Biorę serek wiejski i 2 jajka. W kwadrans mam górę słodkich placuszków z patelni
12.04.2024 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Te placuszki z serka wiejskiego to ostatnio hit w moim domu. Korzystam na tym podwójnie: śniadanie nie kosztuje mnie dużo pracy, a dzieciaki, zupełnie jak nie one, w końcu jedzą coś ze smakiem. Tego przepisu nie mógłbym ci nie polecić!
Chyba każdy rodzic doświadczył w swoim życiu czegoś takiego. Pomysły na odżywcze śniadania dla dziatwy w końcu się kończą, a kreatywnym zabiegom nie sprzyjają zresztą niezadowolone miny podopiecznych. W końcu ile można kombinować i się starać, by Tadki-Niejadki i tak wyraziły swoją opinię w typowy dla siebie, bezpośredni sposób. Chyba niepotrzebnie pokazałem im "Kuchenne Rewolucje". Tylko czekać, aż rzucą talerzem i krzykną "wy tu trujecie ludzi".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prawdziwym zbawieniem okazał się dla mnie pewien bardzo prosty przepis. Przygotowane z niego placuszki z serka wiejskiego to strzał w dziesiątkę, wybawienie, domowy cud i manna z nieba — w jednym. Trudno wymienić wszystkie korzyści płynące z zastosowania tego przepisu, pozostanę więc na tym, że śniadanie kosztuje mnie grosze, nie napracuję się zbytnio, dzieci jedzą (tak po prostu, bez zbędnych epitetów), a ja mogę napić się w spokoju kawy. Mówiłem, że to prawdziwy cud, czyż nie?
Poniżej prezentuję rzeczoną recepturę. Polecam ją każdemu rodzicowi — i nie tylko!
Placuszki z serka wiejskiego
Składniki:
- 1 serek wiejski,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbijam do miski i ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia (można je wcześniej przesiać, ale umówmy się, że ten przepis ma być ekspresowy). Na koniec wsypuję sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
- Z tak przygotowanej masy smażę na rozgrzanej patelni placki. Podaję z domową konfiturą z wiśni albo cukrem pudrem. Można też poeksperymentować z dorzuceniem na wierzch skrojonych owoców albo kleksa śmietany. Powodzenia!