Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad

Jeśli uważasz, że klasyczne knedle wieją nudą i szukasz czegoś nowego, to te włoskie na pewno przypadną ci do gustu. Są wyjątkowo smaczne, a dzięki jednemu dodatkowi przekonają do siebie również mięsożerców.

Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchniąTe włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

Włoskie knedle, czyli canederli, wyróżniają się dodatkiem boczku, który nadaje im mięsny, wędzony aromat. Dzięki temu są pełniejsze w smaku i z pewnością przypadną do gustu tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa.

Oryginalnie podaje się je polane bulionem, jednak jeśli zależy ci na bardziej sycącym obiedzie, możesz spokojnie dodać swoje ulubione dodatki – kaszę, sos mięsny lub surówkę.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Włoskie knedle - praktyczne wskazówki

Przygotowanie włoskich knedli może wydawać się trudne, ale kilka trików znacznie ułatwia pracę.


  1. Zawsze używaj czerstwego chleba - świeży będzie zbyt kleisty i trudny do formowania.
  2. Obserwuj konsystencję masy - jeśli wyjdzie za sucha, dodawaj mleko stopniowo, natomiast jeśli jest zbyt luźna, wsyp odrobinę mąki, aby knedle zachowały kształt podczas gotowania.
  3. Formując knedle, zwilż dłonie wodą - dzięki temu masa nie przywiera i łatwiej nadać im równy kształt.
  4. Gotuj je na średnim ogniu, nie mieszając zbyt energicznie - inaczej mogą się rozpaść.

Przepis na włoskie canederli

Z podanej ilości składników wyjdzie około 12 knedli.

Składniki:

  • 200 g czerstwego białego chleba,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka startego parmezanu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb w kostkę o boku około 0,5 cm, a boczek w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
  4. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  6. W dużej misce połącz chleb, boczek, przestudzoną cebulę z czosnkiem, mąkę, jajka, mleko, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz opcjonalny parmezan.
  7. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj trochę mleka; jeśli zbyt luźna – odrobinę mąki.
  8. Odstaw masę na 15 minut.
  9. Zwilż dłonie wodą i formuj knedle o średnicy 5-6 cm.
  10. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wkładaj knedle do wrzątku i gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię.
  11. W tym czasie podgrzej bulion.
  12. Po ugotowaniu knedle odcedź i podawaj w miseczkach, zalane gorącym bulionem. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak