Z 5 składników zrobisz szybkie ciasteczka. Dzieci będą zajadać, a to samo zdrowie
Często myślę o tym, aby przygotować coś słodkiego, co jednocześnie dostarczy mojej rodzinie wartościowych składników odżywczych. W życiu bywa różnie, ale na szczęście w kuchni połączenie przyjemnego z pożytecznym jest możliwe. Oczywiście, jak ze wszystkim, również w przypadku ciasteczek kokosowo-owsianych należy zachować zdrowy rozsądek. Wiem, że to może być trudne, bo wychodzą doskonałe, a przy tym są banalnie proste.
Ciasteczka kokosowo-owsiane to wariacja na temat klasycznych kokosanek, z tym że nie ma w nich grama mąki. Co więcej, ilość wiórków kokosowych została zrównoważona poprzez dodatek płatków owsianych. Wiórki, pomimo wielu zalet, mają wysoki ładunek energetyczny. Z kolei płatki owsiane charakteryzuje wyższa zawartość błonnika i węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Ciastka kokosowo-owsiane – z cukrem czy z ksylitolem?
Myślę, że w przepisie na ciasteczka warto zamienić cukier biały na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ksylitol najczęściej jest produkowany z kory brzozy, ale także z kukurydzy. Zawiera o wiele mniej kalorii niż sacharoza, jednak spożywany w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka ksylitolu nie powinna przekraczać 40 g. Jeśli w twoim domu są zwierzęta, musisz wiedzieć również o tym, że jest on toksyczny dla psów, więc nie podawaj im ciastek z ksylitolem.
Przepis na ciasteczka owsiano-kokosowe z 5 składników
Jeśli chcesz, aby ciastka miały ładny kształt stożków, uformuj je przy pomocy rękawa cukierniczego z grubszą końcówką.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych – najzdrowsze są zwykłe lub górskie,
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
- białka z 5 jajek średniej wielkości,
- pół szklanki cukru lub ksylitolu,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania, dodaj cukier lub ksylitol.
- Do piany ubitej na sztywno wmieszaj łyżką płatki owsiane i wiórki kokosowe.
- Ciastka nakładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 min – czas pieczenia zależy od wielkości ciastek.
Ciasteczka kokosowo-owsiane są gotowe, gdy mają jasny złoty kolor. Po upieczeniu przełóż je razem z papierem na kratkę do ostygnięcia. Po chwili zrobią się twarde, ale bez obaw – w środku pozostaną przyjemnie miękkie, jak na kokosanki przystało.