Z miękkich bananów piekę najlepsze ciasteczka. Nie dosypuję nawet grama cukru

Szybkie, nieskomplikowane pomysły na domowe łakocie to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych. A jeśli dodatkowo główny składnik to dojrzałe banany, które są o krok od zmarnowania, mogę mówić o ultrasprytnym przepisie na ciasteczka bananowe bez cukru dla każdego.

Ciasteczka bananowe bez cukruCiasteczka bananowe bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Miękkie ciasteczka, które można śmiało podać nawet maluchom, to propozycja z użyciem dojrzałych owoców i płatków owsianych. W ramach urozmaicenia możesz dorzucić posiekane orzechy, rodzynki sułtańskie albo suszoną żurawinę. Dla większej chrupkości możesz użyć masła orzechowego typu crunchy.

Jak wykorzystać dojrzałe banany?

 Wykorzystanie dojrzałych bananów to doskonały sposób na zmniejszenie marnowania jedzenia i wprowadzenie do diety zdrowych, smacznych potraw. Dzięki prostym przepisom możesz cieszyć się bananami na różne sposoby, unikając ich wyrzucania. Każdy z tych pomysłów to prosta i pyszna alternatywa na wykorzystanie owoców, które pozornie utraciły świeżość. Banany są wszechstronnymi owocami - warto mieć je zawsze pod ręką! Możesz ekspresowo zmiksować je z mlekiem i odrobiną kakao, tworząc słodki bananowo-czekoladowy koktajl. Możesz też upiec chlebek bananowy w keksówce lub w formie babeczek. Aż ostatecznie możesz postawić na fit ciasteczka bananowe bez cukru z poniższego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Przepis na miękkie ciasteczka bananowe bez cukru

Jeśli zaplanujesz opieczenie ciasteczek na wieczór - nie martw się, przechowane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • dowolne bakalie ok. 3 łyżek.

Przygotowanie:

  1. Obrane banany rozgnieć dokładnie w misce.
  2. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  3. Następnie połącz z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz dodatkowo dorzucić bakalie i wmieszać w masę.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Uformuj zwilżonymi dłońmi ciasteczka.
  7. Piecz ok. 12-15 minut (w zależności od parametrów piekarnika). Gotowe ciastka będą ładnie zapieczone, ale brzegi nie za ciemne - to znak, że w piekarniku są już za długo. Studź na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce