Pyszne i zdrowe ciasteczka. Nie znajdziesz w nich ani grama mąki, ani cukru

Ciasteczka owsiane często są pieczone z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak czekolada czy kolorowe pastylki. W takiej postaci stanowią kompromis pomiędzy niezdrową, a dietetyczną przekąską. Jednak w tym przypadku nie trzeba iść na ustępstwa. Zamiast dodatkowego cukru postaw na suszone owoce, które również są słodkie, ale także pełne minerałów, witamin z grupy B i błonnika.

Ciastka owsiane z daktylami nie potrzebują już dodatkowego cukruCiastka owsiane z daktylami nie potrzebują już dodatkowego cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Daktyle są doskonałą alternatywą dla słodyczy – podobnie jak one zawierają sporą ilość kalorii i cukru, którego potrzebuje mózg, aby pracować na wysokich obrotach. Jednocześnie są bogate w potas, magnez, miedź i żelazo, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego, mięśni i kości. Podnoszą odporność organizmu i zapobiegają anemii. W 100 g daktyli znajduje się ok. 6-8 g błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Nie do przecenienia jest również obecność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciasteczka z daktylami – zdrowe, ale z umiarem

Ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych daktyli i masła orzechowego to energetyczna przekąska, która jest doskonała nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale także pracujących umysłowo. W chwilach osłabienia taka słodka przekąska jest na wagę złota. Co więcej, masło orzechowe i płatki owsiane obniżają indeks glikemiczny daktyli, sprawiając, że jedno czy dwa ciasteczka nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.

Jednak we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli prowadzisz mało aktywny tryb życia lub chorujesz na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność, uważaj na ilość spożywanych ciastek.

Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości składniki – zamiast płatków błyskawicznych, wymierz mniej przetworzone płatki naturalne lub górskie. Zwróć również uwagę na skład masła orzechowego, a jeśli masz więcej czasu, samodzielnie przygotuj krem z orzechów laskowych lub orzechów nerkowca.

Przepis na ciastka owsiane z daktylami

Zanim zaczniesz mieszać składniki na ciasteczka, zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodą, a namoczone daktyle umieść w kielichu blendera.

Składniki:

  • 200 g namoczonych suszonych daktyli bez pestek,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Namoczone daktyle zmiksuj z mlekiem na gładką pastę.
  2. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich jajka, masło orzechowe, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii (lub pastę) i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  3. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je na ciastka. Układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.  
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇