Biorę serek wiejski i 2 jajka. W kwadrans mam górę słodkich placuszków z patelni

Te placuszki z serka wiejskiego to ostatnio hit w moim domu. Korzystam na tym podwójnie: śniadanie nie kosztuje mnie dużo pracy, a dzieciaki, zupełnie jak nie one, w końcu jedzą coś ze smakiem. Tego przepisu nie mógłbym ci nie polecić!

Placuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadaniePlacuszki z serka wiejskiego - praktyczny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | olgakr

Chyba każdy rodzic doświadczył w swoim życiu czegoś takiego. Pomysły na odżywcze śniadania dla dziatwy w końcu się kończą, a kreatywnym zabiegom nie sprzyjają zresztą niezadowolone miny podopiecznych. W końcu ile można kombinować i się starać, by Tadki-Niejadki i tak wyraziły swoją opinię w typowy dla siebie, bezpośredni sposób. Chyba niepotrzebnie pokazałem im "Kuchenne Rewolucje". Tylko czekać, aż rzucą talerzem i krzykną "wy tu trujecie ludzi".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Prawdziwym zbawieniem okazał się dla mnie pewien bardzo prosty przepis. Przygotowane z niego placuszki z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę, wybawienie, domowy cud i manna z nieba — w jednym. Trudno wymienić wszystkie korzyści płynące z zastosowania tego przepisu, pozostanę więc na tym, że śniadanie kosztuje mnie grosze, nie napracuję się zbytnio, dzieci jedzą (tak po prostu, bez zbędnych epitetów), a ja mogę napić się w spokoju kawy. Mówiłem, że to prawdziwy cud, czyż nie?

Poniżej prezentuję rzeczoną recepturę. Polecam ją każdemu rodzicowi — i nie tylko!

Placuszki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 serek wiejski,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut
Placuszki z serka wiejskiego przygotujesz w kilkanaście minut © Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbijam do miski i ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia (można je wcześniej przesiać, ale umówmy się, że ten przepis ma być ekspresowy). Na koniec wsypuję sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  2. Z tak przygotowanej masy smażę na rozgrzanej patelni placki. Podaję z domową konfiturą z wiśni albo cukrem pudrem. Można też poeksperymentować z dorzuceniem na wierzch skrojonych owoców albo kleksa śmietany. Powodzenia!
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce