WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Nie pomijaj tej czynności przed obraniem bananów. Skutki mogą być bardzo przykre

Dla jednych to nawyk, kolejni dziwią się, słysząc o takiej praktyce. Warto jednak wiedzieć, że może ona uchronić przed przenoszeniem zanieczyszczeń i chorobotwórczych mikrobów nie tylko w przypadku bananów, ale każdego innego owocu.

Nie pomijaj tej czynności przed spożyciem banana Nie pomijaj tej czynności przed spożyciem banana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A mowa o myciu skórki banana. I mimo że zdejmujemy ją przed zjedzeniem miąższu, jej dokładnie umycie ma swoje uzasadnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Dlaczego powinno się myć skórkę banana przed spożyciem?

Ogólna zasada jest taka, żeby myć wszystkie warzywa i owoce przed spożyciem. To zalecenie ma zastosowanie nawet wtedy, gdy planujemy obrać owoc czy warzywo ze skórki. Praktyka ta związana jest z bezpieczeństwem żywności, której głównym celem jest zredukowanie ryzyka przeniesienia brudu lub mikrobów obecnych na skórce na miąższ owocu, który następnie spożywamy. Chcąc nie chcąc, obierając banana, dotykamy jego miąższu dłońmi, które też mają styczność ze skórką owocu. A na niej znajduje się sporo zanieczyszczeń.

To nie tylko brud, ale też chorobotwórcze mikroby oraz pozostałości po konserwantach czy pestycydach. Mimo że te substancje nie są w stanie przeniknąć przez skórkę do wnętrza owocu, to jednak jeśli nie myjemy skórki, przenosimy te zanieczyszczenia na nasze dłonie, sztućce i inne przedmioty, które następnie mogą trafić do naszych ust. Co więcej, jeśli obok bananów umieścimy owoce o jadalnej skórce, takie jak jabłka czy pomidory, możemy nieświadomie przyczynić się do przeniesienia na nie patogenów i zanieczyszczeń z nieumytej skórki banana.

Dlaczego powinno się myć banany?
Dlaczego powinno się myć banany? © Canva | GabiSanda

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

W przypadku świeżych owoców i warzyw, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki, wystarczy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku, kurzu i innych zanieczyszczeń. Dzięki temu zredukujemy liczbę ewentualnych mikroorganizmów, które mogą znajdować się na ich powierzchni. Jeśli chodzi o owoce cytrusowe, takie jak cytryny, limonki, grejpfruty czy pomarańcze, warto je umyć ciepłą wodą, używając do tego płynu do mycia naczyń i szczoteczki. Następnie warto je dodatkowo sparzyć wrzątkiem, aby zabić ewentualne bakterie.

Co do bananów, do umycia ich skórki wystarczy bieżąca woda. Należy jednak pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie stosować detergentów czy innych produktów na bazie chemii. Środki te mogą przeniknąć do wnętrza owocu i tym samym spowodować poważne zatrucie. Jeżeli chcesz dokładnie oczyścić skórkę, możesz zafundować owocom kilkuminutową kąpiel. Najpierw umieść je w roztworze kwaśnym, przygotowanym z 1 litra wody i pół szklanki octu. Następnie umieść je w roztworze zasadowym, przygotowanym z 1 litra wody i 1 czubatej łyżki sody. Po takim zabiegu wystarczy opłukać banany pod bieżącą wodą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze