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność- mówi w jednym z wywiadów

Pora na odczarowanie tego smarowidła i przywrócenie mu dawnego blasku. Z tym przepisem przygotujesz pyszny smalec bez zbędnego wysiłku.

Domowy smalec

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Od słoniny odetnij skórkę i zmiel ją w maszynce. Opcjonalnie możesz też bardzo drobno posiekać mięso.
  2. Wrzuć całość do garnka i wytapiaj na wolnym ogniu przez ok. 1-3 godziny.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wytopionego tłuszczu. Dorzuć przyprawy.
  4. Przesmaż chwilę i zdejmij garnek z palnika, aby cebulka się nie przypaliła.
  5. Gotowy smalec przelej do słoiczków i poczekaj, aż stężeje. Wstaw do lodówki.
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay

Tak przygotowane smarowidło może stać w chłodzie przez kilkanaście dni. Pamiętaj o tym, aby szczelnie zamknąć słoiczek. W przeciwnym wypadku tłuszcz zacznie przejmować wszystkie lodówkowe aromaty i stanie się niesmaczny.

Do podstawowego przepisu możesz dorzucić również kwaśne, starte na tarce jabłko. Dzięki temu smalec będzie delikatniejszy w smaku oraz bardziej miękki. Twardy smalec możesz rozmiękczyć również przy pomocy wody lub mleka- dodaj jedną, dwie łyżki pod koniec gotowania.

Przepis na domowy salceson z butelki znajdziesz na naszym kanale YouTube