Biorę serek wiejski i 2 jajka. W kwadrans mam górę słodkich placuszków z patelni

Te placuszki z serka wiejskiego to ostatnio hit w moim domu. Korzystam na tym podwójnie: śniadanie nie kosztuje mnie dużo pracy, a dzieciaki, zupełnie jak nie one, w końcu jedzą coś ze smakiem. Tego przepisu nie mógłbym ci nie polecić!

Placuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadaniePlacuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | olgakr

Chyba każdy rodzic doświadczył w swoim życiu czegoś takiego. Pomysły na odżywcze śniadania dla dziatwy w końcu się kończą, a kreatywnym zabiegom nie sprzyjają zresztą niezadowolone miny podopiecznych. W końcu ile można kombinować i się starać, by Tadki-Niejadki i tak wyraziły swoją opinię w typowy dla siebie, bezpośredni sposób. Chyba niepotrzebnie pokazałem im "Kuchenne Rewolucje". Tylko czekać, aż rzucą talerzem i krzykną "wy tu trujecie ludzi".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Prawdziwym zbawieniem okazał się dla mnie pewien bardzo prosty przepis. Przygotowane z niego placuszki z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę, wybawienie, domowy cud i manna z nieba — w jednym. Trudno wymienić wszystkie korzyści płynące z zastosowania tego przepisu, pozostanę więc na tym, że śniadanie kosztuje mnie grosze, nie napracuję się zbytnio, dzieci jedzą (tak po prostu, bez zbędnych epitetów), a ja mogę napić się w spokoju kawy. Mówiłem, że to prawdziwy cud, czyż nie?

Poniżej prezentuję rzeczoną recepturę. Polecam ją każdemu rodzicowi — i nie tylko!

Placuszki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 serek wiejski,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut © Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbijam do miski i ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia (można je wcześniej przesiać, ale umówmy się, że ten przepis ma być ekspresowy). Na koniec wsypuję sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  2. Z tak przygotowanej masy smażę na rozgrzanej patelni placki. Podaję z domową konfiturą z wiśni albo cukrem pudrem. Można też poeksperymentować z dorzuceniem na wierzch skrojonych owoców albo kleksa śmietany. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają