Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność

Kasza jaglana powoli staje się obowiązkowym produktem w kuchni, a jej niewątpliwą zaletą jest uniwersalne zastosowanie. Możesz ją ugotować na mleku i podać jak owsiankę lub na bulionie warzywnym – wtedy stanowi smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się również w deserach, pod warunkiem że nie wyjdzie gorzka.

Kaszę możesz ugotować na śniadanie lub do obiaduKaszę możesz ugotować na śniadanie lub do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kasza jaglana ma delikatny, kukurydziano-orzechowy smak i jest bardzo łatwa do przygotowania. Niestety, jeśli nie trzymasz się zaleceń, może wyczuć w niej lekką goryczkę. To dlatego, że zawiera saponiny, które na etapie wzrostu rośliny odgrywają bardzo ważną funkcję ochronną. Niestety, w kuchni nie są mile widziane. Aby się ich pozbyć, wystarczy prosta czynność, która wymaga trochę więcej czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania?

Kaszę wystarczy kilkukrotnie przepłukać wodą, aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Jednak najlepszy efekt zapewnia moczenie przez minimum siedem godzin. Możesz zalać ją wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem. Do namoczenia 100 g kaszy potrzebujesz 300 ml zimnej wody. Garnek lub miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz kaszę, ponownie zalej wodą w proporcji 1:3 i ugotuj. Kaszę jaglaną możesz także ugotować na parze.

Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować kaszę na szybko, zlikwidujesz większość goryczki, przelewając ją wrzątkiem. Wcześniej kilka razy przepłucz ją w zimnej wodzie do momentu, aż woda stanie się przezroczysta.

Gorzki smak to sygnał alarmowy

Goryczka wynikająca z zawartości saponin nie jest groźna. Jednak gdy kasza się zepsuje, również nabiera gorzkiego smaku i wtedy nie należy już jej spożywać. Dlatego, żeby dłużej zachowała świeżość, nie pozostawiaj jej na kuchennym blacie, tylko od razu po ostygnięciu schowaj w zamykanym pojemniku do lodówki.

Pomysły na kaszę jaglaną

Kaszę możesz ugotować na mleku zwykłym lub roślinnym. Dodaj do niej suszone owoce i orzechy, a powstanie wysokoenergetyczne śniadanie, pełne błonnika i białka roślinnego. Z ugotowanej na miękko kaszy możesz przygotować także jagielnik z jagodami. Pyszny spód zrobisz z pokruszonych ciasteczek lub daktyli zmiksowanych z migdałami.

Drobna i pożywna kasza jaglana sprawdzi się także na obiad, a ugotowana w aromatycznym bulionie idealnie przejdzie smakiem warzyw i przypraw. Jeśli zostanie z obiadu, możesz wykorzystać ją w sałatce – wystarczy dodać pokrojone świeże warzywa, na przykład paprykę, ogórki i pomidory, trochę oliwy i zioła, aby przygotować kompozycję w stylu libańskiego tabbouleh.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯