Z 5 składników zrobisz szybkie ciasteczka. Dzieci będą zajadać, a to samo zdrowie

Często myślę o tym, aby przygotować coś słodkiego, co jednocześnie dostarczy mojej rodzinie wartościowych składników odżywczych. W życiu bywa różnie, ale na szczęście w kuchni połączenie przyjemnego z pożytecznym jest możliwe. Oczywiście, jak ze wszystkim, również w przypadku ciasteczek kokosowo-owsianych należy zachować zdrowy rozsądek. Wiem, że to może być trudne, bo wychodzą doskonałe, a przy tym są banalnie proste.

Ciasteczka kokosowo-owsiane są świetne do kawy i do śniadaniówkiCiasteczka kokosowo-owsiane są świetne do kawy i do śniadaniówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasteczka kokosowo-owsiane to wariacja na temat klasycznych kokosanek, z tym że nie ma w nich grama mąki. Co więcej, ilość wiórków kokosowych została zrównoważona poprzez dodatek płatków owsianych. Wiórki, pomimo wielu zalet, mają wysoki ładunek energetyczny. Z kolei płatki owsiane charakteryzuje wyższa zawartość błonnika i węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Ciastka kokosowo-owsiane – z cukrem czy z ksylitolem?

Myślę, że w przepisie na ciasteczka warto zamienić cukier biały na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ksylitol najczęściej jest produkowany z kory brzozy, ale także z kukurydzy. Zawiera o wiele mniej kalorii niż sacharoza, jednak spożywany w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka ksylitolu nie powinna przekraczać 40 g. Jeśli w twoim domu są zwierzęta, musisz wiedzieć również o tym, że jest on toksyczny dla psów, więc nie podawaj im ciastek z ksylitolem.

Przepis na ciasteczka owsiano-kokosowe z 5 składników

Jeśli chcesz, aby ciastka miały ładny kształt stożków, uformuj je przy pomocy rękawa cukierniczego z grubszą końcówką.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – najzdrowsze są zwykłe lub górskie,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • białka z 5 jajek średniej wielkości,
  • pół szklanki cukru lub ksylitolu,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania, dodaj cukier lub ksylitol.
  2. Do piany ubitej na sztywno wmieszaj łyżką płatki owsiane i wiórki kokosowe.
  3. Ciastka nakładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 min – czas pieczenia zależy od wielkości ciastek.

Ciasteczka kokosowo-owsiane są gotowe, gdy mają jasny złoty kolor. Po upieczeniu przełóż je razem z papierem na kratkę do ostygnięcia. Po chwili zrobią się twarde, ale bez obaw – w środku pozostaną przyjemnie miękkie, jak na kokosanki przystało.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne