Ciesz się smakiem lata w zimowe dni. Przygotuj konfiturę ze świeżych owoców
Jak zrobić idealny dżem wiśniowy? Tego typu pytanie pojawia się często, gdy trwa sezon na wiśnie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo wiśnie to naprawdę smaczne owoce. Odpowiednio przygotowana konfitura z wiśni pozwala cieszyć się smakiem tych owoców w chłodne i zimowe dni. Sprawdź szczegóły i poznaj najlepszy przepis.
07.08.2023 08:03
Sezon na wiśnie rozpoczyna się pod koniec lipca. Trzeba przyznać, że są to dość lubiane, smaczne i pełne witamin owoce, które mają różnorodne zastosowanie w kuchni. Jedną z najczęściej praktykowanych opcji są przetwory z wiśni. Najlepsze są domowe receptury z zeszytu babci. Można przygotować soki czy niezwykle smaczne konfitury. A skoro o nich mowa, to postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis. Otwierając słoik wiśniowej konfitury w sezonie zimowym, poczujesz słodki smak lata.
Konfitura z wiśni — najważniejsze właściwości
Dlaczego konfitura z wiśni to taki dobry pomysł? Przede wszystkim, warto wziąć pod uwagę, ze względu na właściwości i skład, który zawsze masz pod kontrolą, podczas przygotowania tych owocowych przetworów. Domowa konfitura z wiśni jest doskonałym sposobem na dodanie większej ilości owoców do posiłków, zarówno dla ciebie, jak i dla twoich domowników. Przetwory z wiśni, podane na chrupiących gofrach lub delikatnym twarożku, nie tylko smakują doskonale, ale także wzbogacają naszą dietę o wiele cennych składników odżywczych. Ale co dokładnie dostarczają ci wiśnie?
Wiśnie są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie warto wymienić witaminę C, A, kwas foliowy i żelazo. Oprócz tego są niskokaloryczne, ponieważ jedna garść tych owoców (około 70 g) dostarcza zaledwie 34 kcal. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego — jedna szklanka (około 140 g) wiśni zawiera 1,4 g błonnika. Jednak jedną z najważniejszych zalet wiśni jest ich wysoka zawartość antyoksydantów, zwłaszcza flawonoidów. Te substancje są znane z neutralizowania wolnych rodników tlenowych, co opóźnia proces starzenia się komórek, chroni struktury komórkowe i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Jakie wiśnie wybrać na konfiturę?
Przygotowanie domowej konfitury z wiśni wymaga odpowiedniego przepisu, czasu, no i rzecz jasna — świeżych owoców. Aby przygotować najsmaczniejsze domowe przetwory z wiśni, warto skupić się na starannym wyborze zbieranych owoców. Powinny być one dojrzałe i świeże, bez oznak gnicia lub przesuszenia. Należy unikać owoców poranionych lub o niskiej jędrności. Kwitnienie wiśni rozpoczyna się wiosną, a gotowe owoce można zbierać już w lipcu. Sezon na wiśnie trwa aż do końca sierpnia.
Konfitura z wiśni przepis — jak przygotować ten letni przysmak na zimową porę?
Jeśli ma to być konfitura z wiśni, która wyróżnia się niepowtarzalnym i oryginalnym smakiem, to warto postawić na sprawdzony przepis. Taki właśnie jest ten, który postanowiliśmy ci zaprezentować. Wystarczą tylko dwa proste składniki, a smak konfitury z wiśni będzie wyjątkowy.
Składniki:
- około kilograma cukru,
- kilogram wiśni.
Sposób przygotowania:
- Umyj wiśnie i pozbądź się z nich pestek.
- Przesyp owoce do głębokiego i szerokiego garnka i gotuj je na małym ogniu.
- W chwili, gdy wiśnie puszczą sok, to dodaj cukier. Wymieszaj całość i gotuj dalej.
- Pamiętaj, by gotować owoce do momentu, aż konfitura przyjmie oczekiwaną konsystencję. Potrzebne tu będzie około 90 minut.
- Możesz podać konfiturę od razu do spożycia lub przelej ją do czystych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Smacznego!