Pyszne i zdrowe ciasteczka. Nie znajdziesz w nich ani grama mąki, ani cukru

Ciasteczka owsiane często są pieczone z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak czekolada czy kolorowe pastylki. W takiej postaci stanowią kompromis pomiędzy niezdrową, a dietetyczną przekąską. Jednak w tym przypadku nie trzeba iść na ustępstwa. Zamiast dodatkowego cukru postaw na suszone owoce, które również są słodkie, ale także pełne minerałów, witamin z grupy B i błonnika.

Ciastka owsiane z daktylami nie potrzebują już dodatkowego cukruCiastka owsiane z daktylami nie potrzebują już dodatkowego cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Daktyle są doskonałą alternatywą dla słodyczy – podobnie jak one zawierają sporą ilość kalorii i cukru, którego potrzebuje mózg, aby pracować na wysokich obrotach. Jednocześnie są bogate w potas, magnez, miedź i żelazo, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego, mięśni i kości. Podnoszą odporność organizmu i zapobiegają anemii. W 100 g daktyli znajduje się ok. 6-8 g błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Nie do przecenienia jest również obecność antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciasteczka z daktylami – zdrowe, ale z umiarem

Ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych daktyli i masła orzechowego to energetyczna przekąska, która jest doskonała nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale także pracujących umysłowo. W chwilach osłabienia taka słodka przekąska jest na wagę złota. Co więcej, masło orzechowe i płatki owsiane obniżają indeks glikemiczny daktyli, sprawiając, że jedno czy dwa ciasteczka nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.

Jednak we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli prowadzisz mało aktywny tryb życia lub chorujesz na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność, uważaj na ilość spożywanych ciastek.

Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości składniki – zamiast płatków błyskawicznych, wymierz mniej przetworzone płatki naturalne lub górskie. Zwróć również uwagę na skład masła orzechowego, a jeśli masz więcej czasu, samodzielnie przygotuj krem z orzechów laskowych lub orzechów nerkowca.

Przepis na ciastka owsiane z daktylami

Zanim zaczniesz mieszać składniki na ciasteczka, zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodą, a namoczone daktyle umieść w kielichu blendera.

Składniki:

  • 200 g namoczonych suszonych daktyli bez pestek,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Namoczone daktyle zmiksuj z mlekiem na gładką pastę.
  2. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich jajka, masło orzechowe, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii (lub pastę) i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  3. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je na ciastka. Układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.  
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione