Z miękkich bananów piekę najlepsze ciasteczka. Nie dosypuję nawet grama cukru

Szybkie, nieskomplikowane pomysły na domowe łakocie to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych. A jeśli dodatkowo główny składnik to dojrzałe banany, które są o krok od zmarnowania, mogę mówić o ultrasprytnym przepisie na ciasteczka bananowe bez cukru dla każdego.

Z miękkich bananów piekę najlepsze ciasteczka. Nie dosypuję nawet grama cukruCiasteczka bananowe bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Miękkie ciasteczka, które można śmiało podać nawet maluchom, to propozycja z użyciem dojrzałych owoców i płatków owsianych. W ramach urozmaicenia możesz dorzucić posiekane orzechy, rodzynki sułtańskie albo suszoną żurawinę. Dla większej chrupkości możesz użyć masła orzechowego typu crunchy.

Jak wykorzystać dojrzałe banany?

 Wykorzystanie dojrzałych bananów to doskonały sposób na zmniejszenie marnowania jedzenia i wprowadzenie do diety zdrowych, smacznych potraw. Dzięki prostym przepisom możesz cieszyć się bananami na różne sposoby, unikając ich wyrzucania. Każdy z tych pomysłów to prosta i pyszna alternatywa na wykorzystanie owoców, które pozornie utraciły świeżość. Banany są wszechstronnymi owocami - warto mieć je zawsze pod ręką! Możesz ekspresowo zmiksować je z mlekiem i odrobiną kakao, tworząc słodki bananowo-czekoladowy koktajl. Możesz też upiec chlebek bananowy w keksówce lub w formie babeczek. Aż ostatecznie możesz postawić na fit ciasteczka bananowe bez cukru z poniższego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Przepis na miękkie ciasteczka bananowe bez cukru

Jeśli zaplanujesz opieczenie ciasteczek na wieczór - nie martw się, przechowane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • dowolne bakalie ok. 3 łyżek.

Przygotowanie:

  1. Obrane banany rozgnieć dokładnie w misce.
  2. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  3. Następnie połącz z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz dodatkowo dorzucić bakalie i wmieszać w masę.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Uformuj zwilżonymi dłońmi ciasteczka.
  7. Piecz ok. 12-15 minut (w zależności od parametrów piekarnika). Gotowe ciastka będą ładnie zapieczone, ale brzegi nie za ciemne - to znak, że w piekarniku są już za długo. Studź na kratce.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka