PrzepisŚniadanieBiorę serek wiejski i 2 jajka. W kwadrans mam górę słodkich placuszków z patelni

Biorę serek wiejski i 2 jajka. W kwadrans mam górę słodkich placuszków z patelni

Te placuszki z serka wiejskiego to ostatnio hit w moim domu. Korzystam na tym podwójnie: śniadanie nie kosztuje mnie dużo pracy, a dzieciaki, zupełnie jak nie one, w końcu jedzą coś ze smakiem. Tego przepisu nie mógłbym ci nie polecić!

Placuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadanie
Placuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | olgakr

12.04.2024 11:01

Chyba każdy rodzic doświadczył w swoim życiu czegoś takiego. Pomysły na odżywcze śniadania dla dziatwy w końcu się kończą, a kreatywnym zabiegom nie sprzyjają zresztą niezadowolone miny podopiecznych. W końcu ile można kombinować i się starać, by Tadki-Niejadki i tak wyraziły swoją opinię w typowy dla siebie, bezpośredni sposób. Chyba niepotrzebnie pokazałem im "Kuchenne Rewolucje". Tylko czekać, aż rzucą talerzem i krzykną "wy tu trujecie ludzi".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prawdziwym zbawieniem okazał się dla mnie pewien bardzo prosty przepis. Przygotowane z niego placuszki z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę, wybawienie, domowy cud i manna z nieba — w jednym. Trudno wymienić wszystkie korzyści płynące z zastosowania tego przepisu, pozostanę więc na tym, że śniadanie kosztuje mnie grosze, nie napracuję się zbytnio, dzieci jedzą (tak po prostu, bez zbędnych epitetów), a ja mogę napić się w spokoju kawy. Mówiłem, że to prawdziwy cud, czyż nie?

Poniżej prezentuję rzeczoną recepturę. Polecam ją każdemu rodzicowi — i nie tylko!

Placuszki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 serek wiejski,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut© Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbijam do miski i ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia (można je wcześniej przesiać, ale umówmy się, że ten przepis ma być ekspresowy). Na koniec wsypuję sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  2. Z tak przygotowanej masy smażę na rozgrzanej patelni placki. Podaję z domową konfiturą z wiśni albo cukrem pudrem. Można też poeksperymentować z dorzuceniem na wierzch skrojonych owoców albo kleksa śmietany. Powodzenia!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
śniadanieplackiInspiracje
Wybrane dla Ciebie