Nigdy nie połykaj pestki tego owocu. Wiele osób to robi, bo nie wie, jak jest groźne

Chociaż pestki tego owocu najczęściej lądują w śmietniku, to wiele osób zastanawia się, czy można je bezpiecznie połykać tak, jak pestki arbuza. Lepiej jest jednak tego nie robić i wykorzystać je w o wiele lepszy i zdrowszy sposób.

ObrazekPestki czereśni mogą być niebezpieczne- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
SKOMENTUJ

Sezon na czereśnie powoli się rozkręca, a ceny na ryneczkach i straganach spadają z dnia na dzień. Czerwiec i początek lipca to najlepszy czas na to, aby sięgnąć po te słodkie i pyszne owoce. Świetnie smakują na surowo, ale równie chętnie przygotowujemy z nich kompoty, nadzienia do pierogów czy też nalewki. Nie zawsze usuwamy z nich pestki, więc podczas jedzenia warto uważać, aby ich nie połknąć.

Pestki z czereśni

Pestki z czereśni, mimo że małe i niepozorne, mogą być śmiercionośną bronią. Nie są one jadalne i nie powinniśmy ich rozłupywać. Ich wnętrze skrywa bowiem niebezpieczne związki cyjanku, które znane są jako silna trucizna. Oczywiście, po przypadkowym połknięciu jednej czy dwóch pestek nie grozi nam nic większego, prawdopodobnie po prostu je wydalimy, ale przy większej ilości staje się to niebezpieczne. Uważać na to powinny w szczególności dzieci. Po pierwsze, ryzyko bardzo niebezpieczne zadławienia jest naprawdę wysokie, a na dodatek ze względu na mniejszą masę ciała rośnie też ryzyko zatrucia amigdaliną.

Pestki czereśni mogą być niebezpieczne- Pyszności, źródło: Canva
Pestki czereśni mogą być niebezpieczne- Pyszności, źródło: Canva

Jak wykorzystać pestki czereśni i wiśni?

Już doskonale wiemy, że jeść ich nie można. Nie trzeba jednak od razu wyrzucać wszystkich pestek po drylowaniu. Dobrze oczyszczone i włożone do bawełnianej lub lnianej poszewki świetnie sprawdzą się jako okład. Wystarczy podgrzać je na chwilę na ciepłym kaloryferze lub w piekarniku i przyłożyć do bolącego nas miejsca. Wielkość okładu możemy wybrać samodzielnie - pestki świetnie wypełnią nie tylko poduszkę, ale również małą opaskę na głowę. Pomocna będzie w walce z migrenami, urazami, bólami menstruacyjnymi czy reumatycznymi.

Dobrze trzymają również zimno, więc okład możesz przechowywać w lodówce. Przyniesie natychmiastowe ukojenie przy stłuczeniu, pomoże przy krwotoku z nosa (należy go wtedy położyć na karku), pomoże w walce ze swędzącymi i bolesnymi ugryzieniami owadów, czy też da nam ulgę w upały.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe