Z miękkich bananów piekę najlepsze ciasteczka. Nie dosypuję nawet grama cukru
Szybkie, nieskomplikowane pomysły na domowe łakocie to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych. A jeśli dodatkowo główny składnik to dojrzałe banany, które są o krok od zmarnowania, mogę mówić o ultrasprytnym przepisie na ciasteczka bananowe bez cukru dla każdego.
30.10.2024 07:32
Miękkie ciasteczka, które można śmiało podać nawet maluchom, to propozycja z użyciem dojrzałych owoców i płatków owsianych. W ramach urozmaicenia możesz dorzucić posiekane orzechy, rodzynki sułtańskie albo suszoną żurawinę. Dla większej chrupkości możesz użyć masła orzechowego typu crunchy.
Jak wykorzystać dojrzałe banany?
Wykorzystanie dojrzałych bananów to doskonały sposób na zmniejszenie marnowania jedzenia i wprowadzenie do diety zdrowych, smacznych potraw. Dzięki prostym przepisom możesz cieszyć się bananami na różne sposoby, unikając ich wyrzucania. Każdy z tych pomysłów to prosta i pyszna alternatywa na wykorzystanie owoców, które pozornie utraciły świeżość. Banany są wszechstronnymi owocami - warto mieć je zawsze pod ręką! Możesz ekspresowo zmiksować je z mlekiem i odrobiną kakao, tworząc słodki bananowo-czekoladowy koktajl. Możesz też upiec chlebek bananowy w keksówce lub w formie babeczek. Aż ostatecznie możesz postawić na fit ciasteczka bananowe bez cukru z poniższego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na miękkie ciasteczka bananowe bez cukru
Jeśli zaplanujesz opieczenie ciasteczek na wieczór - nie martw się, przechowane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.
Składniki:
- 3 banany,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- dowolne bakalie ok. 3 łyżek.
Przygotowanie:
- Obrane banany rozgnieć dokładnie w misce.
- Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Następnie połącz z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodatkowo dorzucić bakalie i wmieszać w masę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Uformuj zwilżonymi dłońmi ciasteczka.
- Piecz ok. 12-15 minut (w zależności od parametrów piekarnika). Gotowe ciastka będą ładnie zapieczone, ale brzegi nie za ciemne - to znak, że w piekarniku są już za długo. Studź na kratce.