Jedz zamiast płatków owsianych. Takie śniadanie pomoże pozbyć się boczków
Najczęstszym wyborem na zdrowe śniadanie jest owsianka. Co prawda jej smak można zmieniać poprzez różne dodatki, ale nawet najbardziej wytrwałym w końcu może się znudzić. Mało kto wie, że zdrową alternatywą dla niej może być jaglanka – o bardziej delikatnym smaku i podobnych korzyściach dla organizmu.
Kiedy o owsiance nikt jeszcze nie słyszał, kasza jaglana była popularną potrawą śniadaniową. Gotowano ją także na obiad i kolację, komponując z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. Dzisiaj wraca do łask głównie jako alternatywa dla owsianki, ale także jako wypełniacz do kotletów wegetariańskich. Popularne są również desery z kaszą jaglaną podawane w formie serników, a potocznie nazywane "jagielnikami".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Kiedy jaglanka wygrywa z owsianką?
Wielu dietetyków podkreśla, że jaglanka jest mniej alergizująca niż owsianka i lepiej sprawdza się u osób z nietolerancją glutenu. Dodatkowo, kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. To ważne dla osób dbających o linię i chcących uniknąć napadów głodu w ciągu dnia.
Jaglanka, w przeciwieństwie do płatków owsianych, nie zawiera kwasu fitynowego, który może utrudniać przyswajanie minerałów. To sprawia, że składniki odżywcze z kaszy jaglanej są lepiej wykorzystywane przez organizm.
Jaglanka w diecie redukcyjnej
W zgubieniu nadprogramowych kilogramów pomaga błonnik. W kaszy jaglanej są obecne dwie frakcje: rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Pierwsza wspiera rozwój "dobrych" bakterii jelitowych. Druga działa jak "miotełka", czyszcząc jelita z niepotrzebnych substancji.
Naukowcy podkreślają niebagatelny wpływ błonnika na tworzenie się krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA):
"Ponadto SCFA mają wpływ na aktywację brunatnej tkanki tłuszczowej, zapobiegając otyłości spowodowanej dietą wysokotłuszczową, insulinooporności oraz stłuszczeniu wątroby. Dodatkowo zmniejszają wewnątrzkomórkową aktywację lipidów oraz stres oksydacyjny poprzez działanie przede wszystkim maślanu" – zauważa zespół ekspertów w jednym z artykułów opublikowanych w 2021 na łamach "Postępów Biochemii" (za: odzywianie.wprost.pl).
Zatem włączenie jaglanki do diety redukcyjnej może wspierać nie tylko uczucie sytości, ale również metabolizm i ogólne zdrowie jelit. Jednak pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest nie tylko zbilansowana dieta, ale również aktywność fizyczna, zdrowie psychiczne i regularny sen.
Jak zrobić jaglankę na śniadanie?
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego,
- pół banana,
- garść borówek,
- łyżeczka nasion chia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Suchą kaszę kilkukrotnie przepłucz pod bieżącą wodą – możesz również przepłukać wrzątkiem, aby wyeliminować ewentualną goryczkę.
- Przełóż do garnka, zalej wodą lub mlekiem, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut od momentu wrzenia.
- Wyłącz palnik, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem przez kilka kolejnych minut.
- Następnie przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego na kawałki banana i garść borówek.
- Po wierzchu posyp cynamonem.