Pyszne i zdrowe ciasteczka. Nie znajdziesz w nich ani grama mąki, ani cukru
Ciasteczka owsiane często są pieczone z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak czekolada czy kolorowe pastylki. W takiej postaci stanowią kompromis pomiędzy niezdrową, a dietetyczną przekąską. Jednak w tym przypadku nie trzeba iść na ustępstwa. Zamiast dodatkowego cukru postaw na suszone owoce, które również są słodkie, ale także pełne minerałów, witamin z grupy B i błonnika.
Daktyle są doskonałą alternatywą dla słodyczy – podobnie jak one zawierają sporą ilość kalorii i cukru, którego potrzebuje mózg, aby pracować na wysokich obrotach. Jednocześnie są bogate w potas, magnez, miedź i żelazo, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego, mięśni i kości. Podnoszą odporność organizmu i zapobiegają anemii. W 100 g daktyli znajduje się ok. 6-8 g błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Nie do przecenienia jest również obecność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków
Ciasteczka z daktylami – zdrowe, ale z umiarem
Ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych daktyli i masła orzechowego to energetyczna przekąska, która jest doskonała nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale także pracujących umysłowo. W chwilach osłabienia taka słodka przekąska jest na wagę złota. Co więcej, masło orzechowe i płatki owsiane obniżają indeks glikemiczny daktyli, sprawiając, że jedno czy dwa ciasteczka nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.
Jednak we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli prowadzisz mało aktywny tryb życia lub chorujesz na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność, uważaj na ilość spożywanych ciastek.
Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości składniki – zamiast płatków błyskawicznych, wymierz mniej przetworzone płatki naturalne lub górskie. Zwróć również uwagę na skład masła orzechowego, a jeśli masz więcej czasu, samodzielnie przygotuj krem z orzechów laskowych lub orzechów nerkowca.
Przepis na ciastka owsiane z daktylami
Zanim zaczniesz mieszać składniki na ciasteczka, zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodą, a namoczone daktyle umieść w kielichu blendera.
Składniki:
- 200 g namoczonych suszonych daktyli bez pestek,
- 50 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ziarna z laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Namoczone daktyle zmiksuj z mlekiem na gładką pastę.
- Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich jajka, masło orzechowe, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii (lub pastę) i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je na ciastka. Układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.