Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność

Kasza jaglana powoli staje się obowiązkowym produktem w kuchni, a jej niewątpliwą zaletą jest uniwersalne zastosowanie. Możesz ją ugotować na mleku i podać jak owsiankę lub na bulionie warzywnym – wtedy stanowi smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się również w deserach, pod warunkiem że nie wyjdzie gorzka.

Kaszę możesz ugotować na śniadanie lub do obiaduKaszę możesz ugotować na śniadanie lub do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kasza jaglana ma delikatny, kukurydziano-orzechowy smak i jest bardzo łatwa do przygotowania. Niestety, jeśli nie trzymasz się zaleceń, może wyczuć w niej lekką goryczkę. To dlatego, że zawiera saponiny, które na etapie wzrostu rośliny odgrywają bardzo ważną funkcję ochronną. Niestety, w kuchni nie są mile widziane. Aby się ich pozbyć, wystarczy prosta czynność, która wymaga trochę więcej czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania?

Kaszę wystarczy kilkukrotnie przepłukać wodą, aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Jednak najlepszy efekt zapewnia moczenie przez minimum siedem godzin. Możesz zalać ją wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem. Do namoczenia 100 g kaszy potrzebujesz 300 ml zimnej wody. Garnek lub miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz kaszę, ponownie zalej wodą w proporcji 1:3 i ugotuj. Kaszę jaglaną możesz także ugotować na parze.

Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować kaszę na szybko, zlikwidujesz większość goryczki, przelewając ją wrzątkiem. Wcześniej kilka razy przepłucz ją w zimnej wodzie do momentu, aż woda stanie się przezroczysta.

Gorzki smak to sygnał alarmowy

Goryczka wynikająca z zawartości saponin nie jest groźna. Jednak gdy kasza się zepsuje, również nabiera gorzkiego smaku i wtedy nie należy już jej spożywać. Dlatego, żeby dłużej zachowała świeżość, nie pozostawiaj jej na kuchennym blacie, tylko od razu po ostygnięciu schowaj w zamykanym pojemniku do lodówki.

Pomysły na kaszę jaglaną

Kaszę możesz ugotować na mleku zwykłym lub roślinnym. Dodaj do niej suszone owoce i orzechy, a powstanie wysokoenergetyczne śniadanie, pełne błonnika i białka roślinnego. Z ugotowanej na miękko kaszy możesz przygotować także jagielnik z jagodami. Pyszny spód zrobisz z pokruszonych ciasteczek lub daktyli zmiksowanych z migdałami.

Drobna i pożywna kasza jaglana sprawdzi się także na obiad, a ugotowana w aromatycznym bulionie idealnie przejdzie smakiem warzyw i przypraw. Jeśli zostanie z obiadu, możesz wykorzystać ją w sałatce – wystarczy dodać pokrojone świeże warzywa, na przykład paprykę, ogórki i pomidory, trochę oliwy i zioła, aby przygotować kompozycję w stylu libańskiego tabbouleh.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania