Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu

Klasyczny sernik ma całą rzeszę fanów i nie ma co się dziwić – kremowy, słodki i obłędny w smaku. Twaróg wydaje się być jego nieodłącznym składnikiem, ale ten przepis pokazuje, że może być zupełnie inaczej.

Pyszny sernikPyszny sernik bez grama twarogu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Osoby na diecie roślinnej już nie raz udowadniały, że niemal każdą potrawę można przygotować w wersji wegańskiej – tak samo jest z sernikiem. Tofurnik, czyli wersja z tofu, zdobył już niejedno serce, ale sernik z kaszy jaglanej nie ustępuje mu ani na krok. Jeśli z jakiegokolwiek powodu rezygnujesz z nabiału, będzie to dla ciebie strzał w dziesiątkę.

Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie

Jak przygotować kaszę jaglaną do sernika?

Może brzmieć nietypowo, że w serniku zamiast twarogu używamy kaszy jaglanej, szczególnie że może mieć ona lekko goryczkowy posmak. Dlatego tak ważne jest, aby przed gotowaniem dokładnie przepłukać kaszę pod wodą – to klucz do delikatnego, przyjemnego smaku.

Po jej ugotowaniu i zmiksowaniu z mlekiem roślinnym, sokiem i skórką pomarańczową oraz wanilią powstaje aksamitna, kremowa masa, idealna do wypieku. To pyszna propozycja dla każdego, kto rezygnuje z nabiału w swojej diecie.

Przepis na sernik z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 720 ml mleka roślinnego + 120 ml do późniejszego miksowania,
  • 250 g kaszy jaglanej,
  • 90 g cukru pudru,
  • 80 g rodzynek (opcjonalnie),
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą, gorącą wodą.
  2. Przełóż ją do średniego garnka i wlej 720 ml mleka roślinnego.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut, mieszając łyżką co kilka minut, aby kasza nie przywarła do dna garnka. W razie potrzeby dolej odrobinę mleka, jeśli płyn całkowicie się wchłonie.
  4. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniały.
  5. W tym czasie dokładnie umyj pomarańczę, wyszoruj skórkę i zetrzyj ją na drobnej tarce.
  6. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy.
  7. Gdy kasza nieco przestygnie, dodaj do niej cukier puder oraz 120 ml mleka.
  8. Wlej ekstrakt waniliowy oraz sok z pomarańczy i odrobinę soku z cytryny.
  9. Zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką konsystencję.
  10. Odcedź rodzynki i wmieszaj je delikatnie do masy razem ze startą skórką pomarańczową.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  12. Przełóż masę do tortownicy wysmarowanej odrobiną oleju lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz w piekarniku przez 50-60 minut.
  14. Na ostatnie 15 minut możesz włączyć termoobieg, aby wierzch ładnie się zarumienił.
  15. Po upieczeniu pozostaw sernik do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój na porcje. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀